{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Het opvoeden van een puber

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Het opvoeden van een puber

Het opvoeden van een puber

Een puber is eigenlijk een jongen of meisje wat te jong is om bij de volwassenen te horen en te groot om bij de kids te horen.

Afbeelding blog 'Het opvoeden van een puber'

Tja ooit moeten we er allemaal aan geloven onze lieve schattige kleine kids worden groot en hoe dat zal zijn is nog een grote vraag. Het gezegde zegt dat als ze als peuterpuber achter het behang materiaal zijn dat ze als puber meevallen. Maar of dat zo is, tja dat kun je alleen zelf beantwoorden. Feit blijft dat puber zijn een lastige fase is zowel voor ouders als voor de puber zelf.

Wat is een puber?

Een puber is eigenlijk een jongen of meisje wat te jong is om bij de volwassenen te horen en te groot om bij de kids te horen. Leeftijd is eigenlijk per persoon verschillend bij de een begint het al rond de 11 terwijl de ander misschien pas op 14 of 15 jarige leeftijd begint zich af te zetten. Het uittesten, grenzen aftasten, zichzelf en het andere geslacht ontdekken zijn maar een paar van de (on)gemakken waar onze puber zich mee bezig houdt.

Wat voor een gedrag laat een puber zien?

Het voornaamste is vooral schoppen naar degene die je het liefste hebt en helaas zijn dit meestal de ouders die hiervoor op de wereld gezet zijn. Kijk naar hoe jezelf was als puber vroeger en voeg daar wat extra gadgets, scheldkanonnades, brutaal gedrag en totaal egocentrische gedachten aan toe en je hebt een beetje een idee wat je kunt gaan verwachten.

Hoe ga je ermee om

Stel je grenzen maar laat ook de mogelijkheid open voor je puber om alles te gaan ontdekken. Trek gewoon met een zucht zijn of haar kamerdeur dicht en negeer de enorme bende die er is en denk morgen maar weer een poging wagen om ervoor te zorgen dat de troep of in ieder geval de vuile was in de wasmand beland.

Begin al vroeg en het liefst voor de puberteit met je zoon/dochter ervan te overtuigen dat ze je laten weten waar ze uithangen en accepteer dat (tot op zekere hoogte dan, drugsdealer is uiteraard iets wat je niet moet accepteren).

Ze willen echt niet meer mee naar de verjaardag van Tante Sjaan dus geef ze de vrijheid om thuis te blijven en maak daar duidelijke afspraken over(geen feestjes, maximaal 3 vrienden uitnodigen enz.) stel daar tegenover ook consequenties dus een beetje het weegschaal idee als jij luistert verdien je meer privileges zo niet verlies je deze. Kom je afspraken daarin ook na.

Ontdekken van lichaam

Je puber zal ook zijn eigen lichaam gaan ontdekken en daar misschien ook vragen over hebben luister en geef advies probeer zo min mogelijk te oordelen want je wilt graag dat ze met al hun problemen zich nog veilig en zeker genoeg voelen om bij jou te komen. En uiteraard kun je daarin wel je mening ventileren en ze waarschuwen voor de risico’s die bijvoorbeeld onveilige seks met zich meedragen.

Waarschijnlijk krijg je als reactie zoiets te horen van Maaaaamgatver dat weet ik heus wel hoor tsss ben niet achterlijk hoor ………. Maar je hebt het maar weer een keer gemeld en wie weet denken ze er toch wel bij na op het moment dat het nodig is.

Tot Slot

Tel tot tien bedenk oja ik ben ook jong geweest haal diep adem …….. en voor je het weet is de bui weer voorbij en willen ze toch wel graag even een knuffel van pa of ma. Het duurt een paar jaar en met een beetje geluk blijft het bij wat onredelijke buien wat geschreeuw flink wat jeugdpuistjes en is het gewoon een fase waar je wellicht later flink samen om kunt lachen. Succes.

Geschreven door mama Judy

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je