{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Schermtijd kind: richtlijnen & slimme tips

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Schermtijd kind: richtlijnen & slimme tips

Schermtijd kind: richtlijnen & slimme tips

Afbeelding blog 'Schermtijd kind: richtlijnen & slimme tips'

Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De digitalisering leidt ertoe dat kinderen opgroeien met een tablet, telefoon, computer en televisie binnen handbereik. Dit vraagt om een stukje digitale opvoeding van ouders. Hoeveel schermtijd per dag is gemiddeld voor een kind? Waar leg je als ouder de grens? En bovendien: hoe maak je verantwoord gebruik van een beeldscherm? In dit artikel delen wij richtlijnen en slimme tips met betrekking tot schermtijd kind en doen dit in samenwerking met onze partner Pearle Opticiens

Wat is schermtijd?

Schermtijd geeft aan hoeveel tijd je besteedt achter een beeldscherm. Dit kan in minuten zijn, maar ook in uren. De meeste kinderen vinden schermen ontzettend interessant. De aantrekkingskracht van telefoons, televisies, tablets en computers is dan ook groot. Het maken van afspraken over schermtijd kan een goede manier zijn om een balans te vinden tussen online en offline activiteiten.

Schermen zijn overal

Sofie Nagelkerke (@denagelkerkjes) heeft samen met haar man acht kinderen: Merel (15), Eline (14), Stan (13), Noud (12), Floor (10), Guusje (9), Madelief (6) en Junior (2). Ze deelt hoe het er thuis aantoe gaat. "Binnen ons gezin zijn schermpjes niet meer weg te denken. Over het algemeen krijgen kinderen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Een tablet is in menig huishouden te vinden en in de avond wordt er gezellig met z’n allen televisie gekeken."

Natuurlijk hebben wij ook een limiet aan schermtijd, maar zeker bij de oudere kinderen is dat niet altijd makkelijk hanteerbaar, omdat ze voor het huiswerk maken ook een scherm nodig hebben.

Sofie Nagelkerke

School

"Dan heb ik het nog niet gehad over de schermen op school; digiborden en verplichte laptops. Zeker in deze tijd, waar de lessen én het huiswerk digitaal zijn. Maar, er wordt tegenwoordig ook op de basisschool al digitaal huiswerk gegeven. Zit er eigenlijk verschil tussen kinderen van de basisschool en kinderen van de middelbare school qua schermgebruik, vroeg ik me af? Hier thuis merk ik dat de middelbare kids toch wel de kroon spannen qua schermtijd. Naast de digitale lesborden en het huiswerk op de laptop, wordt er veel tijd besteed aan Instagram, Tiktok en Netflix. Natuurlijk hebben wij ook een limiet aan schermtijd, maar zeker bij de oudere kinderen is dat niet altijd makkelijk hanteerbaar, omdat ze voor het huiswerk maken ook een scherm nodig hebben."

Afbeelding blog 'Schermtijd kind: richtlijnen & slimme tips'

Schermtijd bij de Nagelkerkjes

Gemiddelde schermtijd kind

Tijdens de spitsuren thuis is het fijn dat je je kindje kunt vermaken met een scherm. Het is prima - en ook nodig - om dit af en toe te doen, maar er is wel een richtlijn voor de hoeveelheid schermtijd. Kinderen reageren verschillend op veel beeldschermgebruik. Terwijl de ander er sloom van wordt, raakt de ander juist overprikkeld. Dit heeft alles te maken met de leeftijd en aard van het kind. Onderstaande zijn dus richtlijnen. Kijk vooral wat goed bij jouw kind past.

  • Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag
  • 2 - 4 jaar: 30 minuten per dag
  • 4 - 6 jaar: 1 uur per dag
  • 6 - 8 jaar: 1 uur per dag
  • 8 - 10 jaar: 1,5 uur per dag
  • 10 - 12 jaar: 2 uur per dag
  • Vanaf 12 jaar: 3 uur per dag

Wat is precies het gevaar van teveel schermtijd? Wanneer je ogen zich continu moeten inspannen op iets van dichtbij, ga je in de verte juist wazig zien. Doe je dit te vaak? Dan gaan je ogen hieraan wennen en wordt in de verte kijken steeds moeilijker. Je kunt dat bijziend worden. Hier lees je meer over myopie (bijziendheid) bij kinderen

Tips voor jouw gezin:

1: Maak duidelijke afspraken over schermtijd met je kind. 

Als hij er oud genoeg voor is, kun je hem hierover mee laten denken. Spreek vaste momenten af waarop je kind gebruik mag maken van een scherm, zo weet hij waar hij aan toe is. Maak het concreet, zodat de regels makkelijk te handhaven zijn. Wees consequent en laat het controleren er niet bij inschieten. Schrijf de gemaakte afspraken eventueel op of maak ze visueel, zodat je hiernaar kunt verwijzen. 

2: Vergroot de nuttige (scherm)tijd van je kind

Beeldschermtijd is niet alleen maar slecht, het kan ook leerzaam en nuttig zijn. Wat dacht je van educatieve apps, spelletjes en programma's, waar je kindje niet alleen plezier aan beleeft, maar ook nog van leert! Passief op de bank hangen en tv kijken is natuurlijk iets anders dan onderzoek doen voor een werkstuk. Vergroot de nuttige schermtijd van je kind. Maar in plaats van een scherm, kan dit natuurlijk ook goed een boek zijn. Check ook eens het 'Kids doe boek' met de leukste buitenactiviteiten!

3: Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Geef dus het goede voorbeeld en leg je telefoon weg wanneer je kind in de buurt is. Anders wordt het lastig om je kinderen te corrigeren. Kinderen luisteren vaak niet naar wat je zegt, maar doen wat jij doet ;). Wanneer je kind wat ouder is kun je ook samen bewust hiermee bezig zijn. Denk aan een no-tablet challenge bijvoorbeeld.  

4: Toon interesse 

Een andere belangrijke tip is het tonen van interesse. Vraag je kind wat hij doet en kijk mee, of speel samen. Zo weet je wat je kind bezighoudt en ervaar je zelf ook waarom hij het leuk vindt. Extra pluspunt: jullie hebben even tijd samen. 

Extra slimme tips voor verantwoord beeldschermgebruik

Oke, je kind kijkt dus vaker naar schermen. Maar weet jij niet zo goed hoe ze dit op een verantwoorde manier kunnen doen? Wij delen een aantal slimme tips met je!

1: De 20-2-20 regel

Tip van de Nagelkerkjes: De 20-20-2 regel! Sofie: "Dit vind ik een regel om te onthouden en toe te passen in elk huishouden. Wat houdt het in? Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken en voor de kinderen: 2 uur per dag naar buiten! Wie weet zorgt dit, samen met de juiste afstand houden van je beeldscherm en af en toe even met je ogen rollen (dat doen onze pubers toch al regelmatig 😉), voor meer rust voor de ogen." Wil je meer info over de 20-20-2 regel? Dat kun je hier vinden. 

2: Oogoefeningen

Naast de 20-20-2 regel zijn er ook nog een tal van andere oogoefeningen. Laat je puber eens even flink knipperen of rollen met de ogen. Hebben ze vast geen moeite mee!

3: Afstand

De vuistregel is: houd een armlengte afstand van een scherm. We horen je denken, een hele dag met een gestrekte arm rondlopen wanneer je op je telefoon kijkt, is niet echt haalbaar. Dat hoeft ook niet! Maar wees je er wel van bewust dat de hele tijd scrollen en turen naar een scherm op enkele centimeters afstand, dus niet erg gezond is voor de ogen. Lees hier meer tips rondom afstand houden van beeldschermen

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je