{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Hoe ga je om met ruzie tussen kinderen?

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Hoe ga je om met ruzie tussen kinderen?

Hoe ga je om met ruzie tussen kinderen?

Broertjes en zusjes die elkaar knijpen, schoppen of slaan, vriendjes die opeens boos zijn op elkaar en weigeren om nog met elkaar te spelen. Dergelijke situaties zijn voor de meeste moeders wel herkenbaar, maar hoe ga je nu verstandig om met ruzie tussen kinderen?

Afbeelding blog 'Hoe ga je om met ruzie tussen kinderen?' Achtergrond blur afbeelding

Ruzie tussen peuters

Ook de allerkleinsten kunnen onderling al flink ruzie maken. Bij peuters gaat het meestal om het afpakken van elkaars speelgoed. Zodra het ene kind een autootje in zijn handen heeft, wil het andere kind ook precies dat autootje, ook als er nog genoeg ander speelgoed ligt.

Gelukkig is ruzie tussen kleintjes nog eenvoudig op te lossen. Afleiden is meestal het toverwoord. Biedt je kindje ander speelgoed aan en praat rustig tegen hem. Schreeuwen of erg boos worden is zeker niet de oplossing. Ook wil een boekje voorlezen over ruzie maken ( en het vervolgens ook weer bijleggen ) nog weleens helpen.

Ruzie tussen kleuters

Op kleuterleeftijd beginnen normaal gesproken de echte ‘speelafspraken’. Voor veel moeders, maar ook voor het kind zelf is dat best even wennen. Opeens komt er een relatief onbekend kindje bij jullie in huis die behalve met jouw kind ook met zijn speelgoed wilt spelen. Vooral wanneer jouw kleuter( nog ) geen broertjes of zusjes heeft kan dat best even onwennig zijn. Misschien heeft hij het op het kinderdagverblijf of de crèche al geleerd en anders zal je in het begin waarschijnlijk vaak de zin: ’’Samen delen, samen spelen’’ moeten herhalen. Gelukkig gaat dit na een paar speelafspraken meestal al een heel stuk beter.

Kleuters kunnen tijdens een ruzie erg radicaal zijn. Ze zeggen simpelweg: ’’Jij mag nooit meer bij mij komen spelen’’ of ‘’Je bent mijn vriend niet meer!’’ Schrik hier niet van, na verloop van tijd zal je merken dat dit in de meeste gevallen echt loze woorden zijn. Ze zullen het misschien even volhouden om vervolgens weer hele dikke vrienden te zijn. Laat kleuters tijdens een ruzie in eerste instantie even hun eigen gang gaan. Op deze manier leren kinderen om zelf conflicten op te lossen. Mocht de ruzie echt uit de hand lopen dan grijp je natuurlijk wel in. Je haalt de kinderen eventueel uitelkaar en spreekt ze rustig aan. Wanneer ze wat afgekoeld zijn bespreek je hun gedrag en zorg je dat de ruzie weer wordt bijgelegd. Heeft je kind het wel erg bont gemaakt? Dreig dan niet alleen met straf, maar voer deze ook uit. Hierbij kun je denken aan een korte time-out of een keer niet afspreken.

Ruzie tussen kinderen van 7 tot 10 jaar

Pas wanneer kinderen 7 / 8 jaar zijn overzien ze echt goed de consequenties van hun gedrag tijdens een ruzie. Op deze leeftijd zijn kinderen over het algemeen ook in staat om duidelijk met elkaar te communiceren. Laat grotere kinderen dus een ruzie zelf proberen op te lossen. Uiteindelijk moeten ze immers ook in staat zijn om in ‘de boze buitenwereld’ voor zichzelf op te komen en problemen niet uit de weg te gaan.

Is er toch hevige ruzie ontstaan, dan is het wel zaak om in te grijpen. Probeer ook nu schreeuwen weer te vermijden, maar praat rustig en duidelijk tegen de kibbelende kinderen. Geef eventueel een aanzetje om de ruzie weer goed te maken.

Hoe ga jij om met ruzie tussen kinderen? Grijp jij in of juist niet? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je