{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Help! Mijn kind wil niet naar school

Advies > Schoolkind > School > Help! Mijn kind wil niet naar school

Help! Mijn kind wil niet naar school

Afbeelding blog 'Help! Mijn kind wil niet naar school' Achtergrond blur afbeelding

De meeste kinderen gaan fluitend naar school en hebben af en toe even een off-day, maar wat als je kind bijna altijd met tegenzin naar school gaat?

De symptomen

Wanneer je kind met tegenzin naar school gaat, kan je dit meestal herkennen aan een aantal symptomen. Het hangt natuurlijk van de leeftijd en het karakter van je kind af hoe en of hij deze tegenzin precies laat blijken. Wanneer je een open kind hebt dat in staat is om zijn gevoelens te uiten dan zal het voor jou gemakkelijker zijn om te helpen dan wanneer je een binnenvetter hebt die heel weinig loslaat. Toch merk je het normaal gesproken wel aan één of meerdere symptomen:

 • Je kind klaagt heel vaak over 'buikpijn'.
 • Je kind bloeit in het weekend en in schoolvakanties helemaal op.
 • Je kind heeft geen enkele behoefte om met klasgenootjes af te spreken.
 • Je kind praat alleen maar negatief over school.
 • Je kind wordt bijna iedere schooldag mopperig of huilerig wakker.
 • Je kind zit helemaal niet lekker in zijn vel.
 • Je kind is altijd moe en lusteloos.

De oorzaak?

Herken je één of meerdere symptomen? Praat met je kind! Neem de tijd en probeer de oorzaak of misschien wel oorzaken te achterhalen. Wat kunnen oorzaken zijn om met tegenzin naar school te gaan?

 • Je kind wordt gepest.
 • Je kind kan de lesstof niet aan.
 • Je kind verveeld zich in de klas.
 • Je kind kan niet goed overweg met zijn leerkracht.
 • Je kind voelt zich extreem onzeker op school.

Hoe kan je je kind helpen?

Wanneer je kind echt met tegenzin naar school gaat, is het belangrijk om meteen in te grijpen. Een kind gaat immers gemiddeld 5 dagen per week naar school, dus om deze vervelende gevoelens kun je echt niet heen. Hoe kan je je kind het beste helpen?

Zorg dat je kind voldoende rust krijgt

Een uitgerust kind kan een stuk meer hebben dan een kind dat doodmoe is. Zorg dat je kind op tijd in bed ligt en plan niet alle dagen vol met buitenschoolse activiteiten.

Praat eerst met je kind

Vraag je kind wat er aan de hand is en laat hem rustig zijn eigen verhaal doen. Wanneer je kind niet veel loslaat, kan je vragen wat jij kan doen om hem te helpen.

Praat daarna met de leerkracht van je kind

Waarschijnlijk kan de leerkracht jullie al een heel eind op weg helpen. Samen kunnen jullie de schoolresultaten, de houding van je kind en de positie van je kind binnen de groep bespreken. Daarna kunnen jullie samen een plan van aanpak maken. In het geval van pesten kan de leerkracht het Pestprotocol van school volgen, maar in andere gevallen is misschien wat extra hulp nodig. Zo hebben veel scholen een Orthopedagoog in dienst. Deze persoon kan het kind eventueel observeren of testen. In een aantal gevallen kan namelijk hoogbegaafdheid of een leerstoornis de oorzaak zijn. Ook faalangst kan een belangrijke oorzaak zijn om met tegenzin naar school te gaan. Vooral als je kind in een klas zit waar een sterke onderlinge concurrentiestrijd heerst, kan dit zwaar zijn voor een heel onzeker kind.

Heb jij een kind die met tegenzin naar school gaat? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je