{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Puberteit, waar begint het mee?

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Puberteit, waar begint het mee?

Puberteit, waar begint het mee?

Afbeelding blog 'Puberteit, waar begint het mee?'

Als kinderen in de puberteit komen veranderd er veel in hun lichaam. Kinderen beginnen dan met volwassen worden. Bij meisjes begint de puberteit meestal eerder dan bij jongens. Voor meisjes begint de puberteit tussen de leeftijd van acht en dertien jaar en bij jongens tussen de negen en veertien jaar. Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in zijn eigen tempo, waardoor de puberteit bij een kind eerder of later kan beginnen.

Het is belangrijk dat ouders hun kinderen uitleggen dat de veranderingen van hun lichaam volkomen normaal zijn. Het kan heel moeilijk zijn voor een kind als ze vroeg of laat beginnen te puberen en ze bij vrienden niet dezelfde veranderingen zien. Kinderen gaan snel denken dat er iets mis met hun lichaam is en begrijpen niet wat er allemaal gebeurd.

Het beste kunnen ouders hun kinderen voorlichting geven over de puberteit voor de leeftijd van acht en negen jaar. Dan is het voor de kinderen te begrijpen wat er in de puberteit gebeurd. Het is belangrijk deze fase met uw kinderen te bespreken, zodat ze weten van de veranderingen van hun lichaam. De puberteit duurt vier tot vijf jaar. Hormonen in het lichaam zorgen voor de fysieke en emotionele veranderingen.

De fysieke veranderingen voor meisjes

  • De eerste tekenen is borstgroei. De meisjes krijgen een kleine ronde knobbel onder de tepels. Dit kan best gevoelig zijn. Langzaam zal de knobbel groeien, de tepelhof groeit dan mee. Het is heel normaal dat de ene kant groter is dan de andere.
  • Het hele lichaam begint te groeien. De armen, benen, handen en voeten kunnen in het begin wat sneller groeien dan de rest van het lichaam. De heupen, billen en benen worden groter doordat de opslag van lichaamsvet verandert.
  • Ze krijgen haargroei in de schaamstreek, op de armen en benen. Doordat de klieren in de huid meer olie en zweet maken, kunnen ze last krijgen van meer lichaamsgeur en acné.

Na ongeveer een jaar nadat de puberteit is begonnen, is de piek berijkt van de groeiperiode, in lengte, gewicht, vet en spieren. Ongeveer twee jaar na de start van de borstontwikkeling krijgen de meeste meisjes hun eerste menstruatie. Bij veel meisjes begint het met een witte afscheiding uit de vagina, dit kan wel een jaar voor de eerste menstruatie zijn. De eerste maanden van de menstruatie zijn meestal onregelmatig. Als de eierstokken gerijpt zijn en regelmatig eicellen gaan produceren, zal dit regelmatiger worden.

De fysieke veranderingen voor jongens

De puberteit voor jongens begint meestal een jaar later dan bij meisjes.

  • Bij jongens zullen eerst de testikels en scrotum groter worden. Dan zal de penis beginnen te groeien, deze wordt langer en breder. De balzak wordt rimpeliger en donkerder van kleur.
  • Het lichaam gaat veranderen, meer gewicht en de spieren gaan zich ontwikkelen. De schouders worden breder. De armen, benen, handen en voeten kunnen in het begin sneller groeien dan de rest van het lichaam.
  • Er begint haar te groeien in de schaamstreek, onder de oksels, op de benen en in het gezicht. Sommige jongens krijgen borsthaar. Doordat de klieren in de huid meer olie en zweet maken, kunnen ze last krijgen van meer lichaamsgeur en acné.

Na ongeveer twee jaar nadat de puberteit is begonnen, is de piek berijkt van de groeiperiode, in lengte, gewicht, vet en spieren. Bij jongens wordt het strottenhoofd groter gedurende de puberteit. De stem veranderd, wordt lager en dieper. Dit kan soms pijnlijk zijn.

Door de verandering van de hormonen krijgen jongens erecties. Doordat de penis groter en harder wordt en zich vult met bloed, wordt er sperma aangemaakt. Als de productie van zaadcellen start wordt dit vrijgegeven door middel van sperma tijdens een erectie. Bij veel jongens gebeurt dit tijdens de slaap. Dit wordt ook wel een natte droom of nachtelijke uitstoot genoemd. Dit is volkomen normaal en gaat vaak over naarmate ze ouder worden. Dit ejaculeren zal ongeveer voor het eerst gebeuren na een jaar na de groei van de testikels.

Emotionele veranderingen

De puberteit brengt naast deze lichaamelijke veranderingen ook veel emotionele veranderingen. Kinderen gaan het belangrijk vinden wat andere kinderen van hun denken. Ze ontwikkelen vriendschappen en ze willen aardig gevonden worden. Kinderen zullen nu meer tijd willen doorbrengen met hun vrienden en de mening van deze vrienden is nu ineens belangrijker dan die van de ouders.

Kinderen zijn op weg naar de volwassenheid en willen zelfstandig zijn. Tijdens de pubertijd kunnen kinderen last krijgen van stemmingswisselingen. Het ene moment zijn ze het zonnetje in huis, het andere moment zijn ze niet te genieten. Dit kan voor de ouders heel frustrerend zijn, maar het is volkomen normaal. Deze stemmingswisselingen worden veroorzaakt door de veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam van het kind. Lees hier meer over het opvoeden van een puber.

Probeer uw kind in de puberteit te steunen en te begeleiden. Dit is voor kinderen een spannende, belangrijke en soms ook moeilijke periode.

Heb jij al een kind in de puberteit en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je