{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Zindelijkheid > Alles over bedplassen

Advies > Peuter > Zindelijkheid > Alles over bedplassen

Alles over bedplassen

Alles over bedplassen

Afbeelding blog 'Alles over bedplassen'
De meeste kinderen zijn overdag zindelijk tussen de 2 en de 5 jaar. Wanneer een kindje overdag zindelijk is, wil dat niet zeggen dat hij 's nachts niet meer in zijn bed plast. Vaak wordt een kind nadat hij overdag een aantal maanden zindelijk is, ook s ‘nachts redelijk vanzelf wel droog. Toch is dat lang niet altijd het geval. Dat blijkt wel uit de cijfers: van de 5 en 6-jarigen plast één op de 7 kinderen  s ‘nachts nog in bed. We spreken van een ‘bedplasser’ als een kind van 6 jaar nog minimaal 2 keer per maand in zijn bed plast. Bij een 7-jarige is dat 1 keer per maand. Bedplassen komt veel vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Ook is bedplassen vaak erfelijk bepaald.

Redenen voor bedplassen

  • Erfelijkheid
  • Een urineweginfectie
  • De blaas is nog niet volgroeid
  • Er wordt s ‘nachts zoveel plas aan gemaakt, waardoor de blaas het niet aan kan
  • De hersenen krijgen geen signaal om wakker te worden om te gaan plassen

Bedplassen: vervelend voor ouders en kind

Voor jullie is het niet leuk dat jullie er s ‘nachts regelmatig uit moeten om het bed van je kind te verschonen. Een zeiltje kan in ieder geval helpen om de matras schoon te houden. Toch is het belangrijk om je in je kind te verplaatsen: hij vindt het vast heel erg vervelend om niet ‘fris’ wakker te worden. Daarnaast kan schaamte een grote rol spelen.  Gaat je kind logeren, maar durft hij in verband met het bedplassen niet? Praat dan van te voren eventueel even met degene ( ouders van het vriendje bijvoorbeeld )waar hij gaat logeren. Zij weten er dan van en kunnen er, indien nodig, op de juiste manier op inspelen. Koop verder een ‘speciaal onderbroekje’ voor je kind.  Je hebt deze ( luier) broekjes voor s ‘nachts met daarop een leuke print speciaal voor jongens of meisjes. Zo valt het bedplassen hoe dan ook minder op.

Tips tegen bedplassen

Bedplassen kan nooit helemaal voorkomen worden. Wel zijn er een aantal tips waardoor het bedplassen kan verminderen.
  • Geef je kind na het avondeten geen drinken meer
  • Maak je kind voor jullie gaan slapen wakker om te gaan plassen
  • Maak een plaskalender: bij iedere droge nacht krijgt je kind een ‘sticker’ en bij een vol blad een beloning
  • Gebruik een plaswekker: deze wekker gaat af als je kind in bed heeft geplast. De bedoeling is dat een kind door de plaswekker uiteindelijk vanzelf wakker wordt om te gaan plassen

Is je kind ouder dan 7 jaar en plast hij nog steeds regelmatig in zijn bed? Denk dan eens aan de ‘Droog-bed training’. Dit is een intensieve training die in sommige ziekenhuizen en via de GGD geven wordt. Raadpleeg hiervoor eerst je huisarts. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je