{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Dyscalculie bij kinderen

Advies > Schoolkind > School > Dyscalculie bij kinderen

Dyscalculie bij kinderen

Wat is dyscalculie nu precies en wat kun je er aan doen?

Afbeelding blog 'Dyscalculie bij kinderen'
Dyscalculie komt net als dyslexie regelmatig voor bij kinderen. Toch wordt over dyscalculie een stuk minder geschreven, waardoor het voor veel mensen nog een onbekend begrip is. Wat is dyscalculie nu precies en wat kun je er aan doen?   Dyscalculie kinderen

Wat is dyscalculie?

Dyscalculie betekent letterlijk ' niet kunnen berekenen'. Dyscalculie is een complexe stoornis omdat het meerdere gebieden van de hersenen betreft, inclusief het taalgebied. Kinderen met deze stoornis hebben grote moeite met rekenen. Ongeveer 10% van de kinderen heeft een rekenprobleem, terwijl 2% van de kinderen echt dyscalculie heeft. Door dyscalculie ontstaat meestal een leerprobleem, maar dit heeft niets met intelligentie te maken.  

Hoe ontstaat dyscalculie?

De precieze oorzaak van dyscalculie is nog niet bekend. Er wordt gezegd dat erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast kan het ook iets te maken hebben met bepaalde delen van de hersenstructuur van het kind. De ruimtelijke oriëntatie is niet goed ontwikkeld. Deze stoornis gaat vaak samen met AD(H)D.  

Op welke leeftijd herken je dyscalculie?

Kinderen met deze stoornis komen meestal prima mee tot ze naar groep 3 gaan. In groep 3 leren ze rekenen door middel van een horizontale getallenlijn. Omdat deze kinderen niet goed het verschil tussen links en rechts herkennen, is het voor hen erg moeilijk om de logica van zo`n getallenlijn te zien. Ook leren klokkijken kan een groot probleem zijn. Kinderen met dyscalculie begrijpen niet welke kant de wijzers van de klok op draaien. Daardoor is het herkennen van hele en halve uren goed te doen, maar kwart voor en kwart over vormt wel een groot probleem.  

Kenmerken van dyscalculie

Standaard erg veel fouten maken met rekenen. Het kind telt op zijn vingers of gebruikt andere ezelsbruggetjes. Moeite hebben om de instructie te begrijpen. Minder goed korte termijn geheugen. Trager werken. Niet gemakkelijk over kunnen schakelen naar de volgende opdracht. Faalangst.  

Behandelingen bij dyscalculie

Om je kind goed te behandelen is het belangrijk om eerst met zekerheid vast te stellen of hij echt dyscalculie heeft. Dit kan pas als je kind rond de 8 a 9 jaar is en gebeurt door middel van een onderzoek bij een GZ-psycholoog of een Orthopedagoog-generalist. Zij hebben de expertise; een leerkracht of Remedial Teacher niet. Wanneer blijkt dat je kind deze stoornis heeft, krijgt hij een 'Dyscalculieverklaring'  In deze verklaring wordt beschreven wat precies het probleem is en welke hulp of voorzieningen noodzakelijk zijn. Met deze verklaring kan school bijvoorbeeld speciale hulpmiddelen voor je kind aanvragen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je kind zijn zelfvertrouwen behoudt of weer terug krijgt. Wanneer het rekenen iedere keer maar weer fout gaat, kan er zelfs faalangst ontstaan. Praat met hem en zorg dat school extra aandacht aan hem geeft. Dit kan zijn door het geven van een extra instructie, maar ook door hem wat extra tijd te geven bij een toets.     dyscalculie kinderen Heeft jouw kind dyscalculie? Deel je ervaringen hier met andere moeders!     Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je