{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Het tienminutengesprek

Advies > Schoolkind > School > Het tienminutengesprek

Het tienminutengesprek

Afbeelding blog 'Het tienminutengesprek'

Bijna elke school nodigt de ouders uit om 2 of 3 keer per jaar op school te komen voor het zogenaamde tienminutengesprek. Tijdens dit gesprek worden de vorderingen (het rapport) en het gedrag van het kind besproken. Daarnaast is het de bedoeling dat er onderling gedachten uitgewisseld worden tussen de ouder(s) en leerkracht(en). Zoals het woord al zegt duurt zo`n gesprek slechts 10 minuten. Voor veel ouders uiteindelijk te kort. Hoe ga je daar op de goede manier mee om?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je een aantal vragen of  opmerkingen? Omdat het gesprek zo kort is heb je misschien de neiging om dingen te vergeten of op dat moment bepaalde dingen maar niet te bespreken die je eigenlijk toch wel heel belangrijk vindt. Dit kan je enigszins voorkomen door je goed voor te bereiden. Zet van te voren thuis al je vragen en opmerkingen op papier en neem het blaadje mee naar het tienminutengesprek.

Wacht niet tot het tienminutengesprek!

Zit je ergens mee? Misschien een brandende vraag of opmerking? Wacht dan niet tot het tienminutengesprek. In dat geval is het veel beter om eerder aan de bel te trekken en een aparte afspraak met de leerkracht te maken. Dit klaart meestal de lucht en voorkomt bovendien dat je na het tienminutengesprek misschien met een onbevredigd gevoel naar buiten loopt.

Wees positief

Benader het tienminutengesprek en de prestaties van je kind altijd positief. Wanneer de leerkracht zegt dat je kind rustig is in de klas, betekend dit niet automatisch dat je kind dodelijk verlegen is, maar het kan ook betekenen dat hij liever even de kat uit de boom kijkt.

Negeer negatieve opmerkingen niet

Natuurlijk is het nooit leuk om negatieve opmerkingen over je kind te horen. Vooral niet als jij dat heel anders ervaart. Probeer toch die negatieve opmerkingen over je kind niet te negeren. Het komt immers heel vaak voor dat een kind thuis totaal anders is dan op school.

Reageer niet te emotioneel

Wanneer het niet goed gaat met je kind op school, kan dit heel pijnlijk zijn voor de ouders. Toch is het belangrijk om het gesprek met de leerkracht enigszins zakelijk te houden en niet al te emotioneel te reageren.

Maak en bewaak afspraken

Wanneer er nog veel meer te bespreken is, maar de 10 minuten allang verstreken zijn, maak dan op het korte termijn een vervolgafspraak met de leerkracht van je kind. Wanneer jullie samen bepaalde afspraken maken is het belangrijk om deze ook zelf te bewaken. Schrijf eventueel thuis het één en ander op.

Veel succes!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je