{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Dromen van kinderen

Advies > Schoolkind > Ontwikkeling > Dromen van kinderen

Dromen van kinderen

Het kan zelf wel eens gebeuren dat je kindje wat ligt je huilen in zijn of haar slaap. En wie denkt er dan nooit: wat zal hij of zij dromen? Lees hier meer

Afbeelding blog 'Dromen van kinderen'

Iedereen denkt er wel eens over na. Voordat je zelf gaat slapen, kijk je nog even om het hoekje bij je kind. Hij of zij ligt héérlijk te slapen. Af en toe heeft hij of zij wat stuipjes en de armen zwaaien wat heen en weer. Het kan zelf wel eens gebeuren dat je kindje wat ligt je huilen in zijn of haar slaap. En wie denkt er dan nooit: wat zal hij of zij dromen? Wat gaat er in dat hoofdje om?

Het kán bijna niet dat er niets in omgaat, want hij of zij is zo bezig met van alles en nog wat. Hoe zit dat nou precies? Kunnen van die kleine kindjes al dromen? Of hebben ze daar woorden en een geheugen voor nodig? En hoe gaat dat later, als ze wat ouder worden?

Baby

dreaming

De bedoeling van dromen is dat je kind, en jij zelf natuurlijk ook, alle indrukken van die dag kan verwerken. Het is dus wel goed voor te stellen dat zelfs de kleinste baby's ook dromen. Zij doen zoveel nieuwe indrukken op als ze wakker zijn, dat ze heel veel te verwerken hebben.

Het is dus helemaal niet zo'n raar idee dat zelfs baby's dromen. Het is alleen niet te bewijzen, want het is voor een baby natuurlijk onmogelijk om aan te geven dat hij of zij heeft gedroomd. Wat je kind doet in zijn of haar slaap is dus wel een indicatie van hoe hij of zij de dag heeft beleefd.

Huilt hij of zij? Dan is er vast overdag is gebeurd wat hij of zij niet als prettig heeft ervaren. Deskundigen gaan ervan uit dat baby's geen echte, afgeronde verhalen dromen. Zij beweren dat baby's meer in flarden dromen, flarden over knuffelen, drinken en warmte.

Peuter en kleuter

Vanaf een jaar of drie kunnen kinderen aangeven dat ze hebben gedroomd. Het is belangrijk om dit wel serieus te nemen. Vooral voor peuters is het onderscheid tussen realiteit en fantasie nog lastig. Het is goed om het er met je kind over te hebben. Lach het niet weg, maar praat er over. Geef aan dat het niet echt is, maar probeer vervolgens bijvoorbeeld wel samen het monster onder het bed vandaan te jagen.

Vraag details, praat er over door en stel je kind gerust. Nachtmerries kunnen voor peuters heel reëel zijn, hoe raar het jou ook in de oren klinkt. Zorg ervoor dat het ritueel voor het naar bed gaan een rustig ritueel is. Lees geen enge verhaaltjes voor en zorg ervoor dat je kind niet te veel prikkels binnen krijgt de laatste momenten voordat hij of zij gaat slapen. Dit kan nachtmerries voorkomen en zorgen voor een goede nachtrust.

Je kind droomt meer dan jij. Alleen ze praten er minder over. Het is helemaal niet slecht om de dromen van je kind serieus te nemen en je er zelfs in te verdiepen. Ik ben absoluut geen expert op dit gebied, maar er zijn een heel aantal boeken over geschreven. Wil je meer weten over dit onderwerp? Google het dan even, er is genoeg informatie over te vinden.

Geschreven door mama Judith

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je