{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Hoe leert mijn kind veilig zelf fietsen?

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Hoe leert mijn kind veilig zelf fietsen?

Hoe leert mijn kind veilig zelf fietsen?

Afbeelding blog 'Hoe leert mijn kind veilig zelf fietsen?'

Misschien vind je het wel gemakkelijk dat je even je kindje op de fiets tilt en snel naar de winkel of naar school fietst, maar de tijd breekt aan dat je kindje te zwaar wordt voor achterop de fiets of simpelweg niet meer achterop WIL zitten.

Op welke leeftijd?

Wanneer dit is bepaal jij zelf of je kindje! Het ene kind leert met 3 jaar al fietsen, het andere kind pas met 5 jaar. Jullie moeten er beide aan toe zijn, want er komt heel wat bij kijken!

Een degelijke,veilige fiets

Fietshelmen mogen, maar is niet verplicht. Wel is het verstandig om een degelijke, veilige fiets te hebben. Hij hoeft echt niet nieuw van de fietswinkel te komen, maar zorg dat de volgende punten veilig zijn:

  • Profiel op de banden voor extra grip
  • Goede remmen
  • Een fietsbel
  • Bescherming van de ketting

Wanneer dit in orde is kan je beginnen met fietsen!

Stap 1 Oefenen

Oefenen is het toverwoord! Je kind moet twee dingen onder de knie krijgen: de trapbeweging en het evenwicht. Met een loopfiets zou je het evenwicht alvast wat kunnen oefenen. Met een driewieler of een fiets met zijwieltjes leer je de trapbeweging. Zorg dat je kindje er zin in heeft en het leuk vindt! En oefen op een veilige plaats zoals de tuin, speeltuin of op de stoep. Je kindje is nog niet gericht op ander verkeer en kijkt dus vaak alle kanten op en de kans op vallen is nog behoorlijk groot.

Stap 2 Op twee wielen!

Op een dag komt het moment dat je je kindje op twee wielen wilt laten fietsen. Zorg dat je zelf je handen vrij hebt en dat je de puf hebt om achter je kindje aan te rennen! Eerst houd je je kindje vast met je hand op de rug, voor het vertrouwde gevoel en met de andere hand aan de onderkant van het zadel. Je kan dan nog een beetje bijsturen. Je duwt je kindje een beetje aan, want met vaart is het natuurlijk makkelijker om evenwicht te houden. Natuurlijk ga je ook nu nog niet op de weg!

Stap 3 Bijna zelf!

Stukje bij beetje laat je je kind nu los maar je blijft er nog wel bij! Wanneer je kind veel zelfvertrouwen heeft laat je de rug los en houd je het zadel vast voor extra steun. Wanneer je kindje het nog `een beetje spannend` vindt, houd je juist de rug vast voor het vertrouwde gevoel. Veel prijzen en aanmoedigen is natuurlijk een must voor succes!!

Stap 4 Helemaal alleen!!

Wanneer jij als ouder het gevoel hebt dat de balans en snelheid goed is laat je je kindjes helemaal alleen gaan. Blijf er wel naast lopen want een ongelukje zit in een klein hoekje! Vooral bij de bochten!

Stap 5 Verkeer oefenen!

Nu je kindje zelf kan fietsen is het belangrijk om de regels eens goed door te nemen! Dit kan je natuurlijk al doen wanneer het in de auto zit of bij jou achterop de fiets maar ook tijdens het wandelen of oefenen. Pas wanneer je denkt dat het helemaal goed is, kunnen jullie samen op pad! Ga bijvoorbeeld samen verkeersborden oefenen.

Hoeveel oefening de stappen vragen hangt natuurlijk van je kindje af dus wees niet teleurgesteld als het wat langer duurt, wees vooral trots bij elke stap die lukt.

Hopelijk houdt het mooie weer nog een tijdje aan en hebben jullie samen veel fietsplezier!

Geschreven door mama Marjolein

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je