{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Mijn kind moet een beugel!

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Mijn kind moet een beugel!

Mijn kind moet een beugel!

Wanneer je kind een beugel nodig heeft, is hij tegenwoordig echt geen uitzondering. Ongeveer één op de drie kinderen krijgt vroeg of laat een beugel.

Afbeelding blog 'Mijn kind moet een beugel!'
Wanneer je kind een beugel nodig heeft, is hij tegenwoordig echt geen uitzondering. Ongeveer één op de drie kinderen krijgt vroeg of laat een beugel. In de klas zullen er dus vast meer kinderen zijn. Zelfs volwassenen gaan tegenwoordig weer sneller aan een beugel, al is dat vooral nog om esthetische redenen en niet – zoals bij kinderen meestal het geval is – voor de functie van de tanden en hygiëne.  Het is tenslotte beter voor je kaakgewricht wanneer je tanden goed staan (bijvoorbeeld geen overbeet) en een gebit met rechtstaande tanden is ook gemakkelijker schoon te houden. Een andere reden kan zijn dat door het rechtzetten van het gebit (tanden, kaak) de spraak kan worden verbeterd.   Mijn kind moet een beugel

Een beugel: naar tandarts of orthodontist?

Maar waar kun je nu eigenlijk terecht voor een beugel? Een orthodontist is de echte specialist op het gebied van beugels die er extra jaren voor heeft gestudeerd, maar tandartsen verzorgen vaak ook dergelijke behandelingen. Vraag er je tandarts eens naar als je voor controle gaat. Je hoeft trouwens geen verwijzing te hebben om naar een orthodontist te gaan, je bent vrij in de keuze die je maakt. De leeftijd waarop beugels het meest doeltreffend zijn is in de puberteit, omdat dan veranderingen in het lichaam snel gaan. Ook correcties verlopen in de puberteit het snelst. Maar er kunnen redenen zijn om eerder te beginnen, bijvoorbeeld wanneer de tanden van je kind al vroeg te weinig ruimte hebben of wanneer er sprake is van spraakproblemen.  

Behandeling bij een beugel

Een beugeltraject begint met een actieve fase waarin de tanden en kaken worden gecorrigeerd door middel van een beugel. Er bestaan verschillende soorten, losse en vaste, beugels die er aan bijdragen dat de tanden recht komen te staan en de kaken goed op elkaar. Je moet met je kind regelmatig op controle komen om de vorderingen te laten zien. De beugel kan op dat moment ook worden aangepast en bijgesteld als dat nodig is. De tweede fase wordt ook wel de retentiefase genoemd. Dat houdt in dat vanaf die tijd in de gaten wordt gehouden of de veranderde stand van het gebit wel blijvend is. Daar zijn andere beugels voor die ervoor zorgen dat het bereikte resultaat zo goed mogelijk in stand blijft, al kunnen tanden altijd nog wat verschuiven. Van tevoren is niet goed aan te geven hoe lang een behandeling zal gaan duren, omdat het van veel factoren afhankelijk is. Denk aan de gebitsontwikkeling en groei, de medewerking en doorzettingsvermogen van je kind (wanneer het een beugel betreft die in en uit kan!), de biologische factoren wat betreft de reactie van je kaken en mondspieren op de behandeling. Gemiddeld gezien moet je toch al gauw aan een jaar of twee denken. De duur hangt echter vooral af van de ernst van het probleem, een grote overbeet aanpakken zal logischerwijs meer tijd vergen dan een paar kleine correcties aan scheve voortanden.  

Wat kost een beugel?

De prijs van een beugel is door de overheid vastgesteld. Het maakt dus niet uit voor de kosten wie je behandelaar is, de tandarts of de orthodontist, ze horen er hetzelfde voor te rekenen.  Voor een volledige behandeling (boven – en onderkaak) moet je denken aan zo’n 2000 euro, maar er zijn natuurlijk verschillende behandelingen mogelijk, waardoor de prijzen variëren en hoger of lager kunnen uitvallen. Lees goed je verzekeringspolis door om achteraf niet voor verrassingen te komen te staan. Het hangt namelijk af van welke zorgverzekeraar en welk aanvullend pakket je hebt. Een beugel wordt normaal gesproken niet vergoed vanuit de basisverzekering (enkel bij ernstige afwijkingen als schisis ) . Bij aanvullende (tandarts)verzekeringen wordt meestal 80 tot 100 % vergoed. De kosten van aanvullende verzekeringen variëren behoorlijk, dus op dit gebied is het zeker de moeite waard om je goed te (laten) informeren. Houdt er ook rekening mee dat verzekeraars soms een wachttijd hanteren voordat aanspraak kan worden gemaakt op een vergoeding voor een beugel.   Mijn kind moet een beugel Heb jij het vermoeden dat je kind een beugel nodig heeft? Of loopt de behandeling al? Laat je ervaringen hier achter!   Geschreven door mama Lianne

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je