{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag

Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag

Afbeelding blog 'Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag'

Beeldschermen en gamen zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Veel ouders worstelen met het gamegedrag van hun kind(eren). Hoe pak je die digitale opvoeding aan? Wat zijn de regels? Hoeveel minuten of uren gamen per dag is normaal? Dit artikel is in samenwerking met onze partner Pearle Opticiens geschreven en delen we informatie en effectieve tips.  

Tieners en hun telefoon

Jaimy (@de.familieklein) is mama van Livèn (3) en Noveé (2) en bonusmama van Danilo (17). Ze vertelt over het schermgebruik van Danilo. "Danilo volgt een mbo-opleiding en is net zoals vele tieners veel met zijn telefoon bezig. Toen hij startte met zijn opleiding, kregen wij niet alleen een boekenlijst onder ogen maar er moest ook een laptop aangeschaft worden. Deze moet iedere dag mee naar school. Hij volgt een opleiding in Zwolle en reist normaalgesproken hierheen met de trein. En wat doe je in de trein? Juist ja, op je telefoon kijken en scrollen. Netflix, Snapchat of gewoon een spelletje spelen. Je snapt dat voordat hij überhaupt op school aankomt hij al aardig aan zijn schermtijd zit. Vervolgens moet er op school ook gebruik gemaakt worden van zijn laptop en niet te vergeten het digi-board. In deze tijd van corona zijn er natuurlijk meer thuislessen die je vanaf je, ja je raadt het al, laptop kan volgen."

Effect op de ogen

Jaimy vertelt verder over haar zorgen rondom het gamegedrag van kinderen: "Al dat kijken op je telefoon, tablet, computer of televisie is helemaal niet zo goed voor je ogen… Dat hebben we allemaal wel eens gehoord ('vierkante ogen') en we weten het ook allemaal wel, maar toch vroeg ik me af: wat is er dan precies zo slecht aan? Waarom moeten we hier extra aandacht aan besteden? Het langdurig scherpstellen op iets wat dichtbij staat is slecht voor je ogen. Het is dus zo dat wanneer je oog zich continu inspant om scherp te stellen op iets dat dichtbij staat, je, juist in de verte, wazig gaat zien. Wanneer je dit te vaak en lang doet dan gaan je ogen hieraan wennen en wordt het veraf zien steeds een beetje moeilijker. Je ogen raken er als het ware aan gewend om alleen dichtbij goed te zien, waardoor je op termijn bijziend kunt worden, wat dus inhoudt dat je niet meer goed in de verte kunt kijken en omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn, is de kans op beschadiging bij hun het grootst."

Lees ook: Myopie (bijziendheid) bij kinderen: zichtproblemen afremmen. 

Afbeelding blog 'Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag'

Positieve kanten van gamen

Hoewel veel ouders zich terecht zorgen maken, is het belangrijk om ook de positieve kanten van gamen te benoemen. Kinderen ontwikkelen namelijk motivatie en doorzettingsvermogen. Ze leren strategisch en logisch nadenken, moeten vaak samenwerken en bovendien bevordert het ook hun Engels. Het gevaar zit hem vooral in de gameverslaving. Volgens deskundigen heb je een gameverslaving wanneer je gedurende een halfjaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Ouders hebben een belangrijke opvoedende taak om hun kinderen hierin te begeleiden. Hoe doe je dat? En, hoeveel gamen per dag is normaal?

Hoeveel gamen per dag: de richtlijnen

Exacte getallen zijn moeilijk te geven, omdat dit sterk afhangt van de leeftijd en aard van je kind. Niet ieder mens is hetzelfde, dus iedereen zal er ook anders op reageren. Er zijn richtlijnen voor de maximale tijd die kinderen achter een beeldscherm zouden mogen doorbrengen. Dit gaat dus niet alleen over gamen, maar bijvoorbeeld ook televisie kijken. De richtlijnen zijn als volgt:

  • Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag
  • 2 - 4 jaar: 30 minuten per dag 
  • 4 - 6 jaar: 1 uur per dag 
  • 6 - 8 jaar: 1 uur per dag 
  • 8 - 10 jaar: 1,5 uur per dag
  • 10 - 12 jaar: 2 uur per dag
  • Vanaf 12 jaar: 3 uur per dag

Kijk altijd naar de persoonlijke situatie van jouw kind en stem de hoeveelheid daarop af. Het is ook geen probleem als er soms een uitschieter tussenzit. 

Effectieve tips bij gamegedrag

1: Stel regels op

Maak - samen met je kind - duidelijke en haalbare afspraken over schermtijd, de soorten games die gespeeld worden en bijvoorbeeld aankopen. Laat je kind meedenken en vraag wat hij zelf redelijk vindt. Maak de regels concreet, zodat het makkelijker wordt om ze te handhaven. Vanwege drukte schiet het controleren van de afspraken er weleens bij in. Toch is het belangrijk om je eraan te houden en consequent te zijn. Schrijf de afspraken eventueel op, zodat je hier naar kunt verwijzen.  

2: De 20-2-20 regel

Bij Jaimy thuis proberen ze de 20-2-20 regel na te streven: "Natuurlijk zitten ze hier ook wel eens samen op de bank. Danilo met zijn telefoon en Livèn en/of Noveé met hun iPad ernaast. Daarom proberen wij wel te letten op de 20-20-2 regel na te streven. Dit betekent: Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En waar die andere 2 dan voor staat? Lekker twee uur per dag naar buiten!" Wil je meer info over de 20-20-2 regel? Dat kun je hier vinden. 

3: Blauwlicht filter bril

Om het negatieve effect op de ogen zo klein mogelijk te houden, kun je een blauwlicht filter bril aanschaffen. Dit is een bril waarmee je rustiger kijkt en minder met je ogen knijpt, zodat je uiteindelijk minder last hebt van vermoeide ogen. De brillen zijn ook zonder sterkte verkrijgbaar. 

4: Bedenk leuke alternatieven

Jaimy: "Buitenspelen/lekker buiten zijn is daarentegen heel erg goed voor je ogen. En ik moet heel eerlijk zeggen, Danilo is gelukkig ook wel een jongen die graag buiten is. Hij heeft zijn eigen scooter en vindt het heerlijk om hiermee rond te touren met zijn vrienden of eraan te sleutelen. Daarnaast heeft hij bij zijn moeder een jonger broertje en bij ons twee jongere zusjes. Twee jongere zusjes die hem regelmatig van de bank af trekken om samen naar buiten te gaan. Meestal wordt het voetballen, schommelen of stoeien." Bekijk hier het 'Kids doe boek' met leuke buitenactiviteiten!

5: Doe een keer mee

Wees niet bang om af en toe een spelletje mee te spelen of de vlogs te bekijken waar je kind zo enthousiast over is. Zo ervaar je ook zelf waarom je kind het zo leuk vindt en krijg je bovendien goede inzichten over wat er in het hoofd van je kind omgaat. heb je meteen ook weer een mooi onderwerp voor aan de keukentafel :) 

Welke tips heb jijzelf nog? Laat het hieronder weten!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je