{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Mijn kind pest, wat nu?

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Mijn kind pest, wat nu?

Mijn kind pest, wat nu?

Afbeelding blog 'Mijn kind pest, wat nu?'

Pesten is van alle tijden en alle leeftijden. Pesten kan onschuldig zijn maar pesten kan ook immense schade aanbrengen.

Wat is pesten?

Wat verstaat men nu eigenlijk onder pesten? De een vindt pootje haken pesten, de ander vind het een onschuldig spelletje dat hoort bij het opgroeien. Maar wat nou als er wordt gepootje haakt en er staat een hele groep omheen die de persoon die ‘t ‘bokje’ is gigantisch uitlacht en voor schut zet? De persoon die gepest wordt voelt zich heel klein, vernederd en wil het liefst door de grond zakken, dat is gepest worden.

De pester en de gepeste

Ieder persoon heeft wel eens gepest in zijn leven. Je hebt vast wel eens iemand, al dan niet voor de grap, uitgescholden, aan zijn of haar haren getrokken of stiekem iets van die persoon verstopt als plagerijtje. Meestal is het onschuldig en niets mis mee als je beiden maar lol hebt. Helaas kennen we ook allemaal het pesten waarbij het helemaal uit de hand kan lopen en het niet meer zo onschuldig is zoals het allemaal lijkt te zijn.

Wat als je kind een pester blijkt te zijn?

We zouden allemaal willen dat onze kinderen als voorbeeldige kinderen opgroeien naar volwassen personen. Toch ontwikkelt ieder kind zich vanaf het begin af aan zich individueel. Gelukkig maar! Maar wat nu als je erachter komt dat je kind wel heel erg graag pest. Probeer erachter te komen waarom je kind een ander kind pest. Gaat het alleen om dat ene kind of pest hij iedereen die hem/haar in de weg loopt en probeer ook te achterhalen op wat voor manier je kind pest. Is het via sociale media? Op het schoolplein of tijdens de gymles? Op het hockeyveld of op de training van het voetballen? En zijn het alleen woorden of komt er ook fysiek geweld bij kijken?

Erover praten met je kind

Je kunt op verschillende manieren proberen om de informatie van hierboven te achterhalen. Op de directe manier en op een wat bozige toon je kind aan de tand voelen waarom hij/zij aan het pesten is maar dan heb je de kans dat je kind schrikt en het gaat ontkennen. Maar je kunt het ook via een omweg proberen. “Ik heb wel eens iemand aan het haar getrokken omdat ik die persoon niet zo lief vond toen ik net zo oud was als jij nu bent, heb jij dat ook wel eens gedaan?” of “Als jij iemand niet zo aardig vind wat doe je dan tegen die persoon?”

Zo zou je een gesprek kunnen beginnen en daarop verder borduren om erachter te komen waarom je kind pest. Probeer rustig te blijven en vooral niet boos te worden. Probeer je kind uit te leggen dat pesten niet leuk is en probeer door een voorbeeld je kind duidelijk te maken dat pesten een gevoel bij een persoon teweeg brengt wat een heel akelig gevoel kan zijn.

Als een kind begrijpt dat pesten een heel naar gevoel bij de ander kan voortbrengen dan kan het zijn dat je kind ermee stopt. Het kan ook zijn dat je kind pest juist omdat het zelf gepest wordt door anderen en zo het pesten weer overbrengt naar een persoon waar je kind de macht over heeft. Of je kind pest omdat het andere kind allemaal vervelende dingen over hem/haar verteld en je kind het andere kind terug pakt omdat het niet zomaar over zich heen laat lopen.

Betrek de school erbij

Praat er in ieder geval ook over met de school of vereniging van je kind waar de pesterijen zich op dat moment afspelen zodat zij van beide kanten op de hoogte zijn. Ook is het verstandig om met de ouders van het andere kind contact op te nemen en te vertellen wat er aan de hand is. Helaas komt het voor dat de andere partij inclusief de ouders het wegwuiven of het welbekende zinnetje uitspreken “Nee hoor dat doen mijn kinderen niet!”

Probeer rustig te blijven en erop aan te dringen dat het belangrijk is dat het pesten stopt. Wees de wijste en verstandigste en laat dit ook doorschemeren aan je kind. Goed voorbeeld doet goed volgen! En een pesterijtje op zijn tijd is helemaal niet erg en hoort er bij! Zolang het maar “netjes” blijft en niet 1 persoon publiekelijk voor paal wordt gezet keer op keer op keer.

Pesten kan enorme emotionele schade tot gevolg hebben en helaas hebben we de laatste tijd allemaal in de media kunnen zien en horen wat dat met sommige kinderen kan doen. Dus neem een signaal van pesten altijd serieus en praat erover met je kind!

Heeft jouw kind andere kinderen gepest en hoe ben jij hiermee omgegaan? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Helena

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je