{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Hoe leer je een kind de dagen van de week?

Advies > Schoolkind > School > Hoe leer je een kind de dagen van de week?

Hoe leer je een kind de dagen van de week?

Afbeelding blog 'Hoe leer je een kind de dagen van de week?' Achtergrond blur afbeelding

Een kleuter van vijf-zes jaar leert het begrip tijdsoriëntatie kennen. Je kleuter leert op school de dagen van de week op te noemen. Vaak doen ze dit door een liedje over de dagen van de week te zingen. Verder kun je als ouder ook oefenen met het opnoemen van de dagen van de week. Als je een tijdje gaat oefenen dan kan je kind maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag achter elkaar opnoemen. De delen van de dag kan je kindje rond de vijf-zes jaar ook benoemen.

Tijdsbegrippen

Na verloop van tijd kan jouw zoon of dochter eigen opgedane ervaringen naar tijd indelen. Woorden die je kindje hiervoor kan gebruiken zijn: straks, later, morgen, gisteren. De kalender begint jouw kind zeker interessant te vinden als jouw kindje de dagen van de week kan benoemen. Je kunt als ouder dan uitleggen dat je op de kalender dingen kunt schrijven die jullie samen nog gaan doen.

Tip! Maak een planbord voor kinderen

Je kunt als ouder in huis een planbord voor kinderen ophangen. Je kunt dit in de keuken ophangen of in de woonkamer. Het is belangrijk om een plaats in huis te kiezen waar de kinderen en de ouders het planbord goed kunnen zien. Als je de plaats hebt gekozen waar je het planbord wilt ophangen, kun je erover nadenken hoe groot je het planbord wilt maken. Daarna is het belangrijk om over het materiaal na te denken. Je kunt als ouder kiezen voor een magneetbord, magnetisch whiteboard of een prikbord. Een prikbord kan handig en praktisch zijn. Je kunt dan met papier de dagen van de week erop prikken en daaronder de activiteiten. Je kind kan dan spelenderwijs de dagen van de week oefenen met de activiteit van de dag en van de week. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kindje op het prikbord aangeven wanneer je zoon of dochter gaat sporten en welke tijd.

Bij de Ikea verkopen ze magneetborden. Een magneetbord kan ook handig zijn om als planbord te gebruiken.

Verschillende kleuren en afbeeldingen

Voor de dagen van de week kun je het beste verschillende kleuren gebruiken zodat je zoon of dochter goed de dagen van de week leert kennen. Deze kleuren leren ze op de meeste scholen ook. Je kunt bij de dagen van de week ook foto’s plakken zodat je kindje een beeld krijgt van de activiteit die bij de betreffende dag hoort. Gebruik stevig papier, zodat alles goed vast blijft zitten op het planbord. Tevens is het mogelijk om plaatjes van de week te gebruiken voor de dagen. Voor maandag kun je een plaatje van de maan gebruiken. Voor dinsdag kun je een plaatje van een kin gebruiken. Kin en din rijmt op elkaar en zo kan je kindje het wellicht onthouden. Woen en schoen rijmen op elkaar, dus je kunt voor woensdag een schoen als plaatje gebruiken. Voor donderdag kun je een plaatje met onweer gebruiken, dit  in verband met donder. Voor vrijdag kun je een vakantie foto gebruiken, vrij, vrij zijn en op vakantie ben je vrij. Voor zaterdag kun je een plaatje van de ouders gebruiken, de meeste ouders zijn vrij op zaterdag. Voor zondag kun je een plaatje van de zon gebruiken.

Heeft je kind nog moeite met klokkijken? Klik dan hier voor tips.

Heb jij nog tips voor het leren van tijdsbesef? Laat je reactie hieronder achter.

Veel succes!

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je