{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Voeding > Wat moet een peuter eten?

Advies > Peuter > Voeding > Wat moet een peuter eten?

Wat moet een peuter eten?

Gezond en voldoende eten is belangrijk voor kleine peutertjes. Het geeft je kind de energie om zich te fysiek en mentaal te ontwikkelen. Maar wat moet een peuter – 2 tot 4 jaar – gedurende de dag zoal eten? Wat heeft je kindje nodig aan voeding?

Afbeelding blog 'Wat moet een peuter eten?' Achtergrond blur afbeelding

EEN GEZONDE PEUTERMAALTIJD: SCHIJF VAN 5

Een gezond eetpatroon voor je peuter heeft de schijf van 5 als uitgangspunt. Zo eet je peuter gevarieerd en is de kans het grootst dat het alle voedingsstoffen die je kind nodid heeft binnenkrijgt.

Via de De schijf van 5 op deze site kun je uitrekenen wat je peuter ongeveer moet eten.

HET GEZOND ONTBIJT VOOR JE PEUTER

Een peuter begint zijn dag goed met een gezond ontbijt. Bruinbrood of volkorenbrood is beter dan witbrood omdat er meer vezels, vitaminen en mineralen inzitten. Eet je peuter het liefst witbrood, probeer dan toch vaker af te wisselen of te kiezen voor bruine of volkoren broodjes.

Doe er lekker beleg op. Een sneetje kaas of worst, jam, smeerkaas of leverworst kan natuurlijk ook. Pindakaas, hagelslag en chocopasta mogen ook heus af en toe. Eet je peuter liever pap in de ochtend? Kies dan voor volkoren pap.

WAT GEEF JE JE PEUTER TE DRINKEN?

Laat je peuter bij iedere maaltijd wat drinken. Door deze vaste momenten hoeft je kind niet de hele dag door te drinken. Vaste momenten om te drinken is bovendien beter voor de tandjes van je peuter.

Bij de boterhammen kun je je peuter een beker melk geven. Gedurende de dag zijn water, lauwe thee of aangelengd (dik)sap goeie opties.

FRUIT VOOR EEN GEZONDE PEUTER

Het is belangrijk dat een peuter fruit eet. Je kind mag op deze leeftijd vrijwel alle soorten fruit eten. Lekker! Banaan, appel, peer, aardbeien, kersen, mango, nectarine, perzik, ananas, druiven, meloen, kiwi (groen en geel) etc. Zorg dat je het fruit goed schoonmaakt en kijk uit met pitjes en steeltjes.

TUSSENDOORTJES VOOR JE PEUTER

Als je je peuter tussendoortjes geeft, kies dan voor een gezond tussendoortjes. ‘Slimme’ tussendoortjes zijn bijvoorbeeld extra fruit, een soepstengel, rijstwafel, lange vinger, kinderkoekje, komkommer, tomaatjes, druifjes, mandarijntje of een doosje rozijntjes.

AVONDETEN & TOETJES VOOR EEN PEUTER

Een peuter kan al lekker mee-eten met de rest van het gezin. Bij het avondeten is veel afwisseling mogelijk. Bijvoorbeeld pasta, rijst of aardappels (gekookt, gebakken, gepureerd) met een stuk vlees of vis, groenten uit pot of vers en wat jus/saus. Hierna geef je een bakje fruit of yoghurt/vla.

Als je vegetarisch kookt, let dan op dat je kind voldoende ijzer binnen krijgt. Dit kan via tempé, peulvruchten, ei of andere vleesvervangers. Vitamine C helpt om ijzer uit voeding te halen, geef daarom voldoende groente of fruit.

HOE WEET IK OF MIJN PEUTER WEL GENOEG EET?

Je kind krijgt op rond de peuterleeftijd voorkeuren voor eten. Sommige kinderen willen niet meer eten en hebben bovendien de ‘nee fase’ ontdekt. Houd het gezellig en maak eten geen moetje. Deze fase gaat vroeg of laat over. Varieer met wat je aanbiedt, maar hou vast aan ‘eten wat de pot schaft’. Als je twijfelt of je kind voldoende binnen krijgt, overleg dan met het consultatiebureau.

Eet jouw peuter genoeg? Vertel het ons!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je