{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Vermoeidheid bij je kleuter

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Vermoeidheid bij je kleuter

Vermoeidheid bij je kleuter

Vermoeidheid bij een kleuter hoort er eigenlijk een beetje bij. Tot voor kort was hij immers nog rustig thuis of af en toe op de Kinderopvang of crèche

Afbeelding blog 'Vermoeidheid bij je kleuter'

Vermoeidheid bij een kleuter hoort er eigenlijk gewoon een beetje bij. Tot voor kort was hij immers nog rustig thuis of af en toe op de kinderopvang of de crèche, tegenwoordig heeft hij een ware dagtaak op school. Hij moet mee gaan in het drukke schoolritme, krijgt vele onbekende prikkels te verwerken en leert nieuwe kinderen kennen. Geen wonder dus, dat de meeste kleuters veel last hebben van vermoeidheid.

Vermoeidheid bij je kleuter, hoe ga je ermee om?

Een kleuter van 4 jaar moet vaak nog erg wennen aan zijn nieuwe schoolritme. Dit is sowieso al vermoeiend voor hem. Maak je dus niet druk als hij de eerste maanden ( of misschien zelfs wel het eerste jaar ) wat vermoeid oogt en extra prikkelbaar is. Wel is het belangrijk om als ouder een goede balans te vinden tussen zijn nieuwe schoolleven en zijn behoefte aan rust. Dit kun je doen door je kind op zijn vrije middagen in bed te leggen voor een middagdutje. Wil hij absoluut niet naar bed? Leg hem dan lekker op de bank met een warm dekentje en zijn lievelingsknuffel. Met een beetje geluk valt hij zo echt wel in slaap. Wanneer hij niet in slaap valt is het ook een optie om rustig samen een boekje te lezen.

Vermoeidheid bij je kleuter? Niet te veel prikkels!

Omdat er zo veel op een kleuter afkomt is het belangrijk om hem ook een beetje tegen extra prikkels te beschermen. Wanneer hij naast zijn schoolleven nog een volledig volgepland leventje heeft zal zijn vermoeidheid hem op den duur parten gaan spelen. Hieronder enkele tips:

-Beperk de speelafspraken tot 1 of maximaal 2 keer per week. Laat zo`n afspraak niet langer dan 2 uurtjes duren, -Wacht nog even met zwemles en andere buitenschoolse activiteiten tot je kleuter 5 jaar is, -Ga niet altijd maar weg met je kind, maar plan voldoende rustige middagjes thuis, -Laat je kind iedere avond voor het slapengaan even wat over zijn dag vertellen. Zo gaat hij met een leeg hoofd slapen.

Nog niet leerplichtig!

Is je kleuter nog 4 jaar? Dan is hij niet leerplichtig. Je mag je kind dus bij vermoeidheid zonder problemen een dagje thuis houden van school. Natuurlijk geef je dat wel even door aan de leerkracht.

Vermoeidheid en andere klachten?

Heeft je kind naast vermoeidheid ook andere klachten? In dat geval is het belangrijk om de huisarts te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat de vermoeidheid een andere oorzaak heeft, zoals de Ziekte van Pfeiffer.

Is jouw kleuter van 4 jaar ook zo moe? Hoe ga jij ermee om? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je