{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Basisschool; hoe ga je je kind hierop voorbereiden?

Advies > Schoolkind > School > Basisschool; hoe ga je je kind hierop voorbereiden?

Basisschool; hoe ga je je kind hierop voorbereiden?

Afbeelding blog 'Basisschool; hoe ga je je kind hierop voorbereiden?' Achtergrond blur afbeelding

Van peuter tot kleuter

Is je kind 3 jaar geworden, dan mag hij/zij over een jaartje al naar school! Let op, het mag, maar het moet nog niet. In Nederland gaat de leerplicht in met 5 jaar. Je kunt er dus voor kiezen je kind tot het vijfde jaar thuis te houden, maar het is gebruikelijker om met 4 jaar al naar de basisschool te gaan. Naar de basisschool gaan is best een grote stap. Voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Het is weer een nieuwe fase waar je naar toe moet groeien. Het is daarom verstandig om jezelf en je kind een beetje voor te bereiden op basisschool (ook wel kleuterschool genoemd voor groep 1 en 2).

Wat moet  een kleuter eigenlijk kunnen?

Wat moet je kind eigenlijk kunnen als hij naar de kleuterschool gaat? Hoewel iedere school anders met deze ‘eisen’ omgaat en je heus niet alles op het lijstje hoeft te kunnen afvinken, is het wel verstandig om eens te kijken naar wat er over het algemeen verwacht wordt van beginnende kleuters. Dit is onderverdeeld in de categorieen zelfredzaamheid, taal en rekenen:

Zelfredzaamheid

 • Zichzelf benoemen als ‘ik
 • Kunnen gebruiken en begrijpen van het woord ‘wij’
 • Basisemoties kunnen onderscheiden
 • Hulp kunnen vragen
 • Zindelijk zijn, zelfstandig naar de wc kunnen gaan en hierbij zelf de billen kunnen afvegen
 • Zichzelf kunnen aan- en uitkleden
 • Een beetje kunnen delen met anderen kinderen
 • Belangstelling tonen voor andere kinderen
 • Op zijn/haar beurt kunnen wachten
 • Korte tijd geconcentreerd zelfstandig kunnen werken
 • Plezier ervaren in het leren van nieuwe dingen

Taal

 • Passieve woordenschat van 4000 woorden
 • Actieve woordenschat van 2000 woorden
 • 75% van de klinkers en medeklinkers van het Nederlandse taalsysteem beheersen
 • Vloeiend en verstaanbaar kunnen vertellen (over wat het kind heeft meegemaakt of gedaan)
 • Eenvoudige instructies kunnen begrijpen en uitvoeren
 • Een gesprek kunnen voeren met de juf of een ander kind
 • Eigen mening over iets kunnen geven
 • Al een paar namen van kleuren kennen (blauw, rood, geel, groen)

Rekenen

 • Een beetje kunnen tellen
 • Herkennen van groepjes van 2 en 3 stuks zonder te hoeven tellen
 • Begrijpen van hoeveelheidsbegrippen (meer, minder, meeste, minste, evenveel)
 • Kunnen verdelen van hoeveelheden over kinderen of bijvoorbeeld bakjes
 • Kunnen herkennen van enkele cijfers, bijvoorbeeld de 1 en de 2
 • Eenvoudige meetproblemen kunnen oplossen als: welke is hoger, lager, groter, kleiner?
 • Al een paar namen van basisvormen kennen (vierkant, driehoek, cirkel)
 • Natuurlijk moet je niet in de stress schieten als je kind ergens tussen de 3 en 4 jaar is en nog niet al deze dingen beheerst. Voor het overgrote deel zijn dit dingen die je kind gaandeweg en spelenderwijs leert, hetzij thuis, hetzij op de kinderopvang of peuterspeelzaal. Het stukje zelfredzaamheid en met name het zindelijk zijn is het belangrijkste. De juf op de kleuterschool gaat namelijk echt niet in de weer met luiers.

  Wat kun je zelf samen doen?

  Naast alle bovenstaande ‘eisen’, kun je als ouder nog heel wat praktische dingen doen om het fenomeen naar school gaan te laten leven voor je bijna-kleuter. Natuurlijk vertel je je kind dat hij straks naar school gaat en dat hij dan met (nieuwe) andere kindjes en 1 juf in de klas zit. Vertel een beetje hoe het er aan toe gaat in zo’n kleuterklas zodat hij niet helemaal verrast zit.

  Neem je kind mee naar het intakegesprek en vraag om een rondleiding door de school, zodat jullie alvast kunnen rondkijken en ook zijn eigen klas even kunnen bekijken. Schrijf ook al je eigen vragen op die je tijdens dat intakegesprek wilt stellen, zo kun je er geen vergeten. Spreek een aantal wendagen af (meestal zijn dit alleen de ochtenden) in de periode voorafgaand aan de vierde verjaardag van je kind en het ‘echte’ naar school gaan. Tijdens zo’n wendag of wenochtend doet je kind lekker mee in de klas, krijgt hij al een eigen stoeltje en plekje, leert hij de andere kinderen alvast een beetje kennen en het ritme van de kleuterklas.

  Als je kind naar school gaat, moet hij misschien ook overblijven. Vertel dat ook aan je kind, dat hij dan met andere kindjes zijn boterhammetjes gaat eten die hij dan in een broodtrommeltje meekrijgt. Bestel bij een van de vele websites naamstickers zodat je alle spullen van je kind kunt labelen, handig voor als ze een keer vergeten worden want dat gaat zeker gebeuren! Zoek samen met je kind ook een mooie nieuwe rugtas uit waar hij al die spulletjes in mee kan nemen (en plak hier ook ergens een naamsticker in). Oefen ook met je kind met het broodtrommeltje open en dicht doen en alles netjes terug in de tas doen.

  Geef zeker de eerste periode voor de zekerheid een setje kleding mee in een plastic tasje in de rugtas. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en een school heeft meestal geen voorraad reservekleertjes zoals de kinderopvang!

  En jij als moeder?

  Zeker als het je eerste kind is dat naar school gaat: onderschat het zelf als moeder ook niet..... Het is ook voor jou een grote stap om je kind naar school te zien gaan. Was je kind op de kinderopvang net nog de grootste, nu zul je zien dat hij een ukkie is in vergelijking met de andere kinderen die al op school zitten. Je kind moet ineens zoveel zelfstandiger zich zien te redden en het is volkomen logisch als je dat in het begin eng vindt. Geen zorgen, de juffen en meesters zijn dit gewend van ouders van nieuwe kleuters en hebben alle begrip voor je, ze houden je kind echt nog wel even extra in de gaten.

  Moet je die eerste wenochtend of eerste echte schooldag een traantje laten? Geeft helemaal niets, maar probeer dat te doen als je kind je niet meer ziet. Het is voor je kind immers ook eng en spannend, dan helpt het niet als mama ook nog eens gaat huilen. Heb je er moeite mee, vraag dan of je partner meegaat of iemand anders die je een steuntje in de rug kan geven. Een nieuwe fase gaat in als je kind vier jaar oud wordt en van peuter promoveert tot kleuter, hoera hij mag naar school! Neem een fototoestel mee, want de eerste stap naar nog heel veel jaartjes school is genomen. Niet vergeten....naar school is naast leren ook heel veel plezier hebben!

  Heb jij nog tips voor de voorbereiding op de basisschool? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

  *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je