{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > Gezondheid > ADHD, hoe en wat?

Advies > Schoolkind > Gezondheid > ADHD, hoe en wat?

ADHD, hoe en wat?

Afbeelding blog 'ADHD, hoe en wat?' Achtergrond blur afbeelding

Het kan zijn dat je kind ADHD heeft. Hoogstwaarschijnlijk komen er veel vragen bij je naar boven. Wat zijn de symptomen, hoe ga je ermee om en is er wat aan te doen?

Wat is ADHD?

De ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Er bestaan drie typen ADHD, een met alleen aandachtsproblemen (ADD) een met alleen hyperactiviteit (overbeweeglijkheid)/impulsiviteit (HDD) en als derde een combinatie hiervan (ADHD). Er zijn veel combinaties mogelijk en elk type wordt eigenlijk genoemd als ADHD. Veel mensen denken gelijk dat het erg drukke mensen zijn als het over ADHD gaat. Het kunnen juist ook opvallend rustige mensen zijn.

ADHD symptomen

Het is voor u misschien lastig te zien of uw kind ADHD heeft. Als uw kind meer dan zes van de volgende symptomen laat zien langer dan zes maanden, is ADHD een mogelijkheid:

 • Vergeetachtig
 • Vaak dingen kwijt raken
 • Gemakkelijk afgeleid
 • Vermijdt taken die langdurige geestelijke inspanning vereisen
 • Volgt aanwijzingen niet op, maakt taken niet af
 • Heeft moeite de aandacht bij de taak te houden
 • Achteloos fouten maken in bijvoorbeeld schoolwerk
 • Heet moeite met taken organisteren
 • Lijkt vaak niet te luisteren als er tegen hem of haar gepraat wordt

Ook de volgende symptomen komen voor:

 • Heeft moeite met op zijn beurt te wachten
 • Praat aan een stuk door
 • Draaft maar door
 • Staat vaak als hij/zij moet zitten
 • Onderbreekt of verstoort bezigheden of gesprekken van anderen
 • Onrustig, gespannen, moeite met stil zitten
 • Moeite met rustig spelen
 • Geeft antwoord in het midden van een vraag

ADHD diagnose

Wij lieten een paar symptomen zien maar u kunt zelf niet vaststellen of uw kind wel of geen ADHD heeft. Hier zijn onderzoeken voor die deskundigen uitvoeren. Komen deze symptomen veel voor bij je kind neem dan contact op met een deskundige, kinderpsychiater en/of neuroloog.

ADHD kan samengaan met een andere stoornis

Het komt voor dat iemand met ADHD ook een andere leer- of gedragsstoornissen heeft. De meeste bekende behandelen wij.

ODD

Staat voor een oppositioneel opstandige gedragsstoornis, waarbij zich gedurende langere tijd (minimaal een half jaar) een patroon voordoet van negatief, vijandig en openlijk ongehoorzaam gedrag. Het is gelijk te merken dat dit geen puber gedrag is.

PDD-NOS

Dit is een aan autisme verwante contactstoornis. Bij deze stoornis zijn er problemen met de communicatie, contact, spraak en taal en de sociale intelligentie.

NLD

Leer- en gedragsprobleemen gaan hier samen met motorische stoornissen. Kinderen met NLD hebben vaak problemen op sociaal-emotioneel gebied.

CD

Dit is een agressieve gedragsstoornis. Het kind vertoont een aanhoudend patroon van agressief gedrag, wat zich onder andere kan uiten in stelen, liegen, brandstichting, mishandelen, vernieling, veelvuldig spijbelen en weglopen.

Syndroom van Gilles de la Tourette

Kinderen hebben last van onbedwingbare tics en onbeheersbare, aanhoudende dwang tot het uiten van schuttingtaal.

Hoe om te gaan met ADHD?

Erg belangrijk is een opvoeding die consequent en gestructureerd is. Het moet eigenlijk elke dag in een ritme leven. Regelmaat en orde zijn erg belangrijk. Op deze manier weet het kind waar hij of zij aan toe is. Ga ook meer in op de dingen die je kind goed dit in plaats van op de dingen die hij/zij fout doet, dit werkt alleen maar averechts. Gedragstherapie kan uw kind helpen. Er zijn ook speciale cursussen voor ouders en kinderen.

Medicatie

Medicatie wordt ook gebruikt maar hiervoor moet je informatie vragen bij je huisarts. De meeste voorkomende medicatie die bij ADHD wordt voorgeschreven zijn Ritalin en Clonidine. Ritalin is een middel dat stimuleert maar juist remt op druk gedrag. Dit kan helpen bij concentratie. Dit medicijn werkt binnen een half uur en is na twee tot drie uur weer uitgewerkt. Het is dus geen geneesmiddel. Je mag niet zomaar de medicijnen krijgen, hiervoor moet een uitgebreid specialistisch onderzoek vooraf gaan.

Heeft jouw kind ADHD en hoe ga je hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je