{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Waarom liegen kinderen?

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Waarom liegen kinderen?

Waarom liegen kinderen?

Liegen is het bewust verdraaien van de waarheid of het vertellen van onwaarheden. Natuurlijk duurt eerlijkheid nog steeds het langst, maar af en toe een leugentje (om bestwil) hoort er gewoon bij. Maar waarom liegen kinderen?

Afbeelding blog 'Waarom liegen kinderen?' Achtergrond blur afbeelding
Liegen is het bewust verdraaien van de waarheid of het vertellen van onwaarheden. Natuurlijk duurt eerlijkheid nog steeds het langst, maar af en toe een leugentje (om bestwil) hoort er gewoon bij. Maar waarom liegen kinderen?

Jokken of liegen?

Bij kinderen dient een onderscheid gemaakt te worden tussen jokken en liegen. Kinderen kunnen al heel jong beginnen met jokken. Jokken komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar. Deze kinderen zijn zich nog niet bewust van de waarheid, waardoor fantasie en de werkelijkheid door elkaar heen kan gaan lopen. Wat denk je van een kindje van 2 jaar dat met een mond vol chocolade beweert dat hij geen chocolaatje uit de snoep pot heeft gepakt? Of een kleuter die dolenthousiast verteld aan zijn vriendje dat hij vanavond ook frietjes gaat eten (terwijl het in werkelijkheid toch echt boerenkool is)? Zulke voorvallen zijn over het algemeen zeker geen zeldzaamheid. Jokken is dus eigenlijk liegen doordat het verschil tussen fantasie en werkelijkheid nog niet wordt begrepen.

Het echte liegen

Gemiddeld begint het zelfbewustzijn en het geweten zich tussen de 6 en 8 jaar pas echt te ontwikkelen. Een kind gaat dan ook het verschil tussen goed en fout steeds beter herkennen. Natuurlijk kan hier per kind een groot verschil in zitten, niet ieder kind is immers even ver in zijn of haar ontwikkeling. Rond deze tijd begint het echte, bewuste liegen.

Redenen om te liegen

• Om zichzelf te beschermen/bang voor straf • Om een ander te beschermen ("nee, zij heeft het ook niet gedaan") • Uit schaamtegevoel ("ik heb niet in mijn bed geplast") • Uit gewoonte • Uit beleefdheid (bijvoorbeeld zeggen dat je een cadeau erg mooi vindt, terwijl dat niet zo is) • Om aandacht te krijgen • Om in een groep indruk te maken • Uit onverschilligheid • Omdat ze andere kinderen na doen

Hoe om te gaan met liegen van je kinderen?

• Misschien wel het allerbelangrijkste: geef zelf als ouder het goede voorbeeld. Als jouw kind jou regelmatig op een leugentje betrapt schept dit veel verwarring en ziet hij of zij na een tijdje het nut niet meer in van eerlijk moeten zijn. Jij bent immers het grote voorbeeld van je kind. • Stimuleer je kind om altijd eerlijk te zijn en prijs het als je kind iets eerlijk opbiecht. • Bij oudere kinderen is het erg belangrijk om heel goed uit te leggen waarom liegen niet goed is en wat de consequenties van liegen kunnen zijn. Zeg hierbij ook dat hij eerder straf krijgt als hij liegt dan wanneer hij iets eerlijk opbiecht. • Zoek uit wat het motief is om te liegen. Misschien is je kind erg onzeker en kunnen jullie daar samen iets aan doen. • Geef je kind het gevoel dat hij alles tegen jullie kan vertellen. • Confronteer je kind er ook mee wanneer je alleen nog maar vermoedens hebt dat hij liegt. Vaak is het voor je kind dan wel gemakkelijker om te praten en verteld hij alsnog de waarheid. Liegt je kind wel heel veel? Kijk dan ook eens kritisch naar jullie opvoeding. Misschien krijgt hij wel heel snel straf, waardoor hij steeds angstiger wordt om opnieuw gestraft te worden en dus weer gaat liegen. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je