{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Seksuele voorlichting? Hoe pak je dit aan?

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Seksuele voorlichting? Hoe pak je dit aan?

Seksuele voorlichting? Hoe pak je dit aan?

Afbeelding blog 'Seksuele voorlichting? Hoe pak je dit aan?'

Als ouders zijnde kom je er allemaal mee in aanraking. Hoe licht ik mijn kind in op het gebied van seksualiteit? Wat kun je wel zeggen en wat niet? Wat is belangrijk voor ze om te weten? En vanaf wanneer is het belangrijk om met seksuele voorlichting te beginnen?

Vanaf het begin

Vanaf het eerste moment dat je je kindje voor het eerst vasthoudt, lijkt seksuele voorlichting nog een ver van je bed show, maar vergis je daar niet in. Jouw kindje ontdekt alles door middel van voelen en bewegen. Zo zal hij of zij wanneer hij of zij groter wordt, ook merken wat fijn is om aan te raken en wat niet.

Maar hier wordt door kinderen geen seksualiteit aan vastgekoppeld. Zij zien het als iets waarmee ze hun lichaam ontdekken, net zoals dat neus peuteren daarbij hoort. Maar de vraag is dan, wanneer is het gepast en wanneer niet en hoe ga je daarmee om? Tussen het 2e en 3e levensjaar ontwikkelt je kind zijn of haar eigen identiteit en dit gaat gepaard met de nodige vragen en aanrakingen en ze ontdekken wat er allemaal met het lichaam kan en hoe het voelt.

Geen schaamte

Het lichaam is iets compleet natuurlijks, maar er zijn ouders die opener over seksualiteit spreken dan andere ouders. Dat hangt ook geheel van je eigen ervaringen af. Het is belangrijk dat je vanaf het begin simpel blijft en zonder schaamte. Dan zal je kind niet ervaren dat zijn of haar lichaam iets raars is wat verborgen moet blijven. Spreek duidelijk, maar vertel alleen wat op zijn of haar niveau belangrijk is. Je hoeft dus nog niet meteen tot in detail te gaan hoe seks in mekaar steekt!

Als bijvoorbeeld je zoontje naar je toekomt en vraagt wat mama nou heeft en wat papa heeft, dan kun je dat gewoon eerlijk uitleggen. Als je er meteen geheimzinnig over gaat doen, dan zal het kind ervaren dat seksualiteit iets geheimzinnigs is. En wat geheimzinnigs of verboden is, daar wordt stiekem over gedaan en dat wil je als ouder juist voorkomen.

Seksualiteit is iets wat compleet bij de ontwikkeling hoort van je kind en wanneer het ouder wordt, zal hij of zij zich meer met papa of mama willen gaan identificeren en daar vragen over gaan stellen. Als je kind er vragen over heeft, gewoon eenvoudig beantwoorden zodat zij het begrijpen. Of als er een situatie zich voordoet, spring er dan op in om het een en ander uit te leggen. Bedenk ook voor jezelf: hoe ga je met naaktheid in je huis om? Leer je je kinderen aan om zich niet te schamen of juist dat ze zich moeten bedekken en waar voel je je zelf prettig bij?

Afspraken

Wanneer je kind ongeveer de leeftijd vier of vijf jaar bereikt heeft, zal het ook gaan merken dat het fijn is om tegen een tafelpoot op te rijden of opwrijven tegen een knuffel. Verbieden werkt niet, maar een tijd en plaats stellen wanneer het “wel” mag werkt beter. Als je ongemakkelijk erbij voelt kun je bijvoorbeeld de regel geven alleen in bed als je gaat slapen en de lamp uit is. Dan weet een kind wanneer het wel mag en wanneer niet. Het is net als neuspeuteren. Dat doe je ook niet waar iedereen bij is.

Het kan voorkomen dat als je kind een vriendje of vriendinnetje te spelen heeft of met een broertje of zusje, dat ze bij mekaar gaan uitproberen. Dat heeft niets te maken met seksuele bevrediging, maar met het ontdekken van elkaars lichaam.

Als dat gebeurt, maak dan duidelijke afspraken met je kind over dat hij of zij geen dingen bij zich moet laten gebeuren wat hij of zij niet fijn vindt. Voel je je er zelf niet prettig bij en zie je het gebeuren, kun je het altijd nog zo brengen dat je liever hebt dat ze iets anders gaan spelen.

Hoe ga jij om met seksuele voorlichting bij je kind? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Anne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je