{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > OogCheckWeken #thanksforchecking

Advies > Schoolkind > Gezondheid > OogCheckWeken #thanksforchecking

OogCheckWeken #thanksforchecking

Laat jij ook de ogen van je kind checken om bijziendheid aan te pakken en te voorkomen?

Afbeelding blog 'OogCheckWeken #thanksforchecking ' Achtergrond blur afbeelding

Weet jij al af van de landelijke OogCheckWeken in maart? De gehele maand maart staat in het teken van het checken van de ogen en bewustwording creëren rondom dit onderwerp, want bijziendheid komt steeds vaker- en op jongere leeftijd voor. De mate van bijziendheid wordt ook extremer. Jonge kinderen met bijziendheid lopen extra gevaar om in de toekomst hoog bijziend te worden en hoe hoger de bijziendheid, hoe groter de kans op ernstige oogproblemen. Een aantal van onze influencers hebben de ogen van hun kinderen al laten checken, doe jij mee?

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd met bijziendheid te maken. Dit komt, omdat de levensstijl verandert en kinderen steeds langer en vaker achter een beeldscherm zitten. Op de website van Ikkijkverder.nl kun jij een vragenlijst invullen en checken hoeveel risico jouw kind loopt op bijziendheid. Je krijgt advies over de mate van de bijziendheid, om de progressie ervan zoveel mogelijk te voorkomen. 

Een handig manier om de kans op bijziendheid te verkleinen, is door de 20-20-2 regel toe te passen; na elke 20 minuten dichtbij kijken (beeldscherm of boek), 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uur per dag buitenspelen. 

Roos (mama.roos): Ik ben blij dat we zijn geweest!

"Zo geeft Owen (onze oudste zoon) zelf aan geen klachten te ondervinden, maar omdat hij toch regelmatig op een schermpje kijkt, hebben wij zijn ogen laten checken. Hier kwam uiteindelijk uit dat hij een afwijking had van +1.50 rechts en +1.25 links, wat erop neer kwam dat Owen tijdens gebruik van bijvoorbeeld de tablet/switch of het lezen van een boek, beter een bril kan dragen.

Ik was oprecht verrast en had dit niet verwacht. Owen z’n ogen verzetten dus best wel veel werk om scherp te kunnen zien. Het is dus echt belangrijk om, ook wanneer er geen klachten zijn, de ogen van je kindje met enige regelmaat te laten checken." 

Kirsten (kirstenjassies): Ik maakte me zorgen over zijn ogen

"Mauro (14) heeft al vanaf zijn vijfde een bril. Hij is fervent gamer en krijgt nu al een jaar online onderwijs, op een scherm. Zouden hierdoor zijn ogen slechter worden? Bijziendheid is een groeiend probleem onder kinderen, heb ik gelezen. We lieten zijn ogen checken bij een oogzorgspecialist. Tot en met zijn twaalfde werd Mauro elk half jaar gecheckt bij de oogkliniek. Eigenlijk net zoals de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Gek eigenlijk dat de tandartscontrole bij iedereen bekend is en de oogcheck hoor ik veel minder over."

Deb (moedertjeohhh): Ik ben mij nog bewuster geworden van de gevolgen

"Kiki deed de oogcheck echt supergoed en wonder boven wonder viel de uitslag reuze mee! Wel moeten we het in de gaten blijven houden en haar schermtijd beperken. Ze zat nu op het randje van bijziendheid, maar een bril is (nog) niet nodig. Gelukkig!

Door het advies van de oogspecialist ben ik me nog bewuster geworden van de mogelijke gevolgen en kunnen we op tijd het roer omgooien. Ik probeer er nog beter op te letten dat de schermtijd minder wordt en zorg dat ze vaker gewoon lekker (buiten) spelen. We doen nu regelmatig een spelletje en ‘s morgens zet ik alvast wat speelgoed klaar, zodat ze dat sneller pakken en de tv of iPad uit blijft!"

Wil jij de ogen van je kindje ook laten checken? Op de website van Ikkijkverder vind je de dichtstbijzijnde mogelijkheid! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je