{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Helpen in het huishouden

Advies > Schoolkind > Opvoeding > Helpen in het huishouden

Helpen in het huishouden

Helpen in het huishouden vindt bijna ieder kind leuk. Vraag jij je ook af of je kind kan meehelpen? En zo ja, vanaf welke leeftijd dan?

Afbeelding blog 'Helpen in het huishouden' Achtergrond blur afbeelding
Helpen in het huishouden vindt bijna ieder kind leuk. Vraag jij je ook af of je kind kan meehelpen? En zo ja, vanaf welke leeftijd dan? En wat laat je ze eigenlijk doen? Hieronder een aantal tips om  je kinderen bij het huishouden te betrekken met wat simpele klusjes. Helpen huishouden

Helpen in huishouden voor kinderen van ca. 2 tot 4 jaar

1. Speelgoed opruimen Je kind leren zijn of haar eigen speelgoed op te ruimen kan ook een klusjes zijn en heel belangrijk om te leren je eigen rommel op te ruimen. Geef zelf het goede voorbeeld; als jij de stapel papieren op de tafel gaat opruimen, laat je kind dan de autootjes of de Duplo opruimen. Zie voor meer tips over opruimen.  
 2. Bed opmaken Al vanaf ongeveer 4 jaar kun je je kind leren zijn of haar eigen bed op te maken. Natuurlijk zal dat voorlopig niet helemaal goed gaan en zal het allemaal niet netjes recht liggen… Maar oefening baart kunst en het is een heel gemakkelijk klusje voor kinderen die al in hun eigen grote bed slapen. Doe het een paar keer voor, doe het een paar keer samen en laat je kind het daarna zelf proberen. Het geeft helemaal niets als het niet helemaal goed gaat of als je kind nog hulp nodig heeft, het zal vanzelf beter gaan. De meeste kinderen vinden het ook een leuk klusje en zullen bijvoorbeeld gaan spelen dat ze hun knuffelbeesten in bed stoppen en die toedekken.helpen huishouden   3. Plantjes water geven Houd hier wel toezicht op, je wilt tenslotte niet dat je planten verdrinken in te veel water…   4. Stoffen Ga jij stoffen of met een doekje aan de slag? Geef je kind dan ook een (liefst droge!) doek en laat hem lekker zijn gang gaan. De meeste kinderen vinden het prachtig om mama na te doen en ook te gaan schoonmaken. Zet het zoden aan de dijk? Nee, waarschijnlijk niet. Maar ze leren er toch van dat het belangrijk is dat er schoongemaakt wordt.   5. Was ophangen De was ophangen zal je kind nog niet kunnen, maar helpen tijdens het ophangen van de was kan wel prima. Denk hierbij aan wasgoed aangeven en knijpers aangeven! Neem je kind dus lekker mee naar de wasmachine en ga gezellig samen de was ophangen!   6. De vaatwasser uitruimen Je kind kan best helpen met de vaatwasser uitruimen door bijvoorbeeld kopjes en bordjes aan te geven. Pas wel nog op met bestek!  

Helpen in het huishouden voor kinderen van ca. 4 tot 8 jaar

  1. Een vaste taak Vanaf deze leeftijd kun je je kind best een vaste taak geven in het huishouden. Dit kan het bed opmaken zijn, een huisdier eten geven of de tafel dekken. Meestal vinden kinderen dit enorm leuk en zijn ze er trots op dat ze ook iets mogen doen.   2. Koken Je kunt nu ook samen gaan koken. Laat je kind eerst meekijken tijdens het voorbereiden en koken en langzamerhand kun je samen dingen gaan doen. Je kunt samen best simpele dingen snijden of mengen of kruiden toevoegen. Kinderen vinden het heerlijk om mee te helpen in de keuken en vaak gaan ze er ook nog beter van eten! Ze hebben immers zelf meegeholpen het eten klaar te maken! Wil je nog een stapje verder gaan? Laat je kind dan kiezen wat jullie gaan eten (geef desnoods een aantal keuzes van gerechten waar jij het mee eens bent) en ga samen naar de supermarkt om ingrediënten te halen.   3. Afwassen Ook als je een vaatwasser hebt! Je moet immers ook leren om gewoon ouderwets de afwas te doen. Verwacht geen wonderen, maar samen bordjes en kopjes afwassen kan best.   4. Wasgoed opruimen Zet de wasmand op een makkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld in de badkamer. Je kunt je kind nu vertellen dat zijn vieze kleding in de wasmand hoort en het hem zelf daarin laten doen.  

Helpen in het huishouden voor kinderen van ca. 8 tot 12 jaar

  1. Verzorgen van huisdieren Een huisdier kan je kind heel veel leren, waaronder dat je zo’n dier ook moet verzorgen. Op deze leeftijd kan je kind - afhankelijk van waar jullie wonen - misschien wel de hond uitlaten. Ook kun je samen het hok van een kleiner huisdier schoonmaken.   2. Stofzuigen Met leren stofzuigen zou je op deze leeftijd ook kunnen beginnen. Laat je kind geen moeilijke dingen doen zoals de trap stofzuigen, maar de huiskamer of eigen slaapkamer moet lukken.   3. Tafel dekken en/of afruimen Op deze leeftijd kan je kind prima zelf de tafel dekken voor het eten en na het eten ook weer helpen met afruimen. Heb je meerdere kinderen? Laat ze het dan met elkaar afwisselen.   4. Koken Samen koken kun je nu gaan uitbreiden naar dat je kind daadwerkelijk zelf achter de pannen gaat staan. Begin ook nu weer simpel en blijf erbij. Makkelijke dingen om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld een cake bakken of een pizza maken (inclusief zelf deeg maken), een ei bakken, pannenkoekenbeslag maken en bakken, een simpele salade enz.    

Helpen in het huishouden:tips!

  Wil je het gemakkelijker en overzichtelijk maken, dan kun je voor je (vooral oudere) kinderen een overzicht maken van klusjes die moeten worden gedaan, door wie en wanneer. Geef zelf het goede voorbeeld, het is niet redelijk om van je kind te vragen zijn of haar bed op te maken als je het zelf nooit doet. Wees geduldig. Het zal niet in 1 keer goed gaan en misschien in 10 keer ook nog niet. Maar daar gaat het ook niet om. Je kind is geen hulp in de huishouding, je kind moet leren dat er in een huishouden bepaalde klusjes zijn die gedaan moeten worden en hoe ze gedaan moeten worden. Het gaat dus om het leerproces. Om dezelfde reden wordt het veelal afgeraden om kinderen te belonen met bijvoorbeeld geld voor klusjes. De motivatie van je kind is dan dat het om het geld gaat, en niet om het leren en meehelpen. Houd het gezellig! Samen poetsen, opruimen en klussen kan hartstikke gezellig zijn, maar je moet er wel de tijd voor nemen en geduldig blijven. Doe het dus niet samen met je kind als het een haastklus is. Probeer voor andere klusjes wel de tijd te nemen en geniet er samen van!   helpen huishouden Helpt jouw kind ook mee in het huishouden? En wat doet hij of zij zoal? Reageer ook!   Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je