{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Rouwverwerking bij kinderen

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen

Afbeelding blog 'Rouwverwerking bij kinderen'

Als je als volwassene een overlijden meemaakt van iemand die dichtbij je staat is dit natuurlijk zeer ingrijpend, maar voor een kind kan het ook heel erg zwaar zijn. Natuurlijk wil je als ouder je kind zo lang mogelijk beschermen tegen verdriet en pijn, maar toch is het belangrijk om je kind al jong wat te vertellen over dingen in het leven die niet leuk zijn. Hoe gaat rouwverwerking bij kinderen?

Wanneer je alle negatieve dingen van je kind afhoudt is de klap veel groter als hem of haar daadwerkelijk iets overkomt. Veel kinderen maken al jong mee wat het is om ‘afscheid te nemen’. Denk hierbij aan een verhuizing of dood van een huisdier. Uiteindelijk maken veel kinderen ook de dood van een oma of opa mee. Hoe een kind met de dood omgaat hangt vooral af van het kind zelf.

Hoe gaat een kind om met de dood?

Het ene kind kan heel erg stil worden en zichzelf terugtrekken, terwijl het andere kind juist een stuk drukker wordt. Daarnaast speelt ook het geslacht en de leeftijd van het kind een belangrijke rol. Meisjes reageren vanaf een jaar of negen anders op gevoelskwesties dan jongens.

Meisjes zijn over het algemeen dan echte denkers en zullen meer over de dood praten, terwijl jongens meer doeners zijn en daardoor eerder afleiding zoeken in dingen als voetballen. Bij rouwverwerking kunnen we kinderen globaal indelen in leeftijdscategorieën. Hieronder volgt daarvan een opsomming:

  • Kinderen tot 3 jaar: op deze leeftijd is er nog weinig besef met betrekking tot de dood. Deze jongste categorie is ook nog helemaal niet bang voor de dood.
  • Kinderen van 3 tot 6 jaar: op deze leeftijd wordt de dood vaak nog gezien als iets tijdelijks. Kleuters verwachten dat de persoon die overleden is, weer wakker wordt. Ze begrijpen wel al iets van de dood, maar denken dat de dood niet in de buurt kan komen.
  • Kinderen van 6 tot 10 jaar: op deze leeftijd begrijpt het kind steeds meer van de dood en wordt de dood ook niet meer gezien als iets tijdelijks. Wel denkt het kind dat alleen oude mensen kunnen doodgaan.
  • Kinderen van 10 tot 14 jaar: op deze leeftijd weet ieder kind dat de dood iets definitiefs is. Hij of zij zal steeds meer vragen gaan stellen over leven en dood.
  • Zoals al eerder vermeld is deze indeling een inschatting. Het ene kind kan natuurlijk veel verder zijn dan het andere.

Wel of niet naar de uitvaart?

Over het algemeen wordt aangeraden om het kind mee te nemen naar de uitvaart omdat de rouwverwerking op deze manier sneller zou gaan. Toch kunnen er ook redenen zijn om dit niet te doen. Denk hierbij aan een heel jong kind of een kind dat zelf aan geeft dat hij of zij niet wil gaan.

Praten

Wanneer een kind zoiets heftigs mee maakt als de dood is het heel belangrijk om daar samen over te praten. Ook samen een boekje lezen over de dood kan een optie zijn. Natuurlijk hangt het er wel van af hoe dicht de overledene bij het kind stond. Als een jong kind zijn of haar moeder verliest dan valt er behalve de moeder nog veel meer weg. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen moet dan vaak opnieuw worden opgebouwd. Soms is daar hulp bij nodig van een maatschappelijk werker of kinderpsycholoog.
Daarnaast is er in Nederland een stichting die kinderen helpt bij rouwverwerking. Voor meer informatie raadpleeg de website: achterderegenboog.nl

Hoe ga jij om met rouwverwerking bij je kind? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je