{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Oorontsteking bij kinderen; wat nu?

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Oorontsteking bij kinderen; wat nu?

Oorontsteking bij kinderen; wat nu?

Afbeelding blog 'Oorontsteking bij kinderen; wat nu?'

Veel jonge kinderen hebben regelmatig last van oorontsteking. Dit kan heel pijnlijk en vervelend zijn. Daarnaast kan een kind door een oorontsteking vaak slechter horen. Vooral schoolgaande kinderen kunnen daar heel onrustig van worden, omdat ze in een grote groep veel dingen op deze manier niet mee krijgen. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes kan bij oorontsteking een prima oplossing zijn. Dit is één van de meest voorkomende ingrepen bij jonge kinderen.

Wanneer buisjes?

Er worden door de meeste ziekenhuizen pas buisjes geplaatst als het kind minstens 4 oorontstekingen per jaar of 3 oorontstekingen per half jaar heeft gehad.

Wat zijn buisjes precies?

Een buisje is een kunststof buisje met een doorsnede van 1,5 mm en een lengte variërend van 3 tot 12 mm. Dit buisje wordt in het sneetje van het trommelvlies geplaatst waardoor viezigheid en vocht sneller uit het oortje kan worden afgevoerd.

Op welke leeftijd?

Het plaatsen van buisjes komt het meest voor bij kinderen van 2 tot 6 jaar, maar ook baby`s of grotere kinderen kunnen trommelvliesbuisjes krijgen.

Je kind krijgt buisjes; hoe gaat het nu verder?

In de meeste gevallen wordt je kind op een wachtlijst geplaatst. Enkele weken voor de ingreep krijg je een oproep voor een vooronderzoek in verband met de narcose. Ze onderzoeken daarbij het volgende:

 • De lengte
 • Het gewicht
 • De algehele gezondheid
 • Daarnaast wordt er gevraagd naar het eventuele medicijngebruik van je kind
De dag zelf
 • Op de oproep staat hoe laat je je samen met je kind moet melden in het ziekenhuis. Dit is normaliter 's morgens vroeg. Het is erg belangrijk dat je kindje nuchter is. In de folder die je van het ziekenhuis ontvangt kun je lezen tot wanneer je kindje mag eten en / of drinken.
 • Je kindje verblijft op een kamer samen met andere kinderen die ook buisjes krijgen. Hij krijgt een bed toegewezen en moet een operatieschort aan.
 • Er worden nog wat formaliteiten doorgesproken. Heeft je kindje geen koorts? Is het medicijnverbruik in de tussentijd niet veranderd?
 • Het kindje krijgt een zetpil
 • De kinderen worden op volgorde van leeftijd of alfabet opgehaald
 • Mama of papa mag mee tot de narcose. Je kindje krijgt een mondkapje op en valt langzaam in slaap. Zodra het kindje slaapt, gaat mama of papa even weg.
 • De ingreep duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
 • Na de ingreep mag mama of papa naar de ‘uitslaapkamer’ Het kind kan door de narcose onrustig wakker worden; dit is heel normaal. Geef hem eventueel alvast een slokje water.
 • Wanneer je kind helemaal wakker is, wordt hij in bed naar zijn kamer gereden.
 • Normaal gesproken zijn er geen complicaties en mag het kind meteen weer naar huis.

Dezelfde dag naar school of het kinderdagverblijf?

In principe mag het kind meteen al weer naar school of het kinderdagverblijf. Toch is het verstandig om hem nog even een middagje thuis te houden. Alhoewel de narcose bij het plaatsen van buisjes maar een ‘licht roesje’ is, kan dit toch voor een nasleep zorgen. Je kind kan een paar dagen meer vermoeid zijn of last hebben van concentratiestoornissen.

Het resultaat

Na het plaatsen van de buisjes zijn de pijnklachten meteen weg. Daarnaast hoort het kind gelijk beter. Helaas is de werking van buisjes maar tijdelijk. Wanneer het kind ouder is ontwikkelt de buis van Eustachius zich vanzelf, waardoor er minder snel een oorontsteking ontstaat. Daarnaast verbetert bij het ouder worden ook het immuunsysteem.

Heeft jouw kind vaak last van een oorontsteking en denk jij na over buisjes? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je