{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Hooikoorts

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Hooikoorts

Hooikoorts

Afbeelding blog 'Hooikoorts'

Nu hopelijk binnenkort de lente echt gaat beginnen, zul je merken dat mensen ook weer last krijgen van hooikoorts. Maar wat is dat nou eigenlijk, hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is eigenlijk niets anders dan een pollenallergie. Pollen zijn de zaadjes of het stuifmeel van bomen, planten, bloemen en gras die natuurlijk juist in de lente vrolijk door de lucht dwarrelen om de flora van de natuur zich voort te laten planten. Hartstikke goed bezig dus die natuur, alleen als je er allergisch voor bent is dat niet zo fijn.

De belangrijkste veroorzakers van hooikoorts zijn de bomen en planten die de meeste pollen veroorzaken in de lente. Doorgaans zijn dit alle soorten grassen, berk, els en hazelaar. Op de zogenaamde pollenkalender kun je precies zien wanneer welke boom/plantensoort pollen verspreid. Daarnaast kun je het hooikoortsweerbericht in de gaten houden.

Door een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op de pollen komt er in je lijf een stof vrij, histamine, die de hooikoortsklachten veroorzaakt.

Symptomen hooikoorts

Waar herken je hooikoorts bij kinderen nu precies aan? De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Niesbuien
  • Tranende rode ogen
  • Benauwdheid
  • Soms jeuk op de huid (waar de huid in aanraking is gekomen met pollen, bijvoorbeeld wanneer je door het gras hebt gelopen).
Je kunt van alle klachten last hebben, of alleen van een paar klachten.

Eigenlijk lijkt het dus wel heel veel op een gewone verkoudheid en kan het misschien even duren voordat je er achter bent dat het geen verkoudheid is maar hooikoorts. Ook veroorzaakt een huisstofmijtallergie dezelfde klachten als hooikoorts.Hou daarom in de gaten wanneer je kind precies last heeft van de klachten en hou dit in een dagboekje bij. Wanneer de perioden van klachten alleen in bepaalde jaargetijden voorkomen en samenvallen met de pollenkalender en de hooikoortsverwachtingen, dan bestaat de kans dat het inderdaad hooikoorts is. Als dat niet het geval is, kan de huisarts een allergietest doen om te kijken of je kind last heeft van huisstofmijtallergie.

Wat te doen tegen hooikoorts

De meest gebruikte behandeling is die met antihistamine. De huisarts kan je kind antihistamine-medicatie voorschrijven. De antihistamine blokkeert de aanmaak van histamine, die de klachten veroorzaakt.

Voor tranende en rode ogen kun je oogdruppels krijgen en voor een verstopte neus doet neusspray vaak al wonderen. Vraag hoe dan ook advies aan je huisarts welke middelen je voor je kind mag gebruiken, zeker bij kinderen moet je altijd opletten welk middel je mag gebruiken en in welke hoeveelheden.

De meeste middelen tegen hooikoortsklachten kun je zonder recept prima krijgen bij de drogist en apotheek. Toch is het verstandig om even bij de arts langs te gaan met je kind voor advies en om bijvoorbeeld huisstofmijtallergie (of een andere allergie) uit te sluiten.

Hooikoorts voorkomen?

Hooikoorts kun je niet voorkomen. Je bent allergisch voor de pollen of niet en er is vrij weinig wat je daar aan kunt doen. Het is niet bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen hooikoorts zouden veroorzaken, maar er zijn wel een aantal producten die histamine bevatten of histamine in je lichaam aanmaken. Met deze producten zou je kunnen oppassen als je gevoelig bent voor allergieën: ananas, kiwi, bananen, garnalen, schaaldieren en schelpdieren. Daarnaast is ook de conditie van je slijmvliezen van invloed op hoe gevoelig je kunt zijn voor hooikoorts. Als je bijvoorbeeld al grieperig of verkouden bent en je snuit je neus veel, dan zijn je slijmvliezen al behoorlijk geprikkeld en daardoor extra gevoelig voor pollen.

Een allergie is voor ongeveer 30% erfelijk. Als jij en/of je partner last hebben van hooikoorts, dan is de kans dus zeker aanwezig dat je kind hier ook last van zou kunnen krijgen. Het geven van borstvoeding beschermt tot in zekere mate tegen allergieën, maar is zeker geen wondermiddel.

Allergieën kunnen ineens opkomen, zo ook hooikoorts. Het kan dus zijn dat je kind ineens hier last van krijgt. Hou de klachten in de gaten en neem ze serieus. Als je denkt dat het een allergie kan zijn (hooikoorts of huisstofmijt), ga dan met je kind naar de huisarts en laat je goed informeren over de mogelijke behandeling, zodat jullie allemaal toch kunnen genieten van de lente!

Heb jij nog tips tegen hooikoorts bij kinderen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Anouck

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je