{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > ADHD; hoe mee om te gaan?

Advies > Schoolkind > Gezondheid > ADHD; hoe mee om te gaan?

ADHD; hoe mee om te gaan?

Afbeelding blog 'ADHD; hoe mee om te gaan?' Achtergrond blur afbeelding

Er zijn veel mensen en kinderen die last hebben van ADHD. Gelukkig is daar tegenwoordig meer over bekend dan vroeger en zijn er ook meer mogelijkheden tot behandeling.

Wat is ADHD

ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Soms wordt ADHD ook aandachtstekort-hyperkinetische stoornis. Een andere benaming die ook wordt gebruikt is aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis.

Behandelingen ADHD

Helaas is ADHD niet te genezen. Gelukkig zijn er wel diverse behandelingen mogelijk. Je kunt je kind medicijnen laten innemen om de symptomen te verminderen. Doordat je kind medicijnen inneemt zal zijn sociale leven een stuk beter worden, omdat het medicijngebruik een positieve invloed heeft op het sociale functioneren van jouw kind. Je kind kan een behandelprogramma krijgen dat op je kind is afgestemd.

Een behandelprogramma bestaat vaak uit medicijnen, psychologische behandelingen, educatieve behandelingen en voeding. Om het behandelplan tot een succes te brengen is steun van ouders, familie en vrienden en de school heel belangrijk voor het kind. Tevens zou je kind met lotgenoten kunnen gaan praten om zich begrepen te voelen en de kans op behandeling is hierdoor ook groter.

Voeding

Er zijn verschillende diëten voor kinderen en mensen met ADHD. De diëten kunnen heel goed aanslaan bij kinderen en mensen met ADHD. Kunstmatige kleurstoffen kunnen de oorzaken verergeren, voornamelijk de hyperactiviteit kan erger worden als je kunstmatige kleurstoffen eet als je ADHD hebt. Gedragstherapie kan ook behandelmethode zijn om uw kind te helpen om te gaan met zijn of haar ADHD.

Pedagogische benaderingen kunnen ook een hulpmiddel zijn bij kinderen met ADHD. Veel kinderen hebben behoefte aan regelmaat en duidelijkheid. Structuur van de dag hoe laat ze wat gaan doen is ook belangrijk. Je kunt dan hulp bieden bij het beginnen met een taak en je kunt als ouder hulp bieden bij het inplannen van een taak of het inplannen van een dag of meerdere dagen. Ze vinden het moeilijk om met veranderingen om te gaan, dus het is belangrijk om ze hierop goed voor te bereiden. Vertel wat de veranderingen zijn en hoe je het gaat aanpakken. Verder zijn complimentjes geven ook van belang voor kinderen met ADHD, ze voelen zich dan gewaardeerd. Een beloning geven voor een verandering die ze goed hebben gedaan vindt een kind met ADHD ook zeer plezierig.

Voor kinderen met ADHD is het belangrijk dat ze eerst leren nadenken voordat ze iets gaan doen, ze hebben hier veel moeite mee. Kinderen met ADHD hebben een motiverende omgeving nodig, ze kunnen dan makkelijker hun aandacht bij een taak houden en hun geheugen toepassen indien nodig en ze kunnen daardoor een betere prestatie leveren en neerzetten. Dit geeft een kind ook veel zelfvertrouwen en dat is heel belangrijk.

Alternatieve behandelingen

Verder zijn er ook alternatieve behandelingen mogelijk. Je kunt hierbij denken aan: neurofeedback, natuurproducten, coaching, ontspanningsoefeningen. Natuurproducten kunnen de concentratie verhogen met een kind met ADHD. De ontspanningsoefeningen kan de ouder ook met het kind oefenen, zodat ze samen heel goed kunnen ontspannen.

Heeft jouw kind ADHD en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je