{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Liegen kind: wat te doen?

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Liegen kind: wat te doen?

Liegen kind: wat te doen?

Bijna alle ouders krijgen vroeg of laat met liegen te maken: van de driejarige kinderen begint een derde er al mee. Lees hier meer over de redenen waarom >>

Afbeelding blog 'Liegen kind: wat te doen? '
Bijna alle ouders krijgen vroeg of laat met liegen te maken: van de driejarige kinderen begint een derde er al mee en bij 4 jarigen vertelt ruim 80 procent wel eens een leugentje! Dit zijn aanzienlijk hoge aantallen, wat niet alle ouders zich bewust zullen zijn. Het is dus helemaal niet gek of raar als je kind af en toe jokt! Sommige ouders raken in paniek zodra ze ontdekken dat hun kleuter niet helemaal eerlijk is geweest! Zolang het incidenteel gebeurt is het niet nodig hier een probleem van te maken. Uiteraard is het ook niet verstandig het te tolereren, want kinderen moeten wel leren wat goed en niet goed is. Liegen of jokken is eigenlijk meer het spelen met verschillende mogelijkheden en het zich beter voor willen doen in verschillende situaties. Volgens onderzoek liegen jongens wat vaker (15- 20%) dan meisjes (10- 15%).

Hoe moet je reageren als je kind liegt?

Belangrijk is dat je als ouder de situatie goed bespreekt en begrip toont voor hetgeen er gebeurt en gezegd is, maar wel met een duidelijke boodschap dat jokken geen goede oplossing is. Straffen heeft geen zin. Het kind zal dan juist eerder meer gaan liegen uit angst voor de straf! Woest een kind proberen uit te horen heeft vaak geen zin, maar een rustig gesprekje zal een kind veel meer uitnodigen tot het vertellen van de waarheid. Daarnaast kopieert een kind heel erg het gedrag van zijn ouders. Als jij dus als ouder vaak leugentjes om best wil vertelt tegen bijvoorbeeld familieleden, buren, enz, zal een kind denken dat dit normaal is en het ook gaan doen. Het klinkt ouderwets, maar een goed voorbeeld geven is en blijft erg belangrijk. Als je dan toch eens moet liegen als ouder , is het beter om het even duidelijk aan je kind uit te leggen. Zo leert hij meteen wat tact is en het schil tussen tactvol zijn en liegen! Ook beloftes nakomen is erg belangrijk. Een kind leert dat wat je zegt, je ook moet doen en dat hij op andere kan vertrouwen. Een belangrijke basis voor vertrouwen en eerlijk zijn. Streng straffen zal er toe leiden dat een kind uit angst daarvoor veel meer zal gaan jokken en liegen. Een duidelijke constatering van hetgeen er gebeurt is volstaat vaak al. Vragen naar de bekende weg zal eerder veroorzaken dat het kind uit angst nog meer uitvluchten gaat verzinnen.

Wanneer mag je van een kind verwachten dat hij of zij weet dat liegen verkeerd is?

Pas met 7 jaar kunnen kinderen goed onderscheid maken tussen fantasie en waarheid . Tot ongeveer 6 jaar zijn kinderen nog erg op zichzelf en niet zoveel op andere gericht. Ze denken nog heel egocentrisch. Het vaststellen van oorzaak en gevolg begint ook pas rond het zevende levensjaar. Ze kunnen tot deze leeftijd onvoldoende de gevolgen overzien van hun eigen daden! Liegen doen deze jonge kinderen dus ook absoluut niet om je te kwetsen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen liegen en jokken. Heel jonge kinderen zijn nog niet in staat expres de waarheid te veranderen, omdat hij of zij nog niet objectief kan zijn. Pas wanneer een kind echt begrijpt dat het de waarheid aan het veranderen is om er zelf beter uit te komen, noemen we dit liegen. Een peuter zal echt niet bewust gaan liegen. In zijn fantasie kan de werkelijkheid heel anders gegaan zijn en vaak bedoelen deze zeer jonge kinderen dat ze het niet expres gedaan hebben.

Hoe kun je voorkomen dat je kind gaat liegen?

Het antwoord hierop is heel simpel: niet! Elk kind zal wel eens de waarheid verdraaien of een leugentje om bestwil vertellen. Dat is helemaal niet erg, als hij maar wel leert dat het niet de bedoeling is dat het regelmatig gebeurt en er zich bewust van wordt welke gevolgen liegen en jokken heeft. Een open houding naar je kind toe is erg belangrijk en de tijd en rust om over de situaties te praten met je kind, zijn vaak al voldoende strategieën om te zorgen dat het niet uit de hand gaat lopen. Als je kind al wat ouder is en blijft liegen, is het raadzaam contact met school op te nemen en te kijken hoe de situatie daar is. Maar ook dan geldt: streng straffen zal alleen maar averechts werken en met praten kom je veel verder. Geschreven door mama Frouke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je