{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Huisdieren: goed voor kleine kinderen?

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Huisdieren: goed voor kleine kinderen?

Huisdieren: goed voor kleine kinderen?

Afbeelding blog 'Huisdieren: goed voor kleine kinderen?'

Kinderen en huisdieren: is het een gouden combinatie?

Voordelen van het hebben van een huisdier

Hoewel de onderstaande voordelen van het hebben van een huisdier niet specifiek onderzocht zijn bij kinderen, kunnen we met enige redelijkheid wel aannemen dat hetgeen bij volwassenen is geconstateerd ook in meer of mindere mate voor kinderen geldt. Zo zou een huisdier, meer specifiek in dit geval een hond, je meer fit houden en bijdragen aan de sociale contacten door bijvoorbeeld het uitlaten.

Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen, stress verminderen, hoge bloeddruk verlaagt en een versnelde hartslag neemt af. In een maatschappij waar steeds vaker spake is van overgewicht, ook bij kinderen, kan het hebben van een huisdier alleen al op dat vlak een zeer positief effect hebben.

Ontwikkeling van het kind met een huisdier

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het opgroeien met huisdieren kinderen kan helpen bij de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat kinderen meer vertrouwen en eigenwaarde opbouwen als ze betrokken worden bij het verzorgen van het huisdier er vanuitgaande dat de taken zijn aangepast op de leeftijd.

Kinderen die zorgzaam omgaan met dieren, zullen ook makkelijker zorgzaamheid tonen ten op zichte van andere kinderen en volwassenen.

Leuk voor korte duur?

Het hebben van een huisdier hoeft echter geen blijvend succes te zijn. Soms kan een kind een week na het krijgen van het hamstertje er al op uitgekeken zijn. Het verschonen van de kooi is toch niet zo leuk als gedacht, of het konijntje blijkt ook te kunnen bijten. Of het kind blijkt ineens onder de uitslag te zitten. Heb je moeite met het kiezen van het juiste huisdier voor je kind? Klik dan hier.

Allergie is iets waar je vaak pas na de aanschaf achter komt en veel gevallen zit er dan niets anders op om voor het beestje een ander huis te vinden of indien mogelijk een andere plek in huis waardoor de klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen. Een dergelijke allergie hoeft niet blijvend te zijn, na enige tijd kan een kind hier over heen groeien.

Vergeet in alle gevallen niet dat u als ouder verantwoordelijk bent voor het aangeschafte huisdier. Als de verwachtte zorgzaamheid van het kind naar het huisdier uitblijft mag het dier hier natuurlijk niet de dupe van worden.

Geen impuls aankoop

De uitdrukking “A dog is for life – not just for Christmas” geldt uiteraard voor alle huisdieren. Laat een huisdier nooit een impuls aankoop zijn. Verdiep u als ouder eerst goed in het dier dat u wil aanschaffen. Welke verzorging heeft het dier nodig, wat moet u er voor aanschaffen etc. Als u een hond aanschaft onderzoek dan welk ras het beste bij u past en informeer bij officiele fokkers van dit ras wat u precies kan verwachten.

Het aanschaffen van huisdier uit het het asiel is nobel, maar aangezien ook veel dieren in het asiel belanden wegens gedragsproblemen doet u er verstandig aan u zo goed mogelijk te laten informeren over het karakter van het dier dat u in huis wil nemen.

Respect voor het huisdier

Leer uw kind respect te hebben voor het huisdier. Op internet komen veel foto's voorbij van kinderen samen met de hond in de hondenmand of soms zit het kind zelfs op de hond. Bedenk dan dat, hoe aandoenlijk het er ook uit mag zien, dit de enige echte eigen plek van de hond is die op deze manier wordt afgenomen.

Een hond of kat of elk ander huisdier dat ligt te slapen moet met rust gelaten worden. Een huisdier is geen vervanging voor een pop of knuffeldier maar een levend wezen die met respect behandeld dient te worden. Is er, tot slot, enige twijfel binnen het gezin om een huisdier aan te schaffen doe het dan, hoe leuk het ook kan zijn voor het kind, niet.

Hebben jullie gekozen voor een huisdier en hebben jullie nog tips voor andere ouders? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Ineke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je