{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Zakgeld: oefenen voor later

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Zakgeld: oefenen voor later

Zakgeld: oefenen voor later

Afbeelding blog 'Zakgeld: oefenen voor later' Achtergrond blur afbeelding

Ongeveer 82% van de kinderen die 8 en 9 jaar zijn krijgen zakgeld. Bij de middelbare scholieren is dit ongeveer 88%.
Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld. Maar wanneer begint u nou eigenlijk met zakgeld?

Oefenen met sparen en de muntjes herkennen

Het is voor kinderen erg belangrijk om ervaring op te doen. Met oefenen kan je in principe niet vroeg genoeg mee beginnen. Begin bijvoorbeeld al zodra je kindje 1 jaar is geworden, met zeg maar ongeveer €0.05 en laat je kindje dit in zijn of haar spaar potje doen. Zo leert hij of zij wel al sparen ze hebben alleen nog geen benul hoe veel het waard is, maar dat maakt nog niet zo veel uit. Het gaat om het sparen van zakgeld.

Hoe ouder je kindje word des te meer zakgeld je kan gaan geven. Laat ze weten welke muntjes hoeveel waard zijn en laat ze het zelf ook herkennen. Naar mate ze ouder worden gaan ze het steeds meer beseffen wat ze er mee kunnen gaan doen en hoeveel hun zakgeld daadwerkelijk waard is.

Hoeveel zakgeld en wanneer

Mensen vragen zichzelf vaak af hoeveel zakgeld ze moeten geven. Dat is iets wat je als ouders zelf het beste kan bepalen omdat geen één instantie of internet pagina jou kan vertellen hoeveel je moet gaan geven. Want zij kunnen niet in jullie portemonnee kijken dus geef gewoon wat je kan missen.

Het is voor kinderen erg belangrijk om ervaring op te doen met sparen. Voor grote uitgaven zullen ze later ook moeten sparen. U kunt uw kind ook leren geld te gaan reserveren voor onverwachte uitgaven zoals cadeautjes voor papa en of mama of iets totaal anders zoals een spelletje wat ze heel graag willen hebben.

Een spaarpot is daarom een leuke start, kinderen vinden het vaak erg leuk stimulerend om te zien hoe het bedrag in de pot groeit. Bij een ouder kind +/- 10 jaar kunt u samen een kinderspaarrekening uitzoeken en openen.

NIBUD

Cijfers uit recent onderzoek
Leeftijd en zakgeldbedrag (per week)

  • 5 jaar €0,50
  • 6 jaar €1,- tot €2,-
  • 7 jaar €1,- tot €2,-
  • 8 jaar €1,20- tot € 2,-
  • 9 jaar €1,20- tot €2,-
  • 10 jaar €1,70- tot €2,-
  • 11 jaar €2,- tot €2,50

Geef jij je kind al zakgeld en hoeveel? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Henriette

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je