{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Voeding > Hoe creëer je een goede weerstand voor je kind?

Advies > Peuter > Voeding > Hoe creëer je een goede weerstand voor je kind?

Hoe creëer je een goede weerstand voor je kind?

Je kent het wel, zodra de weerstand van je baby of kind zakt: snottebellen, hoesten, onstoken ogen, griep, waterpokken of andere vlekken en kinderziektes. Ieder kind heeft af en toe wel iets. Je wilt het natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Dat zal niet helemaal lukken, maar je kunt de weerstand van je kind wel een zetje geven.

Afbeelding blog 'Hoe creëer je een goede weerstand voor je kind?' Achtergrond blur afbeelding

WAT IS WEERSTAND?

Weerstand is de bescherming die ons lichaam iedere dag biedt tegen virussen, bacteriën of schimmels. Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat er antistoffen worden gemaakt, zodra een virus of bacterie het lichaam binnendringt. Deze antistoffen vallen de indringers aan en vernietigen ze. Het immuunsysteem onthoudt bovendien wat de reactie veroorzaakt heeft en als het lichaam een volgende keer met diezelfde stof in aanraking komt, zet je lijf direct een krachtige afweerreactie in gang.

WEERSTAND VAN BABY'S EN KINDEREN

Baby's krijgen tijdens de zwangerschap veel antistoffen van de moeder mee en hebben daarmee direct al weerstand. Via borstvoeding krijgen ze nog meer antistoffen binnen. Daardoor hebben baby's in de eerste maanden een natuurlijke weerstand. Deze bescherming verdwijnt helaas na enkele maanden.

Maar gelukkig begint het immuunsysteem van je baby zich dan te ontwikkelen. Waardoor het zelfstandig weerstand gaat opbouwen. Ook bij peuters, kleuters en jonge kinderen is het immuunsysteem nog niet altijd goed ontwikkeld. En sommige kinderen blijven altijd een beetje vatbaarder voor griep en verkoudheden.

HULP BIJ SPECIFIEKE WEERSTAND

Om kinderen te helpen bij het opbouwen van die weerstand, zoals tegen ziektes als mazelen, kinkhoest en difterie, kunnen kinderen worden ingeënt. Dit doet het consultatiebureau. Ouders kunnen beslissen om dit niet te doen. Wees je dan wel bewust van de risico’s.

DE DAGELIJKSE WEERSTAND VAN JE KIND VERHOGEN

Je kunt de weerstand van je baby, kind en jezelf verhogen door te ontspannen, voldoende te slapen, te bewegen, de buitenlucht op te zoeken, gezond te eten en veel water te drinken.

In de frisse buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven dan in een warme ruimte. Ga dus dagelijks minimaal een half uur met je kind naar buiten. Bijvoorbeeld op de fiets naar school, door een wandeling te maken of een speeltuin te bezoeken.

Bewegen, afgewisseld met rustmomenten, helpt de weerstand versterken. Regelmaat is prettig voor je lijf. En voldoende slaap essentieel! Tijdens de slaap kan het lichaam van je kindje zich herstellen van de inspanningen van de dag. En bouwt het weer nieuwe energie op voor de strijd tegen bacteriën en virussen.

Ziekteverwekkers worden makkelijk via de handen of door hoesten overgedragen. Was regelmatig de handen, zeker als er sprake is van griep in de directe omgeving. Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en probeer je kindje zo jong mogelijk aan te leren om een zakdoekje (of bovenarm) voor de mond te houden bij het hoesten.

GEZONDE VOEDING VOOR BETERE WEERSTAND

Goede voeding met voldoende vitaminen is de basis voor een goede weerstand. Eet gezond door de inname van vet eten, frisdranken, witte suikers (zoals in snoep) en rood vlees te beperken. Onderstaande vitaminen zijn belangrijk voor de vorming van een gezond immuunsysteem:

  • Vooral vitamine C (uit groenten en fruit) is belangrijk voor kinderen. Het vergroot de aanmaak van witte bloedcellen en antistoffen. Het is een fabeltje dat vitamine C een verkoudheid kan voorkomen, maar voldoende inname kan wel de duur ervan verminderen!
  • Vitamine A (in margarine, halvarine, lever) doet net als vitamine C veel goeds voor de weerstand. Het zorgt ervoor dat je voldoende witte bloedcellen vormt, wat een belangrijk onderdeel van het afweersysteem is
  • Vitamine D vind je in weinig voedingsmiddelen. Het lichaam maakt dit zelf aan, onder invloed van zonlicht. Omdat er in de winter meestal weinig zonlicht is, is het verstandig om regelmatig vette vis, of dagelijks (een eetlepel) margarine/halvarine te nuttigen om dit aan te vullen
  • Daarnaast spelen ook nog vitamine B6 (in vlees, vis, ei aardappels en peulvruchten) en vitamine E (in noten, ei en zonnebloemolie) een belangrijke rol in het opbouwen van een goed afweersysteem

De meeste kinderen zullen al deze vitaminen in voldoende mate binnenkrijgen via de dagelijkse maaltijden. Voor kinderen die bepaalde voedingsmiddelen niet binnenkrijgen door bijvoorbeeld een dieet of omdat ze iets niet lusten, kun je een voedingssupplement overwegen. Kies echter altijd een supplement speciaal voor kinderen. En onthoudt dat dit alleen een aanvulling is op de dagelijkse voeding en geen vervanging!

Bij kinderen die slecht of erg eenzijdig eten, kun je overwegen om dagelijks een beker opvolgmelk te geven als aanvulling op de voeding.

MEER WEERSTAND BIJ BLIJ KIND

Tot slot speelt ook stress een grote rol in de mate van weerstand die je kindje heeft. Een beetje spanning of stress kan heel gezond zijn. Maar als er sprake is van veel spanning in het gezin of bijvoorbeeld pesten op school, heeft dat een nadelige invloed op de weerstand. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar probeer toch zoveel mogelijk stress bij het kindje te vermijden. Want stress vreet als het ware alle energie op en dit kan dan niet meer door het lichaam gebruikt worden voor de opbouw van een gezond afweersysteem!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je