{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Taalontwikkeling bij kinderen van 6-8 jaar

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Taalontwikkeling bij kinderen van 6-8 jaar

Taalontwikkeling bij kinderen van 6-8 jaar

Je kind zit nu 2 jaar op de basisschool. Rond deze leeftijd is je kind klaar om te gaan leren lezen / schrijven. Weer een grote stap in de taalontwikkeling.

Afbeelding blog 'Taalontwikkeling bij kinderen van 6-8 jaar'

Je kind zit nu al 2 jaar op de basisschool. Hij is een echt schoolkind geworden. De motoriek van een 6 jarig kind gaat steeds beter en de lichamelijke- en taalontwikkeling van je kind zijn zo goed als voltooid. Rond deze leeftijd is je kind klaar om te gaan leren lezen en schrijven. Weer zo’n grote stap in de taalontwikkeling.

Taal- en spraakontwikkeling, wat kunnen ze al veel!

Rond de 6 jaar oud leert je kind er eigenlijk geen regels of woordsoorten meer bij. Passief kent je kind nu ongeveer 500-3000 woorden. Het vergroten van de woordenschat ligt samen met het taalaanbod van de omgeving. De uitspraak levert ook nog maar nauwelijks problemen op. Je kind gebruikt inmiddels woorden als want en omdat, maar ook andere grammaticale regels worden al vrij goed toegepast. Werkwoorden worden goed gebruikt, “gezwemd” is nu “gezwommen” geworden. Natuurlijk verspreekt je kleine reus zich nog wel eens, dat is niks vreemds. Probeer je kind dan op een leuke manier het woord of de zin goed te leren. Bijvoorbeeld door het woord zelf goed te gebruiken als je doorvraagt op wat je kind heeft verteld. Maar het komt veel vaker voor dat je kind zichzelf verbetert.

Scharnierleeftijd taalontwikkeling (7 jaar)

Het leventje van een 7 jarige verschilt heel erg ten opzichte van zijn voorgaande jaren. Hij kan al wat lezen en schrijven en dat betekent dat hij steeds meer in de wereld van volwassenen terecht komt. Zijn taalontwikkeling gaat dan ook razendsnel. Het denken verandert drastisch doordat je kindje nu abstract kan denken en hij de wereld en het leven anders gaat zien. Het geheugen begint zich te ontwikkelen en hij leert om strategieën te gebruiken om dingen te onthouden.

Lezen en schrijven, weer even moeilijk

Spannend en leuk is het als je kind leert lezen en schrijven. Het ene kind heeft hier vanzelfsprekend meer moeite mee dan het andere kind. Lees samen met je kind, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Maar ook helpt het om (samen met) je kind een strip te laten lezen, zingen of films te kijken. Hierdoor leren ze woorden die ze zelf nog niet (technisch) kunnen lezen. Verbeter je kind niet te snel of te vaak bij het leren lezen en schrijven. Doe dit spelenderwijs. Geef hem ook complimenten als het goed gaat.

Waarom is voorlezen en lezen belangrijk voor de taalontwikkeling?

Een taalrijke omgeving is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Het is dus van groot belang dat de opvoeders hier rekening mee houden. Dit kun je doen door voorlezen of samen met je kind te lezen. Het leert hierdoor nieuwe woorden en vergroot daardoor zijn woordenschat. 64% van de kinderen met een verhoogd risico op leesproblemen leert toch goed lezen wanneer ze worden voorgelezen. Dit tegenover 36% die zonder problemen leren lezen, die niet worden voorgelezen.

Een kleine volwassene

Als je kind ongeveer 8 jaar oud is, kan hij goed articuleren. Ook beschikt hij nu over een hoop grammaticale vaardigheden. Zo gebruikt je kind passieve zinnen, zoals “dat meisje voert het konijn”. Maar hij gebruikt ook volwassen zinnen, zoals “Dat is raar: papa is naar het werk en de auto staat nog voor de deur”. Je kind kan nu ook discussiëren en beargumenteren. Hij legt dus uit waarom hij iets wilt of doet. Maar hij gebruikt nu ook ontkenningen als “Ik snap het niet”. Op school gaat je kind nu naar de bovenbouw en komt dus meer met oudere kinderen in aanraking. Maar ook de vakken die hij nu krijgt zijn ingewikkelder.

Mijn kind komt niet mee, wat nu?

Heb je het idee dat de taalontwikkeling van je kind niet in orde is, dan is het verstandig om bij een logopedist te kijken wat eraan scheelt. Het kan ook zijn dat je kind niet goed meekomt met lezen en schijven. Dit kan zijn omdat hij gewoon wat langzamer is of er wat meer moeite mee heeft, maar zie je langere tijd geen vooruitgang, dan is er misschien meer aan de hand. Zo kan hij dyslectisch zijn. Praat hierover met de school. Er bestaan namelijk goede therapieën voor kinderen met dyslexie.

Doe jij iets om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren? Reageer ook!

Geschreven door mama Judith

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je