{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Heeft mijn kind een leerachterstand?

Advies > Schoolkind > School > Heeft mijn kind een leerachterstand?

Heeft mijn kind een leerachterstand?

Afbeelding blog 'Heeft mijn kind een leerachterstand? '

Je altijd zo sociale kind kan niet goed op niveau meekomen in de klas, heeft moeite met de leerstof en je ziet ook dat hij zich op sociaal vlak steeds onzekerder gaat voelen. School gebruikt testmethodes om te bepalen of uw kind een leerachterstand heeft of niet. Aan de hand van de uitslag van deze testen kan een goed plan van aanpak worden gemaakt. De leerkrachten geven aan dat het misschien verstandig is een jaar over te doen maar hebben ook nog andere mogelijkheden om een leerachterstand aan te pakken.

School kan kinderen huiswerk meegeven waardoor ze thuis geprikkeld kunnen worden in de leerstof en extra aandacht kunnen besteden aan de zwakke punten. Op veel scholen zijn ook interne begeleiders aanwezig om extra inzet te geven aan kinderen met een vermoedde leerachterstand. Daarnaast is het lesprogramma tegenwoordig steeds meer toegespitst op het individuele kind. Kinderen die gemakkelijk door de leerstof gaan, kunnen een stapje hoger door extra leertaken uit te voeren. Kinderen die minder snel of goed hun leerstof maken krijgen extra begeleiding van de leerkracht. Mocht er echt het vermoeden zijn dat uw kind een ernstiger leerachterstand heeft, dan kan een remedial teacher ingezet worden.

Remedial teachers

Scholen kunnen een remedial teacher inschakelen als uw kind achterblijft bij klasgenootjes. Op deze manier krijgt het kind extra begeleiding. Soms hebben deze kinderen een andere lesmethode of aanpak nodig waaruit bijvoorbeeld blijkt dat er helemaal geen sprake is van een leerachterstand maar meer het begrijpen van de manier van lesgeven. Als het leertraject met de remedial teacher is afgesloten kan uit een test blijken of het kind wel of geen leerachterstand heeft.

Speciaal onderwijs

Als blijkt dat de inspanningen van de basisschool niet voldoende zijn, dan kan het nodig zijn om de overstap te maken naar speciaal onderwijs. Hier zijn de klassen kleiner, zijn de leerkrachten gespecialiseerd en krijgt het kind meer individuele aandacht waardoor wel het uiterste in het kind naar boven wordt gehaald. Vaak heeft het desbetreffende kind weer plezier in het naar school gaan en is hij of zij er echt bij gebaat.

Taalachterstand en leerachterstand

Soms is leerachterstand een gevolg van taalachterstand. Taalachterstand kan veelal worden verholpen door middel van logopedie. Gemeenten en scholen bieden vaak ook een schakelklas voor leerlingen met taalachterstand. Deze kinderen krijgen dan intensief taalonderwijs waardoor dit geen belemmering meer hoeft te zijn voor de leerweg. Een schakelklas kan in verschillende vormen aangeboden worden.

Variërend van een geheel jaar intensief taalonderwijs tot een paar uur per dag naast de reguliere leerweg. Daarnaast is er nog de kopklas waarin leerlingen na het afronden van groep 8 nog een jaar schakelklas gaan volgen zodat ze goed voorbereid het voortgezet onderwijs in gaan.

Heeft jouw kind een leerachterstand en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je