{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Zindelijkheid > Alles over het zindelijk maken van je kind

Advies > Peuter > Zindelijkheid > Alles over het zindelijk maken van je kind

Alles over het zindelijk maken van je kind

Eigenlijk zou dit artikel “je kind helpen bij zindelijk worden” moeten heten, want je kind doet het meeste werk zelf. Lees hier over het zindelijk maken....

Afbeelding blog 'Alles over het zindelijk maken van je kind'
Eigenlijk zou dit artikel “je kind helpen bij zindelijk worden” moeten heten, want je kind doet het meeste werk zelf. Maar de training vereist ook wel wat kunde en vooral geduld van de opvoeders. 


Wanneer is je kindje eraan toe om met de training te beginnen? 

Als je kindje ongeveer anderhalf jaar oud is heeft het controle over de sluitspieren om de plas of ontlasting op te houden. Vaak merk je aan je kindje dat hij/zij eraan toe is om met zindelijkheidstraining te beginnen, bijvoorbeeld als je kindje stopt met spelen om een plas of poep in de luier te doen. Dan weet je dat het niet meer ongemerkt aan hem/haar voorbij gaat.Meestal is dit ook het moment dat je kindje interesse krijgt in poep en plas en je zelf tijdens een wc bezoek weinig privacy zult hebben. Op dit moment is het handig om alvast te benoemen wat je kindje gedaan heeft, bijvoorbeeld: wat heb jij goed een plas gedaan in je luier! 

Luier uit? Luier uit! 

Als je eenmaal zover bent dat je de luier uitdoet, laat deze dan ook uit! Dat betekent dus ook tijdens een speeltuinbezoek, een lange autorit of de boodschappen. In het begin kan het echt wel lastig zijn, maar niets is verwarrender voor een kind dan om soms in een luier te kunnen plassen en soms op een wc of potje te moeten gaan. Zorg dat je altijd een verschoning (denk ook aan de sokken) bij je hebt, zodat het niet erg is als je kindje eens in zijn/haar broek plast. 

Hoe werkt het trainen? 

Vraag een paar keer per dag aan je kindje of hij/zij naar de wc moet, en laat hem/haar dan een paar minuten op het potje/de wc zitten. Ook als je kindje staat te wiebelen of naar het kruis grijpt, kun je hem/haar eraan helpen herinneren dat de plas in de wc hoort. Als de plas of poep op de juiste plaats lukt, prijs je kindje dan. Wordt echter niet boos als het een keer niet lukt. Een beloningsbord met stickers kan ook stimulerend werken. 

Overdag zindelijk… en nu de nacht! 

In de nacht kun je het beste wel een luier omlaten totdat je kindje ‘s nachts droog blijft. Dan kun je ook ‘s nachts de luier uitlaten. Leg daarna een bedzeiltje of speciale molton op het matras zodat je matras bespaard blijft bij een ongelukje. Je kindje nog even laten plassen als je zelf naar bed gaat kan helpen, maar het kan ook je kindje aanleren dat hij om een bepaalde tijd nog plast. Mocht je het een keer vergeten is de kans vrij groot dat je kindje dan in bed plast. 

Terugval door spanning 

Soms kan spanning tot een terugval leiden. Bijvoorbeeld een scheiding, een sterfgeval, maar ook een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje kunnen aanleiding zijn om tijdelijk minder zindelijk te zijn. Probeer in dit geval niet te veel (negatieve) aandacht te besteden aan de ongelukjes, maar blijf je kindje positief benaderen. Meestal gaat dit vrij snel weer over. Mocht het langere tijd aanblijven, laat je dan adviseren door je huisarts. 

Als het niet lukt 

De meeste kinderen zijn zindelijk voordat ze naar de basisschool gaan. Tot hun 5e jaar is het echter volkomen normaal dat er soms nog een ongelukje gebeurd. Mocht het je niet lekker zitten, ga dan even naar de huisarts. Hij kan je adviseren en evt doorsturen naar de uroloog. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je