{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Peuter > Slapen > Hoe laat je je kind weer in zijn eigen bed slapen?

Advies > Peuter > Slapen > Hoe laat je je kind weer in zijn eigen bed slapen?

Hoe laat je je kind weer in zijn eigen bed slapen?

Is het bed al maanden niet meer van jullie samen, maar slaapt er standaard een kind tussen jullie in? Misschien wordt het nu dan toch echt tijd dat hij eens in zijn eigen kamertje gaat slapen, maar hoe laat je je kind na zo`n periode weer in zijn eigen bed slapen?

Afbeelding blog 'Hoe laat je je kind weer in zijn eigen bed slapen?'

Je kind in zijn eigen bed? Bouw het langzaam af!

Jullie hebben zelf al een hele tijd toegestaan dat jullie kind bij jullie in bed slaapt, dus is hij helemaal aan deze knusse situatie gewend geraakt. Natuurlijk werkt de keiharde ‘Cold Turkey methode’ bij sommige kinderen prima, maar over het algemeen is het beter om het samen slapen langzaam af te gaan bouwen. Begin altijd in een rustige periode, dus niet vlak voor zijn verjaardag of iets anders ‘spannends’. Laat hem de eerste dagen nog wel inslapen in jullie bed, maar leg hem daarna voorzichtig in zijn eigen bed. Ook kun je ervoor kiezen om hem meteen in zijn eigen bed te leggen en bij hem te blijven tot hij lekker slaapt. Een andere mogelijkheid is om een paar nachtjes bij je kind op de kamer te slapen.

Wees consequent en maak afspraken!

Consequent zijn valt( in het bijzonder op slaapgebied ) voor veel ouders lang niet altijd mee. Wanneer je doodmoe bent heb je vaak geen puf meer om midden in de nacht verschillende keren je kind terug in zijn bed te moeten leggen. Logisch dat je na een tijdje de neiging hebt om dan maar ‘gewoon’ toe te geven en je kind weer bij jullie in bed te nemen. Probeer dit toch niet te doen! Door consequent te blijven heeft je kind vaak al na korte tijd ( en soms helaas ook pas na wat langere tijd ) door dat jullie het menen en dat jullie bij dit standpunt blijven, oftewel: ’Slapen moet in het eigen bedje!’ Is je kind 3 jaar of ouder? Dan is het ook mogelijk om samen duidelijke afspraken te maken. Je kunt hierbij denken aan een beloningssysteem. Een nacht in eigen bed? Dan een sticker! Tien stickers? Dan een klein cadeautje, een middagje speeltuin of iets lekkers!

Wat als niets helpt?

Logisch dat je behoorlijk wanhopig wordt als het maar niet lukt om je kind in zijn eigen bed te laten slapen. Probeer in dat geval eerst de oorzaak te achterhalen. Wanneer je kind ergens bang voor is kan je een extra lampje op zijn kamer hangen of enge dingen samen ‘verjagen’. Ook een tijdje ‘logeren’ bij een broertje of zusje wil nog wel eens helpen. Gelukkig is een ding zeker: wanneer je kind een jaar of 10 is, wil hij vast niets liever dan in zijn eigen bed slapen!

Heb jij tips om je kind in zijn eigen bed te laten slapen? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je