{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Homoseksualiteit bij kinderen

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Homoseksualiteit bij kinderen

Homoseksualiteit bij kinderen

Homoseksualiteit, kun je dat zien aankomen? Zijn er tekenen die wellicht wijzen op homoseksualiteit wanneer kinderen nog jong zijn? En hoe reageer je?

Afbeelding blog 'Homoseksualiteit bij kinderen' Achtergrond blur afbeelding

Bij homoseksualiteit zijn wetenschappers er nog niet uit of het vastligt in de genen of niet (al zijn er wel sterke aanwijzingen voor, volgens hoogleraar Mark van Vugt van de VU in Amsterdam en gaat wetenschapper Dick Swaab ervan uit dat de hoeveelheid testosteron waar een ongeboren baby aan blootgesteld wordt invloed heeft op het ontstaan van verschillen in delen van de hersenen die te maken hebben met seksuele voorkeur). En is dus ook niet volledig helder welke rol de omgeving speelt. Hoe dan ook, er kan een moment komen waarop je zoon of dochter aangeeft: ik val op mensen van hetzelfde geslacht. Kun je dat zien aankomen? Zijn er tekenen die wellicht wijzen op homoseksualiteit wanneer kinderen nog jong zijn? En hoe reageer je?

Homoseksualiteit en voorkeuren

Homoseksualiteit bij je kind is lang niet altijd vroeg te herkennen. In iedere cultuur zijn er natuurlijk wel verschillen tussen jongens en meisjes die op een zeker moment duidelijk worden. Vanaf ongeveer tweejarige leeftijd merk je dat zeker in het spelen. De spelletjes van jongens zijn vaak ruwer dan die van meisjes, met een voorkeur voor bijvoorbeeld politieagentje spelen en achter de boef aanhollen en spelen met auto’s.

Meisjes hebben meestal een voorkeur voor poppen en het optutten daarvan en zich verkleden en mooi maken. Zou dit bij kinderen die later aangeven dat ze homoseksuele gevoelens hebben, anders zijn? Het zou te generaliserend worden om daar uitspraken over te doen. Een jongen die met poppen speelt, wordt niet gelijk homo en een meisje met een voorkeur voor auto’s evenmin. Opmerkelijk is wel dat uit onderzoek is gebleken dat pre-homoseksuele jongens vaker de voorkeur gaven aan sporten die je alleen beoefent, zoals zwemmen, fietsen en (oké, met een tegenstander, maar wel individueel) tennis, dan gemiddeld. Ruwere contactsporten stonden niet hoog genoteerd bij hen en er is zelfs gebleken dat zij minder pesten dan andere kinderen. Maar dat terzijde.

Reactie op homoseksualiteit

Volgens de SLOW (de Stichting Landelijk Overleg Werkgroepen ouders van homoseksuele kinderen) worden acht van de tien ouders echt overvallen door de bekendmaking van homoseksualiteit van hun kind. Dat ouders in verwarring zijn, vindt de stichting niet meer dan normaal. Grote kans dat het een kind moeite kost om er voor uit te komen. Hij of zij is daar naar alle waarschijnlijkheid al lange tijd mee bezig is geweest. Op het moment dat je het als ouder hoort, start het verwerkingsproces pas.

Uit een lezerspeiling van Ouders Online bleek dat 71% van de ouders geen moeite zou hebben met de eventuele homoseksualiteit van hun kind (mocht dat aan de orde zijn), 19% twijfelde hierover en 10% van de ondervraagde ouders gaf aan dat ze er wel problemen mee zouden hebben. Mocht je bij die laatste groep horen, dan is het goed om bij jezelf te rade te gaan wat er verandert. Misschien had je heel andere verwachtingen van je zoon of dochter. Je kunt er moeite mee hebben vanuit je geloofsovertuiging. Of je maakt je zorgen, omdat je beseft dat homoseksualiteit in deze wereld beladen is en we ingesteld zijn op heteroseksualiteit. Je kunt bang, boos of verdrietig zijn, maar de liefde voor je kind en zijn of haar geluk zal hopelijk toch voorop blijven staan.

Homoseksualiteit bespreekbaar maken

Om homoseksualiteit als onderwerp bespreekbaar te maken tijdens de opvoeding zijn er allerlei mogelijkheden. Wellicht zijn er in je omgeving mensen die homoseksueel zijn of heeft je kind een klasgenootje met twee vaders of twee moeders. Het liedje ‘Twee vaders’ van Kinderen voor kinderen gaat over die gezinssituaties. Het brengt het onderwerp wat dichterbij voor je kind. Een interessant filmpje op YouTube is te vinden via http://www.youtube.com/watch?v=jY3icSUfe1o. Hierin interviewt een meisje haar ooms die homo zijn. Op die manier wordt op een voor kinderen begrijpelijke manier uitleg gegeven over een homostel met een kind en kan er ook meer begrip voor komen. Dit kan je ook doen door er met je kind over te lezen, zoals ‘Roze juf’ (uitg. Nino), ‘Bij mij thuis’ (geschreven door Sara Kroos en Bianca Bloemen) en ‘De mama’s van Sterre’ (geschreven door Gea van Beuningen). Hoe je als ouder met homoseksualiteit omgaat, is van groot belang bij het opgroeien van.

Denk jij dat je homoseksualiteit bij je kind al vroeg kunt herkennen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je