{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Hoe bereid je een kind voor op een ziekenhuisopname?

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Hoe bereid je een kind voor op een ziekenhuisopname?

Hoe bereid je een kind voor op een ziekenhuisopname?

Afbeelding blog 'Hoe bereid je een kind voor op een ziekenhuisopname?'

Of het nu gaat om een kleine ingreep of een grotere ingreep, een ziekenhuis(dag) opname maakt altijd een enorme indruk op een kind. Het is dan ook belangrijk om een kind vanaf een jaar of 2 goed voor te bereiden op wat komen gaat. Met deze tips maak je het jezelf en je kind een heel stuk gemakkelijker.

Voorbereidingskoffertje

‘De Vereniging Kind en Ziekenhuis’ heeft een ‘voorbereidingskoffertje’ speciaal voor jonge kinderen ontworpen. Dit koffertje bevat prentenboeken, een mondkapje, operatiekleding en een dokterssetje. In veel ziekenhuizen kun je zo een koffertje lenen, zodat je je kind rustig kunt voorbereiden op de naderende ziekenhuisopname.

Boekjes

Door boekjes over het ziekenhuis voor te lezen zorg je dat de opname in het ziekenhuis voor je kind wat concreter wordt. Voorbeelden van leuke ziekenhuisboekjes zijn:

  • Nijntje in het ziekenhuis van Dick Bruna
  • Het ziekenhuis van J. Zoeler

Dokterssetje

Koop voor jonge kinderen een dokterssetje. Hiermee kunnen jullie samen de dag van de ziekenhuisopname al rustig een beetje uitbeelden. Vertel duidelijk en wees eerlijk.

Natuurlijk vertel je je kind geen bloederige details, maar de dag stap voor stap doornemen is wel een goed idee. Laat je van te voren goed door het ziekenhuis informeren over hoe de dag ongeveer wordt ingedeeld en vertel je kind stap voor stap wat er te gebeuren staat. Je hoeft het niet leuk te maken, maar het helpt wel om het één en ander in kindertaal uit te leggen. Vertel bijvoorbeeld dat het mondkapje een beetje naar ‘olifantenscheten’ ruikt. Voor kleuters gegarandeerd gieren en brullen.

Het mondkapje

Oefen thuis vast een beetje met het mondkapje (nodig voor de narcose) zodat je kind het kapje herkend op de dag zelf.

Vertel het niet te ver van te voren

Begin niet al weken voor de ziekenhuisopname met de voorbereiding. Zo krijgt je kind de kans om veel te piekeren en werkt de voorbereiding alleen maar averechts.

Waterijsjes

Worden de amandelen van je kindje geknipt? Dan is drinken en waterijsjes eten extra belangrijk. Vertel dat hij of zij na de operatie heel veel waterijsjes krijgt. Altijd een goed vooruitzicht natuurlijk.

Een cadeautje

Stel een kleinigheidje in het vooruitzicht. Zo heeft je kindje iets om zich na de operatie op te verheugen.

Een speciale kinderwebsite

Sommige ziekenhuizen hebben zelfs speciale kinderwebsites om kinderen op een operatie voor te bereiden. Een voorbeeld hiervan is de kinderwebsite van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vooral voor de grotere kinderen is het interessant om een kijkje te nemen op een dergelijke website. Je vindt er uitleg over apparaten en onderzoeken, kleurplaten, fotoboeken en een diashow.

Tenslotte nog dit: houd altijd rekening met de leeftijd van je kind! Voor een peuter is het voorlezen van een boekje en het naspelen met een dokterssetje heel duidelijk, terwijl een kleuter misschien zelf al vraagt om meer details.

Heb jij nog tips of advies? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je