Even voorstellen...
Hoi ik ben Astrid. Ik woon in Wijnandsrade (in de buurt van Maastricht). Hier woon ik samen met mijn zoontje Kyano en vriend Marcel.
Ik ben de gelukkige winnares die de de cursus van Livis kinder en baby EHBO mag testen voor Mamaplaats.
Deze bestaat uit theorie die je online kan maken, gewoon lekker thuis. En een praktijkles van 4 uur, waar je uit verschillende locaties en tijden kunt kiezen. Tijdens die praktijkles ga je alles wat je hebt geleerd online, in praktijk brengen. Een van de dingen is het reanimeren van een baby en kind en hoe je een AED moet gebruiken, wat te doen bij verslikking en verstikking, hoe je verband moet aanleggen.
Theorie
Over de EHBO-cursus voor baby’s en kinderen van Livis
Ik heb de cursus van Livis kunnen volgen dankzij Mamaplaats.
Het is een mooie uitgebreide goede en duidelijk uitgelegde cursus. Die je zo wel kan lezen als kunt luisteren (heel handig met mijn dyslexie). Tussendoor wat vragen of kleine opdrachten om te kijken of je bepaalde dingen weet zonder dat je de uitleg hebt gehad. Hier kom ik dan toch wel eens achter dat ik het dus toch niet zo heel veel weet. Na het invullen van opdrachten krijg je altijd feedback, zowel bij de opdrachten bij het examen. Dit is wel heel fijn en hierdoor ook heel duidelijk.
De praktijkles: het verbaasde me uit hoeveel tijden en plaatsen ik kon kiezen om deze te gaan volgen. De eerst volgende vrije datum die er was in de buurt was op vrijdag 25 januari. Ik heb er echt heel veel zin in! Helemaal om eens te voelen hoe het is om een baby of kind te moeten reanimeren. Naar mijn beleving voelt het denk ik heel raar en heel verkeerd om een borstkastje van een baby wel 4cm in te drukken voor een goede reanimatie en bij een kind zelfs 5cm. Het kan zijn dat het aan mij ligt, maar ik vind dit dus echt heel diep en best wel beangstigend.
Inschrijven voor de cursus
Het inschrijven voor de cursus gaat gemakkelijk. Je gaat naar www.livis.nl.
Zoek welke cursus je wilt volgen, vul je postcode in en je krijgt meteen te zien hoeveel praktijksessies er bij je in de buurt worden gegeven.
De volgende stap is betalen en afronden. Als je dit gedaan hebt kun je meteen beginnen met de cursus. Via de mail krijg je een link, deze gebruik je voor het invoeren van je wachtwoord.
De online cursus
De online cursus kun je doen waar je maar wilt; op je pc, of laptop zelfs je telefoon. Zelf heb ik hem lekker thuis op de bank met mijn laptop gemaakt.
De cursus is heel duidelijk en gemakkelijk te volgen. Je moet er wel één of meerdere avonden voor vrij maken. Ik heb zelf ongeveer een uurtje of vijf nodig gehad om alles te lezen/luisteren en het examen te maken. Er wordt aangegeven dat je ongeveer vier uur nodig hebt voor de praktijk.
Is er iets dat je nog eens wilt na lezen kun je dit heel gemakkelijk opzoeken in een zoeklijst die op de pagina zelf zichtbaar is. Alle onderwerpen hebben een aparte pagina. Je ziet meteen waar je bent gebleven en alles wordt voor je bij gehouden. Zo kun je zelfs als je maar even tijd hebt toch snel een of twee onderwerpen door nemen, en de keer erop zie je meteen weer waar je was gebleven. Heel handig als je net als mij soms nog al wat chaotisch bent in alles.
Wat ook fijn is dat ze mooie en duidelijke filmpjes erbij hebben. Zo kun je ook nog even zien wat ze nu precies bedoelen. Denk hierbij aan het verbinden van een bloederige wond, het reanimeren, het verplaatsen van een slachtoffer, het draaien van een slachtoffer en wat te doen bij verstikking.
De quizvragen zijn over het algemeen heel duidelijk. Soms zit er ook natuurlijk een dikke instinker bij, maar je krijgt wel meteen te zien wat goed is en wat fout met altijd een duidelijke uitleg.
Na het maken van de toets ga ik volgens de test toch net iets te snel naar een dokter of bel 112, maar hé liever te veel dan te weinig. Soms is het ook een instinker die heel anders kan uitpakken dan je zou denken. Een voorbeeld van een van die vragen is;
Een kind valt van een paard hierna is hij verwart, maar aanspreekbaar. Wat doe je?
1: je laat het kind bij je zitten en houd deze voor de komende 10 min in de gaten.
2: niets je laat hem meteen weer op het paard stappen
3: je belt 112.
Nou deze had ik dus mooi heel heel heel erg fout.
Ik dacht dat het 1 moest maar helaas voor mij was dit zo fout als maar fout kan zijn. Je moet meteen bellen naar 112 omdat het toch echt zo kan zijn dat het kind een hersenletsel heeft opgelopen door die val. Het hoeft niet zo te zijn dat een kind na een val buiten bewustzijn moet zijn voor het hebben van hersenletsel. Een verward persoon kan ook al hersenletsel hebben dus na een val van die omvang is het dus heel belangrijk dat er door een dokter na gekeken wordt.
De eindtoets heb ik gehaald met 98%. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat ik de eerste keer ben gezakt door de mooie instinkers. Ik had 8 fouten gemaakt van de 50 waardoor ik op 78% uitkwam. 2% te weinig. Dankzij de uitleg die je meteen krijgt te zien na het invullen van de vraag kon ik de tweede keer dan ook alles goed invullen. Sommige dingen vond ik niet ze erg om fout te hebben in eerste instantie, omdat ik toch vaak iets heb van laat er maar een arts naar kijken of 112 is toch wel noodzakelijk om te bellen. Als ik dan de vraag nog eens heel goed lees dan waren het dus van die mooie instinkertjes. Maar goed dit houd je wel mooi weer alert en een keer fout is daarna niet snel herhaald.
Praktijk
De praktijk is in een gebouw dat ligt op het industrieterrein van Geleen. Je moet er een kwartier voor aanvang aanwezig zijn. Zodat je je kunt inschrijven en om te kijken of iedereen er is. Om 9.00 uur begint de praktijk. Gelukkig is er koffie ;)
Eerst is er een voorstelrondje. In de groep zijn we met acht personen. Samen met een meneer ben ik de enige die geen thuisopvang heeft. Alle andere zijn hier wel werkzaam in. De meneer is een oud gymleraar. De instructeur werkt in de hulpverlening. Hij geeft vooral les en is werkzaam bij de reddingsbrigade. Na het voorstelrondje gaan we aan de slag.
Er word een sessie in scène gezet. Het gaat hier om een moeder of in dit geval opa, die met een 4-jarig op de fiets is. Door onbekende reden is het kind uit het zitje gevallen tijdens het fietsen en hard op het hoofd terecht gekomen. Wat doe je? Twee mensen moeten naar voren komen, vertellen wat ze doen en hoe.
Nu is het zo dat iedereen meteen met het kind bezig is, maar de moeder/opa vergeet. 112 denkt er ook niet direct aan en die laat je wat doen. En dan heb je natuurlijk ook nog alle omstanders die natuurlijk op alle commotie af komen en natuurlijk van heel dichtbij alles willen filmen.
Nu is het zo dat het natuurlijk anders is als je daadwerkelijk daar op dat drukke fietspad bent met een overstuur persoon en een bewusteloos kind. Mensen denken dat het heel normaal is om een opstopping te maken en dan natuurlijk een telefoon te gebruiken om te filmen.
Deze scène is een paar keer over gedaan met andere mensen en een kind dat ieder keer net iets slechter aan toe is. De AED word erbij gepakt en we krijgen er uitleg over. We hebben het nog over verdrinkingen en dat dit toch steeds vaker voorkomt. Na de pauze hebben we het over verslikking en verstikking.
Dit moeten we zelf na spelen om te voelen waar je precies moet slaan bij de rugkloppingen en hoe je de Heimlich greep precies moet uitvoeren.
Hierna hebben we het nog over de manier van iemand te draaien en verplaatsen. De stabiele zijligging en de snelle zijligging. Dit wordt ook voorgedaan door twee mensen. Dan even pauze. Tijdens de pauze worden er op verschillende plaatsen spullen neergelegd. Er zijn drie hoeken gemaakt om te oefenen. Op een plaats liggen twee baby poppen, op één kan je reanimeren beoefenen en op de andere de handelingen die je doet bij verslikking of verstikking. Op de grond ligt een kinderpop. Hier oefen je ook met reanimeren en de AED. De derde plaats is voor de stabiele zijligging en het draaien van een slachtoffer. Nadat we dit allemaal hebben gedaan is het bijna gedaan met de praktijk. Verbranding wordt nog besproken. Daar is vooral de vraag wanneer je 112 moet bellen en wanneer niet. Als het gaat om een baby is het altijd beter om te bellen, zegt de instructeur.
Heel eerlijk zegt hij, 'bij baby’s en kinderen kun je niet te vaak bellen, vertrouw je het niet of twijfel je gewoon? De mensen die je aan de lijn krijgt vertellen je wel wat je moet doen en of je zelf naar de huisarts moet gaan of dat ze toch iemand naar je toe sturen.
Zelf vond ik het heel leuk en gezellig deze cursus. We hebben tussendoor nog best om elkaar kunnen lachen.
Het was een leuke groep en een aardige en goede instructeur die geen enkele vraag over heeft geslagen, de tijd nam om naar iedereen te luisteren en ons zelf aanspoorde om tot een oplossing te komen van een voorgesteld probleem.
Zelf dacht ik altijd dat het reanimeren van een baby echt iets heel akeligs is. Nu wil ik dit liever nog steeds niet mee maken of zo. Maar tijdens het oefenen viel me wel al op dat je het gewoon doet. Je moet de borstkast 4 á 5 cm induwen, dit klinkt heel diep en op zich is het dat ook, maar als je daar staat bij die baby pop en dit moet doen gaat er gewoon iets om in je hoofd en handel je gewoon. Hierbij vond ik het meteen niet meer akelig om zo diep de borstkas in te duwen.
Om eens met een AED te oefenen en vast te houden is altijd goed. Zo weet je tenminste wat je kan aantreffen.
Je kunt nooit genoeg oefenen. Ook al hoop je het nooit nodig te gaan hebben, het is wel fijn dat je globaal weet wat je moet doen.
Ik heb heel veel geleerd ondanks dat het grootste gedeelte herhaling was. Zo zie je maar weer dat je door de jaren heen het nodige ook weer vergeet omdat je het niet nodig hebt gehad.
Mening
Het is een mooie, overzichtelijke en zeer duidelijke cursus. Er is genoeg keuze voor praktijksessies; je kunt ze volgen wanneer het jou schikt.
Ik kan iedereen deze cursus aanraden. Je kan er een jaar over doen voordat het vervalt. Zelfs na afronding kun je nog alles bekijken, nog eens alles na lezen. De informatie blijft een jaar beschikbaar. Je kunt ook nog andere cursussen volgen of een uitbreiding op deze cursus doen. Denk hierbij aan het herkennen van kinderziektes en wat je kan/moet doen. Één tip: neem er wel de tijd voor.
Ik ben heel blij dat ik test mama mocht zijn van Mamaplaats!