{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Voeding > Hoe leer ik mijn kind nieuw voedsel eten?

Advies > Peuter > Voeding > Hoe leer ik mijn kind nieuw voedsel eten?

Hoe leer ik mijn kind nieuw voedsel eten?

Veel ouders vragen zich af hoe ze beginnen aan de introductie van nieuw voedsel bij hun kleintje. In dit artikel geven we je graag antwoord op de vraag 'Hoe leer ik mijn kind nieuw voedsel eten?'.

Afbeelding blog 'Hoe leer ik mijn kind nieuw voedsel eten?'

Vanaf 6 maanden mag je baby bijvoeding krijgen en dit is natuurlijk een hele stap. Maar ook bij oudere kinderen kan het lastig zijn om nieuw voedsel te introduceren.

Vanaf 6 maanden

Je baby heeft tot nu toe alleen melk nodig gehad, in de vorm van borstvoeding of flesvoeding. Maar na 6 maanden heeft je baby ook behoefte aan andere voedingsstoffen en kun je beginnen met bijvoeding. Sommige baby’s hebben wel al wat eerder behoefte aan vast voedsel, maar begin ook weer niet te vroeg met bijvoeding omdat dit krampjes kan veroorzaken. Geef je borstvoeding dan kan te vroeg bijvoeden ervoor zorgen dat jouw melkproductie afneemt omdat je baby minder melk drinkt. Ook kan het zijn dat je baby allergisch is voor een bepaalde voedingsstof. Je merkt heel goed als jouw baby wel eens wat anders wilt eten dan melk. Hij kijkt bijvoorbeeld heel aandachtig naar jou of jouw eten wanneer je van je maaltijd geniet, of hij maakt regelmatig smakkende geluidjes. In het begin zal je baby maar een paar hapjes van het vaste voedsel eten. Maar dit wordt telkens wat meer.

  Je kunt op 2 manieren beginnen met bijvoeding:
 • Babyvoeding uit een potje
 • Zelf klaarmaken

Uit een potje

Babyvoeding uit een potje is natuurlijk wel makkelijk, zeker als je weinig tijd hebt om te koken of als je onderweg bent. De potjes bevatten genoeg voedingsstoffen voor je kleintje. Alles wat erin zit staat op het etiket. Het maakt ook niet veel uit welk merk je neemt omdat alle merken moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Babyvoeding uit een potje heeft echter ook een aantal nadelen. De ingrediënten zijn vaak heel erg gepureerd, waardoor je baby geen texturen ervaart. Geef je later een hapje met stukjes is de kans groot dat hij zich verslikt of het helemaal niet wilt eten omdat hij dan ineens moet kauwen i.p.v. mond open doen en doorslikken. Ook is alles al gemengd, waardoor je baby niet de verschillende smaken van de ingrediënten proeft en geen verschillende smaken kan onderscheiden.

Zelf het voedsel klaarmaken is makkelijker en minder tijdrovend dan het lijkt. Je kunt ervoor kiezen om hapje te maken of meteen beginnen met het aanbieden van hele stukken voedsel (de zogenaamde Rapley-methode). Je kunt deze 2 dingen natuurlijk ook combineren. Ga je zelf groente- of fruithapjes maken dan kun je op het volgende letten:

 • Kies je zacht fruit zoals banaan, dan hoef je het niet te koken. Dan is prakken of pureren en zelf alleen in stukken snijden al genoeg.
 • Neem je hardere groente of fruit, kook het dan eerst waardoor het zacht wordt. Kook het in een klein beetje water zodat je het makkelijk kunt pureren en het kookvocht dus niet hoeft af te gieten (hier zit ook smaak in).
 • Gebruik geen zout of suiker of scherpe kruiden.

Vanaf 8 maanden

Vanaf 8 maanden mag je baby al een complete maaltijd eten. Dit is een kleine versie van wat jezelf zou eten. Maar let wel op zoutgebruik, scherpe kruiden en suiker (dit kun je na het bereiden toevoegen voor jezelf) en hou goed in de gaten wat je baby nog niet mag hebben voor zijn 1e verjaardag. Met vlees hebben de meeste baby’s nog wat moeite, maar dat is helemaal niet erg, ze hoeven echt niet elke dag vlees, vis of ei. Laat je baby zelf bepalen wanneer het genoeg heeft, dit kan je baby heel goed.

De Rapley-methode betekend dat je na 6 maanden fles- of borstvoeding geven direct begint met het aanbieden van vaste stukken voedsel. Door borstvoeding zijn de kaak- en mondspieren wel iets beter ontwikkeld dan met flesvoeding, waardoor kauwen makkelijker is voor deze baby’s. Baby’s die flesvoeding krijgen hoeven minder hard te zuigen om de melk binnen te krijgen, de kaakspieren werken dus ook iets minder hard dan met borstvoeding.

Voordelen van de Rapley-methoden zijn dat de mondmotoriek zich ontwikkeld doordat hij moet kauwen, wanneer een baby een puree krijg met een lepel hoeft hij alleen nog maar te slikken. Het is ook goed voor zijn motoriek omdat hij zelf het eten naar zijn mond brengt. Daarnaast kan je baby het eten voelen (hij zal er in het begin zeker eens in knijpen om te zien wat er gebeurd). Je baby leert verschillende smaken, geuren en texturen ontdekken. Het voedsel dat je baby nu krijgt beïnvloed het eetgedrag op latere leeftijd, vaak lusten baby’s die al vroeg verschillende smaken en texturen hebben gehad op latere leeftijd meer soorten voedsel. De baby bepaald zelf hoeveel en hoe snel hij eet. Dit deed hij ook al tijdens de borstvoeding.

De introductie van vast voedsel moet je zien als een extraatje, waarbij je kleintje op een leuke spelende manier leert eten. In het begin hoeft er dus ook geen melkvoeding te vervallen. (Tot 1 jaar kan een baby ¾ van zijn voeding uit moedermelk halen en ¼ uit bijvoeding). De meeste ouders zijn bang dat hun baby zich verslikt of stikt in de stukken voedsel, maar bedenk dan het volgende. Een baby kan pas kauwen als hij iets kan pakken en het in zijn mond kan stoppen. Hij heeft hier overigens geen tanden voor nodig.

Het is voor een baby ook niet mogelijk om voedsel direct achter in z’n keel te krijgen, waardoor de kans op verslikken heel klein is. Bij baby’s is het kokhalsreflex sterker, in het begin zit die nog voor in de mond. Heeft hij het voedsel nog niet goed gekauwd of is het stuk te groot, dan valt het vanzelf weer uit de mond. Het risico op verslikken is wel weer groter als je je kind met een lepel of vork voedt.

Als jouw baby toch moet kokhalzen, blijf dan rustig, het komt er vanzelf weer uit en dat kokhalzen is juist erg nuttig. Hij leert hierdoor alleen maar. Mensen verslikken zich overigens vaker in vloeibaar voedsel dan in vast voedsel. Groente en fruit, broodkorsten en rijstwafels zijn heel geschikt om mee te beginnen. Enige voorwaarde is dat het niet te klein gesneden word, maar dat je baby het wel moet kunnen vasthouden. Let ook op voedsel wat je kleintje nog niet mag eten voor een bepaalde leeftijd, zoals spinazie of koolsoorten.

Geef je baby nog altijd borstvoeding wanneer hij dit wil, sla geen melkvoeding over omdat hij nu ook vast voedsel begint te eten. Je baby is klaar om te kauwen als hij zelfstandig het voedsel vast kan houden en in zijn mond kan brengen. Kan jouw baby dat nog niet, wacht dan nog met het geven van vast voedsel.

Hou rekening met een knoeiboel wanneer je baby leert eten, maar hou het leuk en maak je niet druk, dit hoort bij het leerproces. Neem hem niet alles uit handen, want zo leert hij niet zelf het eten naar zijn mond te brengen of zelf met een lepel te eten. Leg anders even een plastic zeiltje onder de stoel, dan kun je het weer makkelijk schoonmaken. Zorg voor een stevig (diep bordje).

Er zijn ook bordjes met zuignapjes zodat het bordje niet zo schuift. Er zijn ook ouders die in het begin het bordje met een lijmklem aan de tafel vast maken, klinkt raar, maar het voorkomt wel dat je baby met het bord gaat schuiven of gooien.

Richtlijnen bij de introductie van bijvoeding

Kijk voor de introductie van bijvoeding goed naar wat jouw baby op een bepaalde leeftijd wel of niet mag hebben, er zijn bijvoorbeeld ook bepaalde groentes of vleeswaren die nog niet geschikt zijn om vaker dan een paar keer per week te geven.

Hieronder wat richtlijnen:

 • Tot 1 jaar is het beter om grove graanproducten zoals, grof volkorenbrood, muesli, havermout, brinta, volkoren spaghetti of macaroni en zilvervliesrijst te vermijden. De darmen van je baby kunnen deze graanproducten nog niet goed aan.
 • Koemelk wordt het 1e jaar afgeraden omdat hier teveel eiwitten en te weinig ijzer in zit voor je baby.
 • Geef je baby niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groenten, zoals spinazie, andijvie, rode biet, sla, bleekselderij, venkel en paksoi. Het is ook beter om deze groenten niet te combineren met vis, want dan kunnen schadelijke stoffen ontstaan in het lichaam.
 • Kool en rauwkost zoals, koolsoorten, prei en ui zijn ook nog niet geschikt voor baby’s onder 1 jaar.
 • Wees zuinig met zout en suiker, wij zijn eraan gewend dat er overal zout of suiker inzit, maar zolang je baby hier nog niet aan went, mist hij het ook niet.
 • Geef je baby geen honing, hier kunnen sporen van een bacterie inzitten waar baby’s ziek van kunnen worden.
 • Geef niet teveel leverproducten zoals smeerworst en paté, anders kan je baby teveel vitamine A binnenkrijgen. Geef je kleintje niet meer dan 1-2 boterhammen met leverworst per week.

Kijk ook eens op de site borstvoeding.com. Hier vind je een handig voedingsschema en meer informatie over het introduceren van vast voedsel met de Rapley-methode.

Oudere kinderen en gezond eten

Het begint allemaal in tijdens de zwangerschap. Dan wat jij eet als je zwanger bent, proef je baby tijdens de zwangerschap ook. De aroma’s van het voedsel komt ook in het vruchtwater. Eet jij afwisselend dan zal je kind na de geboorte ook meer smaken accepteren. Maar hoe ontwikkel je een gezonde smaak bij jouw kind? Het heeft namelijk geen zin om nieuw of voedsel wat je kind niet lust te dwingen om op te eten. Probeer het geleidelijk te doen. Blijf het op tafel zetten en combineer het met voedsel wat ze wel lekker vinden. Ze leren dan dat het “vieze” ook bij het lekkere voedsel hoort.

Bij bekend en voedsel wat je kind lekker vind wordt het beloningscentrum in de hersenen geactiveerd. Leg naast dit lekkere en bekende voedsel het nieuwe (onbekende) voedsel. Je kind gaat eraan wennen en op een gegeven moment wordt bij het onbekende voedsel ook het beloningscentrum geactiveerd. Ook als er naderhand niet meer het bekende voedsel naast ligt. Probeer dit niet te forceren, maar doe dit 1 keer in de week of eens in de 2 weken.

Eet gezamenlijk aan tafel en zet de televisie uit. Op deze manier let je op elkaar en eet je aandachtiger. Varieer met voedsel en hou het leuk. Zet regelmatig voedsel neer dat nieuwsgierig maakt, maak het bijvoorbeeld bord creatief op door er een gezichtje van te maken.

Laat je kind meehelpen bij de bereiding van de maaltijd. Vaak eten ze heel graag hun eigengemaakte creatie. Wat ook kan helpen (als je er de plaats voor hebt) is zelf wat groente in de tuin planten. Laat je kind deze plantjes zelf verzorgen. Hij ziet het groeien en rijp worden, dit maakt het extra leuk om op te eten.

Dwing je kind niet om zijn bord leeg te eten. Geef hem echter niks anders en ook geen tussendoortje wanneer hij zijn bord niet voldoende leeg heeft gegeten, want dan heeft je kind heel snel door dat hij wel wat lekkerders krijgt als hij niet eet wat jij hem hebt voorgeschoteld. Je kind moet wel leren om met de pot mee te eten.

Maak het bord ook niet te vol, je kunt dan beter nog een 2e keer opscheppen. Anders ziet je kind misschien op tegen die berg eten. Lust je kind iets niet, probeer het dan een andere keer nog eens, gemiddeld moet een kind 10 keer iets proeven voor hij aan een bepaalde smaak gewend is. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging ook altijd goed om een gezonde eetlust op te bouwen.

Kijk ook eens bij het voedingscentrum om te zien welke en hoeveel voedingsstoffen je kind op een bepaalde leeftijd nodig heeft. Elk kind is natuurlijk anders, maar het is wel belangrijk dat je je kind gezonde eetgewoontes aanleert, door gevarieerd en regelmatig te eten. Geef zelf ook het goede voorbeeld.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je