{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Spraakontwikkeling bij kleuters

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Spraakontwikkeling bij kleuters

Spraakontwikkeling bij kleuters

Je kind is nu 4 jaar en al een echte kleuter. Ook op het gebied van de spraakontwikkeling zul je merken dat je kleuter nu grote sprongen zal gaan maken.

Afbeelding blog 'Spraakontwikkeling bij kleuters'

Spraakontwikkeling en naar school

In groep 1 zal de juf natuurlijk veel gerichte aandacht besteden aan de taal- en spraakontwikkeling van de kleuters. Veel meer dan op het kinderdagverblijf is gedaan of je zelf thuis hebt kunnen doen. Logisch, want je kind gaat nu 5 dagen naar school en is daar continu bezig met spelen met andere kleuters op een educatieve manier.  

 

Spraakontwikkeling bij kleuters:met sprongen vooruit!

Je zal merken dat in deze periode de woordenschat van je kind flink uitgebreid zal worden, tot wel 3000 woorden! Je kind gaat nu bijvoorbeeld ook lidwoorden gebruiken (de hond, het huis, een koe) en je zal merken dat hij heel snel leert om ze ook correct te gebruiken. Ook voegwoorden (maar, omdat, want) zal je kind steeds meer in zinnen gaan gebruiken. In deze periode gaan de zinnen die je kind maakt ook steeds op ‘volwassen’ zinnen lijken, omdat de taal- en spraakontwikkeling van je kleuter met grote sprongen vooruit gaat.  

 

Wat is nog wel moeilijk?

Dingen met betrekking tot de spraakontwikkeling die nog wel moeilijk zijn en daarom ook nog mis kunnen gaan, zijn bijvoorbeeld meervoudsvormen zoals 1 zwembad, 2 'zwembatten'. Ook de verschillende werkwoordsvormen en vervoegingen kunnen nog voor problemen zorgen. Zo zal je kind misschien zeggen ‘ik loopte’ in plaats van ‘ik liep’ of ‘ik heb geloopt’ in plaats van ‘gelopen’. Dat je kind deze fouten nog maakt is helemaal niet erg, dit hoort bij het leerproces en de ontwikkeling van taal en spraak in deze fase. Corrigeer je kind daarom niet al te streng. Het is beter om in jouw eigen reactie het woord nog eens correct te herhalen of de vervoeging correct te laten horen. Je kind zal dit vanzelf oppakken in de loop van de kleuterperiode waardoor de spraakontwikkeling ook automatisch verbetert.  

 

Uitspraak

De uitspraak van je kind is als het goed is nu voldoende duidelijk. De meeste kleuters kunnen zich vanaf 4 jaar prima verstaanbaar maken, alleen de letters R en S kunnen nog wel eens voor moeilijkheden zorgen. Dit hoeft niet erg te zijn, naarmate de mondmotoriek van je kind zich verder ontwikkelt, zal ook dit vanzelf beter gaan. Wanneer je kind op deze leeftijd nog niet goed verstaanbaar is, zal de juf van de kleuterklas al vrij snel aan de bel trekken en je wellicht adviseren met je kind naar de logopedist te gaan. De logopedist kan beoordelen of je kind baat zou hebben bij logopedie. Het is belangrijk om hier vroeg bij te zijn en achterblijvende spraakontwikkeling niet te verwaarlozen. Juist op deze leeftijd kunnen kinderen nog heel veel leren en makkelijk leren aanpassen, en juist op deze leeftijd is dat heel belangrijk. Om namelijk aan het einde van groep 2 en het begin van groep 3 te kunnen leren lezen, is het van groot belang dat je kind ook een goede uitspraak heeft! Als je twijfels hebt, is het daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij de juf of direct bij een logopedist. Goed om te weten: logopedie voor kinderen wordt door de zorgverzekering vergoed!  

 

Wil je je kind helpen met zijn spraakontwikkeling?

Je kunt je kleuter heel goed helpen bij de taal- en spraakontwikkeling. Het is belangrijk om dit spelenderwijs te doen. Hiermee bouwt je kind zelfvertrouwen op en dat is heel belangrijk om goed te leren praten. Zorg daarom dat je je kind niet de hele tijd corrigeert, maar reageer liever op wat hij heeft gezegd en laat in jouw reactie het juiste woord of de juiste vervoeging terugkomen. Luister goed en met al je aandacht naar wat je kind je vertelt (leg je boek of laptop dus even aan de kant), lees als het lukt elke dag voor, bijvoorbeeld als onderdeel van het naar-bed-gaan-ritueel. Zorg dat je zelf ook duidelijk en correct spreekt en voer gesprekjes met je kind. Op kleuterleeftijd kun je echt al een prima gesprek met je kind voeren, bijvoorbeeld over hoe het op school was, wat jullie vanmiddag zullen gaan doen, wat je voor boodschappen zal gaan doen en noem maar op. Van dit soort gesprekken leert je kleuter heel veel, en het is nog gezellig ook!

 

Hoe verloopt de spraakontwikkeling van jouw kleuter? Reageer ook! Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je