{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Voeding > Gezonde tussendoortjes voor dreumes en peuter

Advies > Peuter > Voeding > Gezonde tussendoortjes voor dreumes en peuter

Gezonde tussendoortjes voor dreumes en peuter

Op een bepaald moment begint je dreumes of peuter te vragen om snoepjes of om een andere tussendoortje. Maar welke gezonde tussendoortjes zijn er allemaal en wat en hoeveel kan je het beste geven? In dit artikel vertellen we je alles over gezonde tussendoortjes voor dreumes en peuter.

Afbeelding blog 'Gezonde tussendoortjes voor dreumes en peuter'

Een dreumes en peuter zijn echte ontdekkers en naarmate ze groter worden, gaan ze ook steeds meer lekkers ontdekken. Op een bepaald moment begint een dreumes of peuter te vragen om snoepjes of om een ander tussendoortje. Wat is nou eigenlijk een gezond tussendoortje?

Kinderen worden steeds maar dikker en dikker

Dit komt meestal door het te hoge aanbod aan verschillende voedingsmiddelen en de aantrekkingskracht van de reclame. Hierdoor maken steeds meer ouders de verkeerde keuzes in het aanbod van lekkere tussendoortjes voor hun kindjes. We gunnen ons kind allemaal af en toe een lekker snoepje of iets dergelijks, maar ongemerkt gaat je peuter ook om meer vragen. Van sommige tussendoortjes denk je misschien dat ze gezond zijn voor je kindjes, maar dat kan nog aardig tegenvallen. Een tussendoortje bevat al gauw te veel suikers, zout en/of te veel vet voor zo´n kleintje. Zo kan je dreumes of peuter ongemerkt meer ongezonde voeding binnenkrijgen dan je in de gaten hebt of de bedoeling is.

Hoeveel tussendoortjes is normaal?

Een dreumes of peuter is natuurlijk volop in de groei. Daarnaast is een dreumes of peuter constant op ontdekkingsreis. Ze willen graag alles bekijken en onderzoeken en ze zijn daar natuurlijk erg druk mee. Je zoon of dochter zal daardoor veel energie nodig hebben om de dagen door te komen. Naast slapen en de nodige maaltijden zijn ook de tussendoortjes een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse energiebehoefte van een dreumes of peuter. Je kunt je dreumes of peuter 3 à 4 tussendoortjes per dag geven en dan bij voorkeur natuurlijk gezonde tussendoortjes.

Welke tussendoortjes zijn gezond voor mijn dreumes of peuter?

Om de tussendoortjes voor je dreumes of peuter aantrekkelijk te houden is afwisseling belangrijk. Bovendien wordt, door af te wisselen met soorten voedingsmiddelen, je peuter gestimuleerd te wennen aan allerlei verschillende lekkere of minder lekkere smaken. Je dreumes of peuter zal hierdoor ook makkelijker verschillende dingen leren eten. Hieronder een aantal verstandige tussendoortjes om je kindje gezond te leren snoepen:

 • Soepstengels: soepstengels zijn lekker en knapperig en bevatten weinig vet en geen suiker. Voor erg jonge kinderen is een soepstengel minder geschikt. Zij stoppen de soepstengel al gauw te ver in hun keel.(per kindje verschillend natuurlijk)
 • Kerstomaatjes: snijd de kerstomaatjes door de helft en laat je kindje ze met een vorkje op eten. Een rond klein kerstomaatje kan verstikkingsgevaar opleveren, dus geef geen hele kerstomaatjes!!
 • Worteltjes: snijd een rauw geschrapt worteltje in kleine reepjes (Juliennes). Dat knabbelt makkelijk weg.(sommige kindjes eten ze graag heel)
 • Een plakje ontbijtkoek: ontbijtkoek bevat wel suiker, maar geen vet. Dat maakt het gezond genoeg voor een verantwoord tussendoortje.
 • Een eierkoek: ook voor de eierkoek geldt dat deze wel suiker, maar weinig tot geen vet bevat. Zorg dan wel voor een normaal formaat, of anders een halve eierkoek. Voor een kleine dreumes of peuter kan een hele echt te veel zijn.(per kindje verschillend natuurlijk)
 •  Een glas vruchtensap speciaal voor kinderen, bijvoorbeeld diksap. Kant en klare vruchtensappen bevatten teveel suikers en light   vruchtensappen bevatten zoetstoffen. Zoetstoffen zijn voor peuters niet zo gezond. Ze kunnen namelijk laxerend gaan werken.
 •  Mini krentenbolletjes: deze zijn zoet door de rozijntjes, en bevatten weinig suiker en vet.
 •  Een doosje rozijntjes. Lekker voor de dreumes of peuter die van zoet houdt en een goede vervanger voor een snoepje.
 •  Een leuk en lekker tussendoortje is, figuurtjes uitsteken uit een dubbele boterham belegd met magere smeerworst of met een beetje honing. Wanneer je dit doet met koekjesvormpjes in de vorm van dieren wordt dit tussendoortje extra aantrekkelijk voor je kindje.
 •  Stukjes fruit, je kunt hier lekker mee afwisselen door elke keer een ander stuk fruit aan te bieden en soms een verassende fruitmix maken.
 •  Wat een dreumes of peuter ook lekker zou kunnen vinden is een heerlijke dadel, niet elke dag en hooguit twee per drie dagen of zo ligt natuurlijk wel een beetje aan je kindje hoe zijn of haar darmpjes zijn.

Welke tussendoortjes lijken gezond, maar kun je beter niet geven?

 • Stukjes worst of kaas: deze bevatten te veel vet en erg veel zout.
 • Zoute sticks: deze bevatten weliswaar weinig vet, maar wel heel veel zout.
 • Frisdranken gezoet met zoetstoffen (zoetstoffen werken laxerend).
 • Suikervrij snoep: dit bevat een grote hoeveelheid zoetstoffen.
 • Kant en klare vruchtensappen, deze hebben een veel te hoog suikergehalte.
 • Koekrepen die als gezond tussendoortje worden aangeboden bevatten vaak te veel suiker.

Welke gezonde tussendoortjes geef jij?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je