{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Alles wat je moet weten over AVI lezen

Advies > Schoolkind > School > Alles wat je moet weten over AVI lezen

Alles wat je moet weten over AVI lezen

Afbeelding blog 'Alles wat je moet weten over AVI lezen'

Eigenlijk niet echt iets nieuws, het AVI-niveau. Al ruim 35 jaar wordt dit gebruikt om het technisch leesniveau van een kind aan te duiden. Ook geeft AVI het aantal moeilijk leesbare woorden in een tekst of boek aan, dit noemen we ook wel het technisch leesniveau.

Wat betekenen termen als AVI-S, AVI-M4 allemaal nou precies?

In Nederland zijn er twaalf AVI-niveaus, deze horen bij een bepaalde groep van de basisschool.Wanneer kinderen beginnen met lezen wordt dit niveau aangeduid met AVI-S, ook wel AVI-Start genoemd. Hierop volgt AVI-M3, voor midden groep 3. Het niveau voor het einde van groep 3 wordt aangeduid met AVI-E3. Zo gaat dit verder tot en met groep 7.

AVI-M7 hoort bij het technisch leesniveau van een gemiddelde leerling in het midden van groep 7. Na AVI-E7 volgt AVI-Plus, het laatste AVI-niveau welke staat voor een boven gemiddeld technisch leesniveau boven AVI-E7.Voor ouders is het AVI-niveau erg handig om een geschikt boek uit te kiezen voor een kind. Immers, een leerling die op AVI-M3 leest zal erg veel moeite hebben om een boek goed te kunnen lezen als het boek is geschreven op AVI-E7 niveau.

Om te kunnen weten welk niveau een boek heeft laten uitgevers door Cito boeken doormeten waarna ze vervolgens dit niveau op het boek mogen vermelden. Erg handig voor ouders omdat het niveau op het boek komt te staan en hierdoor snel terug te vinden is.

Vaak weten kinderen welke boeken geschikt zijn, op school kiezen kinderen vaak zelf de boeken uit de kast die ze graag willen lezen en weten hierdoor vaak precies op welk technisch leesniveau (AVI-niveau) ze op dat moment lezen.Nu is er ook nog een begrijpend leesniveau, ook wel het CLIB-niveau. Dit niveau geeft aan of een tekst makkelijk of moeilijk te begrijpen is voor een kind en hoort daarvoor bij een bepaalde groep van de basisschool.

CLIB lijkt qua aanduiding op die van de AVI-niveaus. CLIB-S (start) voor beginnende lezers, CLIB-P (plus) voor een boven gemiddeld groep 8 niveau. Verder heb je CLIB-3 tot en met CLIB-8, welke gelijk staan aan de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool. Ook het CLIB-niveau staat vaak vermeld op leesboeken voor kinderen want ook dit wijst het Cito toe aan een boek.

In de praktijk komt het er op neer dat een leerling uit bijvoorbeeld groep 6 nog niet heel sterk is in technisch lezen, deze leerling kiest dan een boek uit met een laag AVI-niveau, en een CLIB-6. Of een leerling uit groep 3 die erg sterk is in technisch lezen kiest een boek met een hoog AVI-niveau en een laag CLIB-niveau.

Maar wat altijd voorop blijft staan bij het kiezen van een boek is het plezier wat een kind heeft om het boek te gaan en te blijven lezen. Een kind kan heel veel voldoening halen uit het lezen van een boek met een hoger AVI-niveau dan waar hij op getoetst is en hierdoor een hoop leren.En soms is het voor een kind gewoon fijn rustig een leuk boek te lezen dat onder zijn AVI-niveau ligt.

Het belangrijkste is en blijft: LEZEN IS LEUK!

Op zoek naar populaire boektitels op AVI-niveau? Klik dan hier.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je