{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Groeipijn

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Groeipijn

Groeipijn

Afbeelding blog 'Groeipijn'

Wat is groeipijn bij kinderen?

Groeipijn is bijvoorbeeld pijn in benen, groeipijn in knie of pijnlijke bovenbenen. Het komt voornamelijk voor in de knieën, scheen-dijbenen en / of de kuiten. Groeipijn komt vooral voor bij kinderen vanaf een jaar of 3 tot ongeveer 10 jaar, maar het hoogtepunt is op de leeftijd tussen de 4 en de 8 jaar. Tien procent van de kinderen heeft op die leeftijd last van groeipijn. Groeipijn komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. De precieze reden daarvoor is niet bekend.

Gelukkig is het last hebben van groeipijn geen ernstige ziekte, maar het kan wel erg pijnlijk zijn. Meestal komt de pijn aanvalsgewijs. Zo`n aanval kan dan wel tien minuten tot een kwartier duren. De pijn komt over het algemeen aan het eind van de dag of 's nachts opzetten. Het kind kan dan zo veel pijn hebben dat hij of zij er huilend wakker van wordt.

Hoe kan de diagnose groeipijn worden gesteld?

Helaas kan de diagnose groeipijn bij kinderen (op dit moment nog niet) worden gesteld. Het lastige is dat er geen zwelling of huiduitslag te zien is bij groeipijn. In principe gaan de specialisten er van uit dat groeipijn ontstaat door een snelle groei, oftewel: een zogenaamde groeispurt, maar zelfs daar zijn geen bewijzen voor. Sommige artsen denken dat het iets psychisch is of dat groeipijn juist ontstaat door overbelasting, te kleine schoenen of vermoeidheid. Groeipijn is ook niet via een röntgenfoto vast te stellen.

Hoe ontstaat groeipijn?

Bij de aanhechting van de botten ontstaat een grote rek van de pezen en de spieren. Dit rekken kan aanvalsgewijs veel pijn doen.
Waarom vooral 's nachts? Uit diverse onderzoeken met dieren is gebleken dat de botten vooral 's nachts groeien. Overdag belasten kinderen de gewrichten en botten voldoende door veel te bewegen, 's nachts gebeurt dit niet, waardoor de botten eerder groeien en er groeipijn kan ontstaan.

Wat kun je er tegen doen?

Helaas is er niet veel tegen groeipijn bij kinderen te doen. De volgende tips helpen in sommige gevallen wel:

 • Je kind in een warm bad doen
 • Je kind zachtjes masseren op de pijnlijke plekken
 • Je kind een pijnstiller geven, zoals een Sinaspril of kinderparacetamol
 • Je kind een kruik geven voor op de pijnlijke plek
 • Een kussen leggen onder het been van je kind

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kind door jullie serieus genomen en gerustgesteld wordt. Verder kun je helaas niet veel meer doen dan afwachten. Meestal gaat de pijn na een paar maanden weer over.

Wanneer wel een arts raadplegen?

Een arts raadplegen bij groeipijnklachten van je kind heeft geen zin. Toch is het raadzaam om dat in sommige gevallen voor de zekerheid wel even te doen. Is er sprake van één van onderstaande symptomen, raadpleeg dan een arts:

 • Bij plotselinge, onverklaarbare koorts
 • Wanneer het kind hele dagen pijnklachten heeft
 • Wanneer de pijn langer aanhoudt dan een half jaar
 • Wanneer er roodheid of een zwelling ontstaat
 • Wanneer het kind slechts pijn heeft aan één been
 • Wanneer het kind zo`n extreme pijn heeft, waardoor het niet mogelijk is om zijn of haar ledematen te bewegen

Heeft jouw kind last gehad van groeipijn en hoe ben jij hiermee omgegaan? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je