Even voorstellen...
Allereerst wat superleuk dat wij zijn uitgekozen om samen de Storio2 Baby te testen! De Storio2 Baby kwam netjes binnen één week binnen, goed verpakt, met alles erop en eraan: een beschermhoesje, twee pennen om het scherm mee te bedienen, een kabel om de Storio op de pc aan te sluiten en een installatie-cd.
De test
Het duurde even voordat we de Explor@Park cd geïnstalleerd hadden, maar dat kwam door de Adobe Flash Player, waarvan wij blijkbaar de nieuwste versie niet op de pc hadden staan. Explor@Park is een overzichtelijk programma waarin je nieuwe apps kunt downloaden, en ook foto's en filmpjes van je Storio2 Baby op je pc kunt zetten en viceversa.
De apps
De eerste twee apps mag je gratis downloaden, de meeste apps voor kinderen van 1-3 jaar kosten €2,99. Extra liedjes zijn gratis te downloaden. De twee gratis apps hebben wij gebruikt voor ‘het speelgoedorkest’ en ‘katjes tellen tot tien’. Daarnaast heb ik een stuk of twaalf liedjes gedownload.
Installeren
In Explor@Park moet je een ouderprofiel aanmaken dat voorzien is van een wachtwoord. Dit wachtwoord is bij elke aankoop nodig. Voordat je het product kunt gebruiken moet je een persoonlijk profiel aanmaken op de Storio2 Baby. Daar hoort natuurlijk een foto bij, die gemaakt wordt met de ingebouwde camera. Alleen dat al vond Sem reuze interessant. Een heldere, duidelijke stem begeleid je door dit proces, wat heel erg makkelijk verloopt, en dan… spelen maar!
Sem speelt er graag mee
Sem speelt graag met de Storio, zelfs als hij hem niet ziet loopt hij naar de kast waar hij ligt en wil hij ermee spelen. Hij moet wel over redelijk wat geduld beschikken omdat bij elke stap er eerst even geladen moet worden, en daar is Sem niet zo goed in. Dat resulteert erin dat de tablet regelmatig alweer uitgedrukt is, terwijl hij nog niet echt opgestart was.
Sem kiest vaak voor het ‘baby kleurboek’. Hier kun je kiezen uit 8 verschillende kleurplaten, de meeste met dieren. Als je ze ingekleurd hebt kun je de tekening ook laten bewegen. Sem heeft snel door dat je verschillende kleurtjes kunt kiezen, maar tikt daarna lukraak op het scherm, waardoor de kleurplaat regelmatig uit slechts één kleur bestaat.
De liedjes
De liedjes die standaard op de tablet staan, en de liedjes die ik gedownload heb via Explor@Park voor Sem zijn ook populair. Sem luistert er graag naar en danst er dan ook bij. Er staan, voor mij, bekende liedjes op zoals Berend Botje, Op een Grote Paddestoel en Hoedje van Papier. Daarnaast ook meer onbekende liedjes zoals Ken jij het Alfabet en Twee kleine Aapjes. Wanneer de liedjes afgespeeld worden zie je allerlei bewegende grafische vormen en kleuren. Wat ik jammer vind is dat sommige liedjes erg kort zijn voor Sem om lekker mee te dansen. Daarnaast hebben sommige liedjes ook een heel hoog tempo, wat het ook weer lastiger maakt om het dansje erbij te doen.
Icoontjes
Deze week heb ik gemerkt dat het niet altijd even gemakkelijk is om een icoontje goed aan te tikken, zelfs als ik een icoontje aan de zijkant wil kiezen, dan glijdt het beeld door naar de volgende pagina. Bij Sem gebeurt dit regelmatig omdat hij die fijnmotorische vaardigheden nog niet helemaal onder controle heeft. Dit leidt soms tot frustratie, en dat is jammer!
Eindoordeel
De laatste testweek is alweer aangebroken. Een beetje een rommelige week met weinig testen omdat ik onverwachts 4 weken te vroeg beval van ons tweede kindje. Niet heel veel tijd om te testen dus. Wat me na een tijdje dan ineens wel opvalt is dat Sem onverwacht snel geleerd heeft hoe hij zijn favoriete dingen op de tablet kan opzoeken. Hij wil vooral graag het filmpje van Jokie zien, en nog een keer, en nog een keer, en nog een keer… daarnaast vindt hij de muziekjes erg leuk om naar te luisteren en op te dansen. Ik merk dat hij al meer geduld heeft gekregen in de bediening van de tablet, hij weet dat het even duurt voordat hij iets te zien krijgt en lijkt dit te accepteren. Het touchscreen is niet altijd even goed in reageren. Dit is iets wat ik al eerder heb opgemerkt, maar het lijkt steeds vaker te gebeuren dat het niet goed lukt een icoontje aan te tikken. Of een video of spelletje te kiezen.
Conclusie
Al met al vind ik de Storio2Baby een leuke educatieve tablet. Voordelen zijn dat je er zelf apps op kunt zetten en zo kunt kiezen welke educatieve vaardigheden je wilt stimuleren bij je kind. Daarnaast zijn er ook gewoon leuke apps zoals het baby kleurboek, tekenstudio en de video’s. Er zijn echter ook een aantal nadelen: het touchscreen werkt niet altijd goed, het laden van een app duurt best lang, de tablet werkt op 4(!) batterijen die erg snel leegraken en de apps in de store zijn niet allemaal even goedkoop. Ik zou verwachten dat je voor de prijs van de Storio, €100, al voldoende betaald hebt! Tot slot vind ik dat Sem met zijn 19 maanden nog net wat te jong is om er echt iets van te kunnen leren. Hij wil namelijk graag zelf de tablet bedienen en laat zich niet echt iets opleggen. Hierdoor kan hij nog niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van de tablet, en wil hij vooral graag de filmpjes zien en de muziek luisteren.