{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Kind 6 jaar

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Kind 6 jaar

Kind 6 jaar

Kind 6 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.

Afbeelding blog 'Kind 6 jaar'

Met mijn kind van 6 jaar over seks praten?

Dat is zeker een goed idee! Vaak wordt er door ouders wat spastisch over dit onderwerp gedaan. Zo worden bijvoorbeeld bij het afdrogen alle lichaamsdelen benoemd behalve de geslachtsdelen. Dat maakt het allemaal wat ingewikkeld. Wanneer je geen vagina of piemel wil zeggen kun je ook een andere naam bedenken. Zolang het maar geen taboe wordt.

Binnenkort wordt je kindje op school vast wel eens blootgesteld aan stoere verhalen van kinderen op school. Probeer ervoor te zorgen dat de basics bekend zijn bij je kleintje (geen details) en geef aan dat hij of zij met vragen altijd bij jou terecht kan.

Kind 6 jaar lengte en gewicht?

Gemiddeld is je kindje nu 22 kilogram en 120 centimeter lang. Een hele dame of heer al! Let op: dit zijn gemiddelden, grote kans dat je kindje hiervan afwijkt. Ieder lichaam is anders. Zolang de balans maar goed is. Is je kindje langer en wat zwaarder, dan klopt dit. Maar kleiner en zwaarder? Dan is het misschien verstandig om even te checken bij het consultatiebureau wat hiervan de oorzaak is. Want een voordeel is dat je in een vroeg stadium veel kunt doen!

Hoe laat ik mijn kind van 6 jaar groente eten?

Het blijft vaak lastig, groenten en fruit eten. Het is vaak niet zo dat je kindje dit echt niet lust maar alleen al dat het van jou moet, is een reden om het niet te willen eten.

Maak het eten van fruit wat gemakkelijker voor je kindje. Snijd bijvoorbeeld een appel in lange stukjes die makkelijk te pakken zijn. Zet deze naast de thee zodat er ingedoopt kan worden. Ook het pellen van een mandarijn doet wonderen... dan wil hij of zij ineens wel een stukje fruit.

Groeten blijft vaak lastig. Meestal wordt dit samen met een lekker vleesje, visje, pasta of aardappeltjes gegeten. Die hebben uiteraard meer voorkeur! Laat je kindje meehelpen met koken. Of zelfs al een stap ervoor: in de supermarkt laten kiezen welk soort groente hij of zij wel eens zou willen bereiden. Betrokkenheid bij het product en de bereiding stimuleert het eten van groenten.

Je kunt er ook een wedstrijdje van maken: we laten papa kiezen welk ingrediënt hij het lekkerst vindt... De winnaar krijgt extra toetje!

Mijn kind van 6 jaar kan nog niet (goed) lezen

Op school is je kind dagelijks bezig met lezen. Een veelgehoorde ‘klacht’ van leraren is dat de leessnelheid erg verschilt per kindje. Meestal zit het niveau namelijk best in de buurt bij de leerlingen in een klas maar is de snelheid erg uiteenlopend. Hier is maar een manier voor: oefenen! Ook thuis…

Maar er is een kans dat je kindje hier echt niet op zit te wachten. Het oefent op school al veel en dat lukt kennelijk niet altijd even goed. Probeer toch afspraken te maken omtrent het lezen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind voor het slapen gaan nog een stukje mag lezen uit zijn of haar favoriete boek. Maak het leuk! Als je kind eenmaal een boek heeft gevonden welke hij of zij echt spannend vindt, is het geen straf om te lezen voor het slapen gaan. Dan wordt het iets waar hij naar uit zal kijken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je