{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Een gevoelig kind, hoe hier mee om te gaan?

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Een gevoelig kind, hoe hier mee om te gaan?

Een gevoelig kind, hoe hier mee om te gaan?

Afbeelding blog 'Een gevoelig kind, hoe hier mee om te gaan?' Achtergrond blur afbeelding

Een hoog gevoelig kind, ook wel hoog sensitief genoemd, is in de eerste plaats natuurlijk gewoon een kind. Maar het omgaan met een hoog sensitief kindje gaat vaak anders dan bij andere kinderen.  Zo zal je veel meer dan bij andere kinderen, bezig zijn met beschermen en het ondersteunen van je kind. Maar daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Hoog sensitieve kinderen mogen er zijn en meestal komen ook zij prima op hun pootjes terecht. Helaas is er op scholen of kinderdagverblijven (nog) weinig oog voor de behoeften van de gevoelige kinderen onder ons. Het opvoeden van een hoog sensitief kind is soms een hele uitdaging, maar je krijgt er een prachtig mens voor terug.

(Hoog) sensitiviteit bij kinderen?

Ongeveer 20% van de kinderen is hoog sensitief maar zij zijn geen kleine versies van hoog sensitieve volwassenen. Ze reageren en denken als kind en je moet ze natuurlijk ook gewoon als kind blijven benaderen. Als kind zijn zij wel al 'anders' en worden dan 'hoog sensitieve kinderen', “open”, 'hoog gevoelig', 'overgevoelig, 'intuïtief', of ook wel 'nieuwetijdskinderen' genoemd.

Is jouw kind hoog sensitief?

Mogelijk is er gezegd dat je kindje een probleem heeft, terwijl jij het gevoel hebt dat dat allemaal wel meevalt. Als ouders zijnde ben je ervan overtuigd dat het gedrag wat als probleem bestempeld wordt met bv:  emotioneel, verlegen of agressief, door overprikkeling komt en afhankelijk is van de situatie.

Wat is overprikkeld zijn/raken?

Overprikkeld raken/zijn is niet iets exclusiefs voor hoog sensitieve kinderen (of volwassenen). Iedereen overkomt het geregeld en dat is volkomen normaal. Kinderen moeten natuurlijk nog wel leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Omdat hoog sensitieve kinderen vaker overprikkeld zijn/raken, geldt dit dus zeker voor de hoog sensitieve kinderen meer.

Hoe ga je ermee om?

Als ouder, leerkracht of begeleider van de dagopvang van een hoog gevoelig kind, heb jij de taak, het kind te leren omgaan met die eigenschappen. Meer dan andere kinderen, hebben sensitieve kinderen begeleiding van volwassenen nodig bij het opgroeien en het nemen van de juiste beslissingen.

Alle kinderen ontwikkelen zichzelf natuurlijk beter als ze goed in hun vel zitten. Als kinderen lekker in hun vel zitten, durven ze veel meer en kunnen ze veel meer aan. Als een kindje niet lekker in zijn of haar vel zit, zoek dan uit waarom en doe er wat aan.

Op school

Hoog sensitieve kinderen onderpresteren vaak onder druk en zij voelen zichzelf dan ook erg snel onder druk gezet. Heel  veel hoog sensitieve kinderen vinden sociale situaties op school, dan ook zo moeilijk, dat het hun ontwikkeling belemmert.

Omdat hoog sensitieve kinderen in de sociale situaties vaak overprikkeld raken, komen ze nogal eens onvoldoende toe aan het experimenteren op sociaal gebied. En omdat hoog sensitieve kinderen over het algemeen al een meer emotionele natuur hebben dan andere kinderen, lopen ze een wat groter risico op een sociaal-emotionele achterstand. Ouders en leerkrachten maar ook de begeleiders op dagverblijven maken zich (terecht) zorgen op dit vlak.

Paranormale Ervaringen bij kinderen

In de eerste levensjaren is iedereen sterk intuïtief en zijn we op een wat ze noemen ‘paranormale’ manier verbonden met onze ouders en naasten. Bij hoog sensitieve kinderen blijft dat soms lang bestaan of gaat dat helemaal niet weg en dus ervaren zij dingen die wij niet ervaren. Het is belangrijk om je als ouders daar voor open te stellen om op die manier je kind gemakkelijker te kunnen helpen .

Heb jij ervaring met een hoog sensitief kind? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Henriette

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je