{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Voedselallergie bij kinderen

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Voedselallergie bij kinderen

Voedselallergie bij kinderen

Wat is een voedselallergie bij kinderen? Lees hier de symptomen die op een voedselallergie kunnen wijzen, en hoe het te voorkomen is.

Afbeelding blog 'Voedselallergie bij kinderen '

Wanneer je een voedselallergie hebt, kun je ziek worden of een allergische reactie krijgen van bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt door de eiwitten die in vrijwel alle voedingsmiddelen voorkomen (zowel plantaardig als van dierlijke oorsprong). De eiwitten worden door je lijf gezien als indringers waartegen antistoffen gemaakt moeten worden. Bij dit proces komt in je lichaam histamine voor en deze stof veroorzaakt de allergische reactie.

Wat is een voedselallergie?

Voedselallergieen komen bij volwassenen iets minder voor dan bij kinderen. Met name zuigelingen en jonge kinderen zijn gevoeliger voor voedselallergieen, omdat op deze leeftijd het darmstelsel en het afweersysteem nog niet helemaal zijn ontwikkeld en daardoor gevoeliger zijn voor de eiwitten die een voedselallergie kunnen veroorzaken.

Soms gaat het echter niet om een echte allergie, maar om voedselovergevoeligheid. Het verschil zit hem erin of je lichaam de eiwitten uit de voedselproducten aanvalt en afweerstoffen aanmaakt, of niet. Bij een allergische reactie worden altijd antistoffen aangemaakt waarbij histamine vrijkomt. Deze histamine veroorzaakt de allergische reactie. Bij voedselovergevoeligheid is dit niet het geval en worden de klachten die je krijgt ergens anders door veroorzaakt.

Wat voor soort voedselallergieën zijn er?

Je hebt verschillende soorten voedselallergieen. De meest voorkomende allergische reacties ontstaan op koemelk, noten, pinda, soja, tarwe, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippeneiwit, appel en sesamzaad.

Bedenk dat voedselallergieen - zoals alle allergieen - plotseling kunnen ontstaan. Het kan dus prima zijn dat je kind nooit ergens last van had en ineens een allergie voor een bepaald product ontwikkelt.

Symptomen voedselallergie

De symptomen van een voedselallergie zijn afhankelijk van waar de allergische reactie precies in je lichaam plaatsvindt. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende klachten:

  • Huidklachten (roodheid, jeuk, jeukende bulten, eczeem)
  • Oogklachten (jeuk, roodheid, ontstoken oogslijmvliezen, tranende ogen)
  • Luchtwegen (verstopte neus, loopneus, niezen, hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling)
  • Mond (blaasjes of zwelling van de lippen, tong, keel of gemelte, jeuk in de mond)
  • Maag/darmklachten (misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur, overgeven, diarree, verstopping)
  • De gevaarlijkste klachten zijn angioedeem; dit zijn plaatselijke vochtophopingen die meestal in het gezicht voorkomen. De zwellingen kunnen levensbedreigend zijn.
  • Daarnaast kunnen hart- en vaatklachten voorkomen, ook wel anafylaxie genoemd: lage bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, zweten, bewusteloos raken en in shock gaan. In deze laatste twee gevallen moet je direct 112 bellen en aangeven dat het om een ernstige allergische reactie gaat!

Bij baby's en zeer jongen kinderen kunnen de klachten bestaan uit extreem huilen, spugen, borst of fles weigering, huiduitslag, eczeem, extreme darmkrampjes, diarree of juist verstopping.

Behandeling voedselallergie

Als eerste stap zal een (huis)arts een allergietest doen om vast te stellen dat het inderdaad om een allergie gaat, en zo ja, welk voedingsmiddel de allergische reactie veroorzaakt. Daarna kan een behandelplan worden opgesteld.

Het spreekt voor zich dat je de voedingsmiddelen vermijdt waar je kind allergisch voor is. Dit kan nogal lastig zijn, maar je wordt er vanzelf handiger in. Zeker wanneer je andere moeders met een kind met een voedselallergie op kunt zoeken, kun je onderling goede tips en recepten uitwisselen. Een diëtist kan je ook een heel eind op weg helpen en kan je ook goed adviseren welke vervangers voor bepaalde voedingsmiddelen je kunt gebruiken.

Daarnaast kan bepaalde medicatie nodig zijn om allergische klachten te verminderen of tegen te gaan. De meest gebruikte medicatie is antihistamine, wat voorkomt dat er histamine in je lichaam vrijkomt die de allergische reactie veroorzaakt. Andere medicatie zal de arts in overleg met jou als ouder voorschrijven.

Daarnaast kun je bij zeer ernstige en levensbedreigende allergische reacties, zoals anafylactische shock) een adrenalinepen voorgeschreven krijgen. Dit is een injectie-pen die speciaal ontwikkeld is zodat iedereen deze kan gebruiken. De pen is gevuld met adrenaline wat de shock helpt tegenaan. Desondanks is het bij het in shock gaan van iemand ALTIJD zaak dat je direct 112 belt en aangeeft dat het om een allergische reactie en anafylactische shock gaat!

Gaat je kind naar school of naar het kinderdagverblijf of een gastouder? Bespreek daar dan dat je kind een voedselallergie heeft en wat je kind vooral niet mag eten. Schrijf dit ook duidelijk op zodat mensen het altijd na kunnen kijken. Zet er ook het telefoonnummer van je huisarts op.

Hou er rekening mee dat het niet alleen om het eten van bepaalde producten gaat. Als je kind allergisch is voor pinda’s, kan zelfs het maken van een pindaketting voor de vogeltjes in de winter gevaarlijk zijn! Bespreek dit soort dingen dus ook met het kinderdagverblijf of de school.

Voedselallergie voorkomen

Je kunt een voedselallergie niet voorkomen. Voedselallergieen zijn voor ongeveer 30% erfelijk. Wanneer jij en/of je partner dus een voedselallergie hebben of hebben gehad, is het verstandig om extra waakzaam te zijn op de symptomen van een mogelijke allergie bij je kind. Ga bij twijfel direct langs de huisarts voor een allergietest.

Het geven van borstvoeding kan de ontwikkeling van een allergie vertragen en in sommige gevallen helpen voorkomen. Het geven van borstvoeding is echter geen garantie dat je kind geen voedselallergie zal ontwikkelen, net zoals dat het niet geven van borstvoeding geen extra stimulans is voor de ontwikkeling van een voedselallergie.

Wel is het enorm belangrijk om een voedselallergie te herkennen en in overleg met een arts een behandelplan op te stellen. Sommige allergische reacties kunnen immers levensbedreigend zijn! Vertrouw op je moedergevoel en laat je kind testen op allergieën als je twijfelt hebt. Het helpt als je vooraf de klachten goed bijhoudt in een dagboek met tijdstippen, soort klachten, wat je kind heeft gegeten of wat jij zelf hebt gegeten in geval dat je borstvoeding geeft.

Voor meer informatie kun je terecht op de website www.voedselallergie.nl.

Heb jij nog tips die kunnen helpen bij een voedselallergie? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je