{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Eerste schooldag van je kind

Advies > Schoolkind > School > Eerste schooldag van je kind

Eerste schooldag van je kind

De eerste schooldag van je kind. Had je voor je gevoel gister nog een baby in je armen, nu gaat je kleuter al voor het eerst naar de basisschool! Een spannende dag, waar de meeste ouders nog zenuwachtiger voor zijn dan hun 4-jarige. Vanaf nu is school een onderdeel van jullie dagelijks leven.

Afbeelding blog 'Eerste schooldag van je kind'

KLEUTER KLAAR VOOR EERSTE SCHOOLDAG

De meeste kinderen gaan voor het eerst naar de basisschool zodra ze 4 jaar zijn worden. Een kindje van 4 jaar lijkt misschien nog klein, maar de meeste kleuters zijn wel toe aan school.

School is een plek waar kinderen worden uitgedaagd, waar ze (zeker als kleuter) spelenderwijs nieuwe dingen leren en waar ze (nieuwe) vriendjes maken. De eerste schooldag is voor ouders vaak lastiger dan voor het kind. Tuurlijk kan een kind het best een beetje eng vinden, maar kleuters zijn ook nieuwsgierig van aard en de meesten vinden al vrij snel hun weg.


EERSTE SCHOOLDAG, HOE BEREID JE JE KIND VOOR

De eerste schooldag kun je het beste al ruim van tevoren aankondigen, zodat je kind er naar toe kan leven. Je kunt ook een voorleesboekje over naar school gaan kopen en uitleggen dat jouw kindje binnenkort ook naar de basisschool mag.

Waarschijnlijk heeft je kleuter al wat over school gehoord van vriendjes. Of op de crèche meegekregen dat er na de 4e verjaardag iets bijzonders gebeurt. Noem de namen van kinderen die je kind kent en die al naar de grote school gaan. Dat maakt het concept ‘grote school’ minder eng.


WENDAGEN OP DE BASISSCHOOL

Veel basisscholen bieden aan dat je kind mag komen wennen op school. Je kleuter mag dan al voor de 4e verjaardag een aantal dagdelen langskomen in groep 1. Je kind leert zo alvast de juf en de klasgenootjes kennen. En ziet hoe het eraan toegaat in de klas.

De wendagen bereiden je kind mentaal voor op de eerste echte schooldagen.

VOORBEREIDEN OP DE EERSTE SCHOOLDAG

Op de eerste schooldag heeft je kind een aantal praktische items nodig. Een broodtrommeltje, lekvrije drinkbekers, gymkleren en een rugtas om het allemaal mee te nemen.

Je kunt dit gebruiken in de mentale voorbereiding van je kind op de eerste schooldag. Geef de schoolspulletjes cadeau. Of ga erop uit met je kind om het zelf een mooie beker, broodtrommel en rugtas te laten uitkiezen.


EERSTE SCHOOLDAG, WAT KUN JE VERWACHTEN

De eerste schooldag (of wendag, voordat je kindje full time naar school gaat) zal op iedere basisschool net even anders zijn. Maar op iedere school mag je als ouders mee in het klaslokaal. De juf of meester zal je kleuter opvangen en laten zien waar het mag zitten.

Vertel je kind wat er gaat gebeuren. Dat je nog meegaat in de klas, dat jullie samen nog even een boekje lezen. En dat je daarna een knuffel geeft, weggaat, nog zwaait bij het raam en over een paar uur je kind weer zult ophalen.

Als de les gaat beginnen, mag je kind afscheid van je nemen. Een dikke knuffel, nog even zwaaien bij het raam. En dan begint het, de allereerste schooldag van je kleuter!


MOE VAN SCHOOL

Al die nieuwe indrukken van de grote school kosten veel energie. Je kind zal moe zijn, heel druk of misschien erg huilerig. Hou hier rekening mee. Help je kind, knuffel het, prijs je kind dat het zo stoer in de klas zat en zo goed zijn best heeft gedaan. En laat het vroeg naar bed gaan als dat nodig is.


EERSTE SCHOOLDAG GAAT NIET GOED

Voor sommige kinderen kan de spanning van de eerste schooldagen teveel zijn. Zelfs zo erg, dat ze vreselijk moeten huilen, bang zijn en zich aan je vastklampen. Wat doe je in dat geval?

Besef ten eerste dat dit volkomen normaal is wanneer kinderen voor het eerst naar school gaan. Veel kinderen hebben dit in het begin. En de juf of meester heeft dit dus ook al heel vaak gezien. Zelfs als het weken duurt voordat school een vertrouwde omgeving wordt voor je kind. Je hoeft je dus niet te schamen.

Wees je bewust van je eigen houding. Je kind reageert namelijk ook op jou. Probeer vooraf – dus thuis al – rustig te zijn over school en niet de reactie van je kind te vrezen. Maak er niet een te groot ‘ding’ van.

Vertrouw op de kennis en professionaliteit van de meester of juf. Die heeft ervaring in het opvangen van kinderen die overstuur zijn. Probeer dat vertrouwen uit te stralen (ook al voel je je anders) naar je kind. Neem duidelijk afscheid, zwaai nog even dapper en vertrek.

Als je kleuter thuis ook nog overstuur is, luister dan naar je kind en neem het serieus. Het zijn oprechte emoties van je kleintje. Probeer het niet te bagitalliseren. Wees niet streng. En doe geen valse beloftes. Knuffelen, luisteren en een veilige haven zijn is het advies. En de volgende keer vol goede moed weer naar school...

Maak je je zorgen over hoe het verder moet, bespreek dit dan met de juf of meester. Zij kennen verschillende methodes om de introductie van school bij je kind aan te pakken. Jullie kunnen samen een plan maken.


EERSTE SCHOOLDAG, HANDIGE TIPS:

 • Probeer de dag voor de eerste schooldag en de dag zelf zo normaal mogelijk te laten zijn, zodat je kind zo min mogelijk spanning voelt
 • Sta wat eerder op, zodat zonder haasten op tijd op school zijn op de eerste schooldag
 • Sta ook op tijd op het schoolplein om je kind weer op te halen na de eerste schooldagen
 • Informeer van tevoren goed wat de schooltijden zijn. Dit verschilt nog wel eens per basisschool
 • Het is handig als je kind al zindelijk is
 • Voor de gymles is het handig als je kind zichzelf al grotendeels kan aan- en uitkleden


 • Hoe verliep de eerste schooldag van jouw kind? Deel je ervaring!

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je