{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Groep 3 oefeningen

Advies > Schoolkind > School > Groep 3 oefeningen

Groep 3 oefeningen

In groep 3 vinden kinderen vaak veel dingen nog leuk als je er een verhaaltje o.i.d. bij bedenkt en op die manier hebben ze vaak veel plezier in het oefenen.

Afbeelding blog 'Groep 3 oefeningen ' Achtergrond blur afbeelding

Wanneer jouw kind allerlei nieuwe dingen leert kan het fijn zijn om ook af en toe thuis te oefenen. Dit kan door middel van spelletjes, een zelf bedacht verhaaltje, een versje of door middel van de computer (of tablet). Ook kan het zijn dat een leerkracht aangeeft waar het kind moeite mee heeft en daar kun je dan thuis extra mee gaan oefenen.

Het doel moet zijn om het kind te helpen, dus dat betekent dat het kind het niet met heel veel tegenzin moet doen. In groep 3 vinden ze vaak veel dingen nog leuk als je er een verhaaltje o.i.d. bij bedenkt en op die manier hebben ze vaak veel plezier in het oefenen van allerlei onderdelen.

Het kan leuk zijn om spontaan zelf spelletjes te verzinnen, maar het kan ook handig zijn om een site te gebruiken. Het internet staat vol met oefeningen voor kinderen. Het best kun je op google(of een andere zoekmachine) intikken wat je wilt dat jouw kind gaat oefenen. Tik dan duidelijk in wat je wilt dat geoefend wordt. Bijvoorbeeld: oefeningen groep 3 eraf sommen. Wanneer je iets gevonden hebt kan het handig zijn om eerst te checken wat het niveau van de oefening is. Is het niveau namelijk te hoog? Dan snapt het kind er niks van en heeft het oefenen geen nut. Er zijn allerlei werkbladen te vinden. Op het werkblad kunnen de oefeningen heel anders zijn dan het taalboek dat ze op school gebruiken. Daarom kun je, wanneer je voor een werkblad kiest, dit het beste samen met het kind doen. Het gaat om het maken van de woorden en niet om het begrijpen van het werkblad. Een werkblad met bijvoorbeeld alleen maar sommen erop is natuurlijk in het boek hetzelfde dus dat kan een kind gerust alleen doen. Ook kun je het werkblad eerst even samen met je kind bekijken en op die manier check je of hij/zij het alleen kan. Lukt het? Dan zijn er vast nog meer van dat soort werkbladen te vinden.

Websites

Ook zijn er op het internet tal van spelletjes te vinden. Hierdoor oefenen kinderen op een leuke manier allerlei onderdelen. Hieronder staan een aantal handige sites met allerlei verschillende oefeningen.

  • www.leerspellen.nl; hier staan per groep en per onderdeel spelletjes aangegeven. Zo oefenen ze onbewust taal of rekenen. Spelletjes vinden ze vaak leuk. Het nadeel hiervan is dat je je niet duidelijk het niveau van jouw kind aan kunt geven.
  • www.kenny.nl; hier kun je uit onderdelen kiezen. Klik je bijvoorbeeld het pictogram met de boeken aan dan gaan ze oefenen met onderdelen van taal. Hierbij is het wel handig om als ouder even te helpen, want de site is iets te moeilijk om alleen te kunnen.
  • www.digischool.nl; Klik op basis(school) en op leerling en daar vind je allerlei oefeningen per onderdeel. Ook staan daar allerlei apps, ook leuk! Lijkt het alsof het spelletje of werkblad te makkelijk is voor jouw kind? Geen probleem!

In groep 3 is het belangrijk om veel te herhalen en daardoor te automatiseren. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld op den duur in een keer weten dat 3+2, 5 is. Zoek dan later naar een andere oefening die wel wat moeilijker is. Door een spelletje zijn ze druk met oefenen, terwijl ze het niet eens door hebben.

Elke dag eventjes, of een paar keer in de week? Zoek voor jouw kind de beste balans. Het is wel belangrijk dat het kind thuis lekker kan ontspannen en niet meteen al weer van alles moet gaan oefenen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je