{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Langer kleuteren?

Advies > Schoolkind > School > Langer kleuteren?

Langer kleuteren?

Afbeelding blog 'Langer kleuteren?' Achtergrond blur afbeelding

Vroeger was het heel duidelijk: alle kinderen geboren voor 1 oktober gingen door naar groep 3 en de rest bleef nog een extra jaar kleuteren. Tegenwoordig is het de bedoeling dat in principe alle kinderen geboren voor 1 januari doorgaan naar groep 3. Toch wijst de praktijk uit dat veel kinderen geboren in oktober, november en december ( ook wel ‘herfstkinderen’ genoemd ) nog niet aan groep 3 toe zijn. Heb je zelf een kind dat binnen deze groep valt, hoe ga je daar dan het beste mee om?

Kijk naar je kind

Het allerbelangrijkste is dat je kind goed in zijn vel zit. Als je ziet dat jouw 5-jarige nu al op zijn tenen moet lopen, dan is dat zeker een reden om aan de bel te trekken. Als hij het nu al moeilijk heeft, dan wordt het over het algemeen in groep 3 alleen maar moeilijker.

Leergierig

Vindt je kind het leuk om te leren of speelt hij het liefst nog de hele dag ? Ook dat kan net de doorslag geven om wel of niet nog een extra jaar te kleuteren. Wanneer je kind in groep 2 heel liergierig is en ook thuis heel graag wil leren schrijven, dan gaat hij zich bij een extra jaar kleuteren misschien vervelen. Andersom kan een kind van 5 jaar dat nog erg speels is, vaak nog beter een jaartje lekker spelen in de kleuterklas.

Advies van school

Sommige scholen laten vrijwel alle ‘herfstkinderen’ automatisch doorgaan naar groep 3, andere scholen gaan eerst met de ouders in overleg. De school kan dan een advies uitbrengen. Hierbij wordt behalve naar de prestaties van het kind (zoals de uitslag van de CITO-toets) ook gekeken hoe het kind is op motorisch en sociaal-emotioneel gebied. Een hele belangrijke reden om een kind nog een jaar extra te laten kleuteren is onzekerheid of in sommige gevallen zelfs faalangst. Door dat extra jaartje kleuteren krijgt een onzeker kind de kans om wat sterker en zelfverzekerder te worden. Daar heeft hij vervolgens in groep 3 heel veel profijt van.

Langer kleuteren?

Gaat je kind nog een extra jaar kleuteren? Dit wordt geen doubleren, maar kleuterbouwverlenging genoemd. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt met de juf of meester. Alhoewel een kind langer in groep 2 blijft, kan een klein beetje extra uitdaging in de loop van het schooljaar soms toch nodig zijn. Vraag de leerkracht dan om je kind wat extra werkjes te geven, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Heeft jouw kind langer moeten kleuteren en wat is jouw reden hiervoor geweest? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je