{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Alles over ADD

Advies > Schoolkind > Gezondheid > Alles over ADD

Alles over ADD

Afbeelding blog 'Alles over ADD'

ADD staat voor Attention Deficit Disorder, het wordt ook wel gekenmerkt als Alle Dagen Dromerig (druk in hun hoofd) omdat het uiterst lastig te herkennen is bij kinderen. Kinderen met ADD zijn niet lastig in gedrag maar ADD kenmerken zijn: moeite om zich te concentreren en bepaalde indrukken kunnen ze moeilijk beheersen. ADD is een afgeleide van ADHD. Thuis en op school kan een kind moeite hebben met het doen van bepaalde dingen.

Zelfs de kleine dingen (opstaan,wassen, aankleden, etc.) kunnen problemen opleveren. Sommige kinderen met ADD kunnen erg teruggetrokken zijn en daardoor moeilijk een sociale kring op bouwen. ADD wordt veel bij meisjes (en vrouwen) geconstateerd. Helaas is het niet te genezen maar met de juiste begeleiding thuis en buiten huis heel goed mee te leven.

School

Naar school gaan is al een hele grote stap. Als je een kind hebt met ADD (of een andere vorm) is de stap voor ouders en kinderen vaak nog groter. Hoe zal het gaan, hoe reageren de kinderen, leraren en hoe gaat je kind het op school doen. Een vriendin van mij geeft les op een school waar ook kinderen met ADD (ADHD etc.) zitten. Uit haar verhalen heb ik wel begrepen dat goede begeleiding voor deze kinderen belangrijk is. Hulp bieden en zorgen dat de kinderen weten waar ze terecht kunnen met problemen/moeilijkheden (vertrouwenspersoon) geeft ze een veilig gevoel.

Omgaan met ADD op school

Bespreek met de docenten het gedrag van je kind en waar ze moeite mee hebben! Kinderen hebben vaak baat bij andere instructies en dit 1 op 1 met een docent te bespreken. Kinderen een positieve reactie geven op wat ze doen en herhalen van de instructies zijn belangrijk. Door de kinderen uit te blijven dagen ook al lukt niet altijd alles in 1x kan een positieve invloed uitoefenen.

Bij de meeste mensen is de concentratie vaak 's ochtends het best, bij kinderen met ADD kun je ze op die momenten het beste een duidelijke instructie van de dag/taak geven zodat ze dit goed onthouden en zich aan de positieve krachten hiervan kunnen vast houden.

ADD kenmerken

Niet alle kinderen met ADD zullen aan alle 'vastgestelde symptomen' voldoen. De een zal misschien veel vrienden hebben maar moeite hebben met concentratie en uitvoeren van bepaalde taken terwijl de ander misschien betere concentratie hebben en weinig vrienden. Niet alle kinderen zijn gelijk, gelukkig maar! Als ouder weet je het beste hoe je je eigen kind kunt helpen/begeleiden met natuurlijk goed overleg met docenten en eventuele vertrouwenspersonen/andere mensen.

Heb jij een kind met ADD en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Carmen

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je